Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rus, který se nedistancuje od putinovského režimu, je nepřítel, a našinec zločinec

V aktuální situaci už nelze vnímat podporu ruského režimu jen jako amoralitu. K Putinovým podporovatelům z řad Rusů je třeba přistupovat jako k nepřátelům a pro našince se musí stát takový postoj trestným činem. 

Není možné na vinné a nevinné „přebírat“ stočtyřicetimilionový národ, ale lze takto lustrovat Rusy veřejně činné, mimo Rusko působící a obecně známé. Jinými slovy, pokud se třeba Ovečkin veřejně nezřekne podpory ruského režimu a počínání Ruska na Ukrajině neodsoudí, má si sbalit hokejky a příští zápas nenastoupit za Washington Capitals, ale za CSKA Moskva. Bez pardonu. Už není možné tolerovat, aby umělci, sportovci a jakékoli jiné celebrity působící mimo Rusko i v Rusku beztrestně šířili putinovskou propagandu či jen veřejně zločiny ruského režimu schvalovali.

Rusko musí být bezpodmínečně vyloučeno ze všech organizací, politických, uměleckých, sportovních, vědeckých, prostě všech. Je třeba, aby úřady postupně prověřily činnost všech Rusů žijících v západních státech a následně vstup do těchto zemí umožnily jen těm majícím nárok na politický azyl, tedy pronásledovaným odpůrcům putinovského režimu. Je tedy nutné přijmout princip kolektivní viny, a to z toho důvodu, že ta vina je kolektivní. Pokud na Ukrajině umírají nevinní civilisté bez ohledu na své názory a stanoviska, je adekvátní trestat Rusy určitou formou diskriminace.

To je ošklivé slovo a ošklivá je i jeho podstata, ale Rusové si musí uvědomit, stejně jako si kdysi poněkud pozdě uvědomili Němci, že je jejich vůdce vede do pekel. U každého totalitního a autoritářského systému je zcela zásadní, aby si občané uvědomili, kdo je zodpovědný za jejich bídu, frustraci a ponížení.  Mělo by jim být hanba za režim, který většina z nich spoluvytvořila a stále ho podporuje, a ve finále by se měli stydět za to, že jsou Rusové. Takováto totální izolace Ruska přímo postihne jen velmi malou část národa, v zásadě jen celebrity a bohaté Rusy, ale nepřímo zasáhne velkou část ruské společnosti, která k nim vzhlíží.

Co se týče podpory ruského režimu našimi občany, potažmo občany jiných demokratických zemí, tak musí být takové veřejné počiny postaveny mimo zákon. To pochopitelně nemůže zvrátit názory těchto lidí, stejně jako trestnost krádeže nevymýtí zloděje, ale je to principiální stanovisko, které má mimo jiné působit na ty, jejichž názory se teprve formují, tedy na děti a adolescenty. V celém světě žijí neonacisté, obdivovatelé Adolfa Hitlera, popírači holokaustu a jim podobní devianti, ale jen v nemocné a narušené společnosti nežijí tito lidé na jejím okraji. To samé by mělo platit pro podporovatele ruského režimu a Putina.

Jsem naprosto přesvědčen, že musí skončit doba ohledů, korektnosti a s tím spojeného strachu, abychom náhodou někomu neublížili, někoho nepoškodili, někoho neurazili apod. Pro ruské tenisty musí být zapovězené veškeré mimoruské kurty, pro hokejisty americké a evropské stadiony, pro s režimem kolaborující pravoslavnou církev kostely atd.  Vstupenkou na ně se může stát jen jasné, věrohodné a přesvědčivé distancování se od počinů putinovského režimu, čímž se fakticky tito lidé stanou oněmi psanci, kteří si zasluhují podporu a ochranu.

Jak už bylo mnohokrát řečeno, Rusko nelze vojensky porazit, ale jistě lze jeho režim jako jiné zločinné režimy postupně rozložit zevnitř. Už teď Rusové nelibě nesou mobilizaci, přidají-li se k tomu účinnější sankce, vedoucí ke dramatickému snižování životní úrovně, všeobecná izolace a hanba, může se postupně oslabit podpora režimu, a to do takové míry, která povede k politickým změnám. Z mého pohledu je to vedle vyzbrojování Ukrajiny jediné řešení vedoucí k nastolení míru na Ukrajině a k obnovení její územní integrity, po kterém musí následovat potrestání válečných zločinců a náhrada způsobených škod.

https://tn.nova.cz/sport/clanek/471702-oslavenec-oveckin-si-upravil-fotku-na-twitteru-nyni-ma-v-zahlavi-ruskou-vlajku

https://www.reflex.cz/clanek/valka-na-ukrajine/112214/loutky-putinovy-celebrity-ktere-nechteji-odhlasit-podporu-ruskemu-diktatorovi.html

https://www.kinobox.cz/clanek/21764-celebrity-podporujici-putina-kdo-proc-a-jak

 

Autor: Jiří Turner | středa 12.10.2022 9:12 | karma článku: 25,39 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,01 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...