Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ozvěny oslav 28. října

Představte si, a stát se to mohlo, že by tento svátek nebyl na Hradě v režii Petra Pavla, ale Andreje Babiše. Pro mě tragikomická představa. Zemanovské hulvátství a klausovská nadutost by byly povýšeny, a obohaceny o "babišimus". 

Babiš se bohudík prezidentem nestal, a tak do výběru oceněných, hostů a organizace zasáhl někdo jiný, a ten se také zhostil tradičního projevu. Rozumím tomu, že někomu není Petr Pavel sympatický, a také chápu, že ne každý se s jeho minulostí dokázal vypořádat tak lehko jako já, ale hodnotit celou akci vysloveně negativně může snad jen nějaký zapšklý zemanovec, bolševik (což může být totéž) nebo někdo podobný. Pan prezident si na rozdíl od svých předchůdců s nikým nevyřizoval účty (naopak napravoval jejich resty; myšleno ocenil osobnosti, které z nízkých pohnutek bývalí prezidenti neocenili a také ty, kteří by si od nich, zvláště od Zemana nevzali ani suchou kůrku, natož pak metál), byl optimistický a důstojný. A pokud má někdo potřebu srovnávat rétoricky vytříbeného Zemana s v tomto směru výrazně chudším Pavlem, doporučuji si rozpomenout na to, kolik prvně jmenovaný vyslal do světa lží, osobních útoků, sprosťáren a zcela nepatřičného a prezidenta nehodného balastu.

Jako vždy se pochopitelně našli tací, kteří na prezidentovi a nové hradní garnituře nenechali nit suchou a nevýznamné chyby patřičně rozmázli (např. nevhodný, nicméně jazykově přípustný způsob přečtení zkratky RAF z úst hradní kancléřky). Ozvala se též „módní policie“, ale to už jsme ve světě bulváru, kam patří i výroky obou bývalých prezidentů a bývalého premiéra, u kterých bych očekával, tedy naivně očekával, že i přes své někdy i pochopitelné výhrady budou taktně mlčet. Například Andrej Babiš (alias Bureš) se opřel do paní Marty Kubišové, kteréžto nesahá ani po kotníky, od koho že si to převzala vyznamenání. Tato osmdesátiletá dáma s ním však zametla stejně, jako zamlada s jinými hochy, kteří se ji také snažili „vychovávat“ (až ji shledali nevychovatelnou, a tak se ji raději mstili).  

Samotnou kapitolou jsou pak zmíněná vyjádření Klause a Zemana. S určitou nadsázkou bych řekl, že oba dva by měli být už dávno separováni na nějakých uzavřených odděleních bez možnosti se jakkoli mediálně prezentovat. Možná by byl virtuální prostor ochuzen o jejich „moudra“, ale nepřijde mi vhodná doba (ona taková asi nebyla nikdy) pořád někoho proti někomu naprosto zbytečně štvát. Už jen skutečnost, že Institut Václava Klause uspořádal vlastní oslavu s projevem exprezidenta, mluví za vše, a s kým se na státní svátek sešel Zeman vypovídá také o mnohém: „Rajchl, Paroubek, Vodička a Konečná, to je, Miloši Zemane, opravdu konečná!“

Nemám v povaze někomu pochlebovat a vůči politikům naopak rád sáhnu k sarkasmům a k satiře, a to včetně těch, se kterými obecně ideologicky souzním, ale sleduji-li zcela neadekvátní dehonestaci vlády i prezidenta (což není totéž) od nové opozice a různých „starých struktur“, zmocňuje se mě, přes všemožné výhrady k mnohým koaličním politikům, téměř ochranitelský pud. Nechci na tomto místě hájit politiku vlády, ale s fungováním prezidenta jsem spokojen, respektive vnímám obrovský kvalitativní posun od jeho předchůdce i od současného působení předchůdce jeho předchůdce, což se z mého pohledu promítlo i do proběhlé oslavy státního svátku.  

Autor: Jiří Turner | pondělí 30.10.2023 22:23 | karma článku: 0 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,01 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5156x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...