Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejen olympionici hrají roli „užitečných idiotů“

Olympijské hry v Pekingu jsou obdobou olympijských her v Berlíně, kterými se chtěl před světem pozitivně prezentovat Adolf Hitler. I takové názory se před zahájením olympiády objevují, stejně jako ty opačné, že vlastně o nic nejde

Vyjádřím rovnou stanovisko, že ty první uvedené názory jsou mi daleko bližší, pouze bych to neměl za zlé jen sportovcům, kteří chtějí soutěžit a poměřit své síly na globální akci, na což se mnohdy roky připravují. Ty užitečné idioty z nich udělal svět, který si říká demokratický, politické reprezentace příslušných zemí a potažmo veřejné mínění tohoto světa, takže vlastně i my, tedy já i vy. Je to prosté, kdyby Západ, euroatlantická civilizace, nebo jak budeme onen svět nazývat, nebyl světem plným falše, sobeckosti a pokrytectví, nehrály by ani totalitní a autoritářské režimy tu roli, jakou aktuálně vůči Západu hrají, a nebyly by proto ani žádné olympiády v Číně nebo v Rusku.

Čína má celý západní svět v hrsti a drží ho v šachu. Je pro ostatní velmoci i „nevelmoci“ strategickým partnerem, exportérem i importérem, bez kterého se neobejdeme, ale také mnohdy investorem i věřitelem. Totéž v podobě exportéra platí i pro Rusko. Z takovéto naší pozice se poněkud těžko kritizuje, a pokud přeci někdo kritizovat začne, působí to pokrytecky a směšně. Z pozice neotřesitelného hegemona se pak Čína blahosklonně rozhodne uspořádat olympiádu, nejdříve letní a pak i zimní. Nikdo jiný na to aktuálně asi nemá, nebo nechce jít do ztrátového a v těchto časech dost komplikovaného projektu, a tak Čína zajišťuje Západu nejen chleba, ale i hry, asi aby ti trulanti přišli na jiné myšlenky.

Stejně směšně a uboze působí EU, USA či NATO ve vztahu k Rusku. Rusko anektovalo území cizího státu (Krym) a chystá se dost možná na ještě daleko zásadnější vojenskou operaci, která může mít charakter fatálního válečného konfliktu, a my tady mluvíme o sankcích, mražení kont a diplomatických nótách. Kdy (ne jestli, ale kdy) začne mít nějaké územní anebo jiné nestydaté nároky Čína? Už dostala Tchaj-wan, přivlastňuje si cizí nebo mezinárodní vody, cpe se bez ostychu kamkoli ji někdo pustí, a to je jen začátek. A co děláme my? Jsme vděčni Číně za olympiádu a snad se ani nestydíme za ponižující instrukce, které všichni účastníci musí dodržovat.

Ony historické paralely jsou do očí bijící. Osud Ukrajiny se nápadně podobá osudu předmnichovského Československa a velmi podobní jsou i zrádci, kteří si nechtějí pálit prsty a říkají si (jen pro sebe), že jich se to vlastně netýká. Ano, i Hitler chtěl v roce 1936 ukázat Německo jako civilizovaný stát, který chce s okolními zeměmi soupeřit jen na hřištích. Všichni víme, jaká byla pozdější realita. Je čínský režim lepší než nacistický? Zatím asi ano, i když možná Ujguři nebo Tibeťané na to mají jiný názor, ale i to může být jen velmi dočasná podoba zrůdného režimu, který se ukáže v plné parádě, až bude dostatečně mocný i vojensky, nejen ekonomicky.

Jsem skálopevně přesvědčen, že zcela zjevnému zlu se nesmí ustupovat, že každý ústupek se jednou vrátí mnohonásobně zpět. Pořádání olympiád v Číně a v Rusku považuji za fatální chybu doplňující desítky jiných fatálních chyb, minulých, současných i budoucích v dalších oblastech. Ze sportovců a potažmo i ze všech diváků olympiády se stávají oni užiteční idioti, ale v pravé podstatě idioty nejsme, protože si tu chybu dobře uvědomujeme. Jsme jen zbabělci, rozmazlení vyčůránci, kteří chtějí mít svůj svět plný prosperity, pohody, klidu a zábavy, a to za každou cenu. Politikové a jiní odpovědní činovníci pak nedělají nic jiného, než že jen naplňují tato naše přání.

Takže co? Radostně shlédneme olympijská klání, budeme oslavovat vítěze, a pak, aby se neřeklo, „statečně“ vyvěsíme v okně tibetskou vlajku, upřímně se v nějakém článku zastaneme utiskovaných menšin v Číně, přijmeme delegaci z Tchaj-wanu, vyjádříme „plnou podporu“ ukrajinskému lidu a pošleme mu patrony do děl. A pak si s klidem a dobrým pocitem půjdeme lehnout do postýlek a necháme si zdát sen o lepším světě, než je ten skutečný, který nastane asi jen tak, sám od sebe bez jakékoli oběti, úsilí, snahy a boje.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_olympijsk%C3%A9_hry_1936 

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/peking-olympiada-zoh-2022-nemecke-1936.A220202_101937_zahranicni_aha

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 3.2.2022 19:04 | karma článku: 16,46 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,61 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4145x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Prodej chaty, pozemek 736m2, Vrabčí Brod
Prodej chaty, pozemek 736m2, Vrabčí Brod

Vrabčí brod, Poříčí nad Sázavou - Hvozdec, okres Benešov
3 100 000 Kč