Nejen olympionici hrají roli „užitečných idiotů“

Olympijské hry v Pekingu jsou obdobou olympijských her v Berlíně, kterými se chtěl před světem pozitivně prezentovat Adolf Hitler. I takové názory se před zahájením olympiády objevují, stejně jako ty opačné, že vlastně o nic nejde

Vyjádřím rovnou stanovisko, že ty první uvedené názory jsou mi daleko bližší, pouze bych to neměl za zlé jen sportovcům, kteří chtějí soutěžit a poměřit své síly na globální akci, na což se mnohdy roky připravují. Ty užitečné idioty z nich udělal svět, který si říká demokratický, politické reprezentace příslušných zemí a potažmo veřejné mínění tohoto světa, takže vlastně i my, tedy já i vy. Je to prosté, kdyby Západ, euroatlantická civilizace, nebo jak budeme onen svět nazývat, nebyl světem plným falše, sobeckosti a pokrytectví, nehrály by ani totalitní a autoritářské režimy tu roli, jakou aktuálně vůči Západu hrají, a nebyly by proto ani žádné olympiády v Číně nebo v Rusku.

Čína má celý západní svět v hrsti a drží ho v šachu. Je pro ostatní velmoci i „nevelmoci“ strategickým partnerem, exportérem i importérem, bez kterého se neobejdeme, ale také mnohdy investorem i věřitelem. Totéž v podobě exportéra platí i pro Rusko. Z takovéto naší pozice se poněkud těžko kritizuje, a pokud přeci někdo kritizovat začne, působí to pokrytecky a směšně. Z pozice neotřesitelného hegemona se pak Čína blahosklonně rozhodne uspořádat olympiádu, nejdříve letní a pak i zimní. Nikdo jiný na to aktuálně asi nemá, nebo nechce jít do ztrátového a v těchto časech dost komplikovaného projektu, a tak Čína zajišťuje Západu nejen chleba, ale i hry, asi aby ti trulanti přišli na jiné myšlenky.

Stejně směšně a uboze působí EU, USA či NATO ve vztahu k Rusku. Rusko anektovalo území cizího státu (Krym) a chystá se dost možná na ještě daleko zásadnější vojenskou operaci, která může mít charakter fatálního válečného konfliktu, a my tady mluvíme o sankcích, mražení kont a diplomatických nótách. Kdy (ne jestli, ale kdy) začne mít nějaké územní anebo jiné nestydaté nároky Čína? Už dostala Tchaj-wan, přivlastňuje si cizí nebo mezinárodní vody, cpe se bez ostychu kamkoli ji někdo pustí, a to je jen začátek. A co děláme my? Jsme vděčni Číně za olympiádu a snad se ani nestydíme za ponižující instrukce, které všichni účastníci musí dodržovat.

Ony historické paralely jsou do očí bijící. Osud Ukrajiny se nápadně podobá osudu předmnichovského Československa a velmi podobní jsou i zrádci, kteří si nechtějí pálit prsty a říkají si (jen pro sebe), že jich se to vlastně netýká. Ano, i Hitler chtěl v roce 1936 ukázat Německo jako civilizovaný stát, který chce s okolními zeměmi soupeřit jen na hřištích. Všichni víme, jaká byla pozdější realita. Je čínský režim lepší než nacistický? Zatím asi ano, i když možná Ujguři nebo Tibeťané na to mají jiný názor, ale i to může být jen velmi dočasná podoba zrůdného režimu, který se ukáže v plné parádě, až bude dostatečně mocný i vojensky, nejen ekonomicky.

Jsem skálopevně přesvědčen, že zcela zjevnému zlu se nesmí ustupovat, že každý ústupek se jednou vrátí mnohonásobně zpět. Pořádání olympiád v Číně a v Rusku považuji za fatální chybu doplňující desítky jiných fatálních chyb, minulých, současných i budoucích v dalších oblastech. Ze sportovců a potažmo i ze všech diváků olympiády se stávají oni užiteční idioti, ale v pravé podstatě idioty nejsme, protože si tu chybu dobře uvědomujeme. Jsme jen zbabělci, rozmazlení vyčůránci, kteří chtějí mít svůj svět plný prosperity, pohody, klidu a zábavy, a to za každou cenu. Politikové a jiní odpovědní činovníci pak nedělají nic jiného, než že jen naplňují tato naše přání.

Takže co? Radostně shlédneme olympijská klání, budeme oslavovat vítěze, a pak, aby se neřeklo, „statečně“ vyvěsíme v okně tibetskou vlajku, upřímně se v nějakém článku zastaneme utiskovaných menšin v Číně, přijmeme delegaci z Tchaj-wanu, vyjádříme „plnou podporu“ ukrajinskému lidu a pošleme mu patrony do děl. A pak si s klidem a dobrým pocitem půjdeme lehnout do postýlek a necháme si zdát sen o lepším světě, než je ten skutečný, který nastane asi jen tak, sám od sebe bez jakékoli oběti, úsilí, snahy a boje.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_olympijsk%C3%A9_hry_1936 

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/peking-olympiada-zoh-2022-nemecke-1936.A220202_101937_zahranicni_aha

 

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 3.2.2022 19:04 | karma článku: 16,46 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,18

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,98

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02