Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Hnusný“ Mubarak nastoupil cestu do džahannamu se státními poctami

Husní Mubarak se tak stal ukázkovým příkladem toho, jak těžké je někdy hodnotit význam a činy představitele určitého režimu, a to nejen z hlediska nezávislých pozorovatelů, ale i z pohledů občanů příslušného státu.

Jenom pro pořádek, zemřel bývalý egyptský prezident, který byl během arabského jara sesazen, souzen a následně osvobozen. Včera byl se státními poctami pohřben a není zcela jasné, jestli putuje do džahannamu – muslimského pekla, kde je to fakt docela drsné (čtěte zde), nebo do muslimského nebe, kde je to naopak samá radost v podobě bezedných pohárů vína a zástupů panen, kterým se po souloži panenství znovu obnoví (čtěte zde). Být Alláh, nevěděl bych hned kam ho šoupnout.

Omlouvám se v duchu panu prezidentovi za onu dětinskou hříčku Husní /hnusný vyjadřující určitý postoj k němu, který ovšem osobně zcela nesdílím. Mubarak byl ve své podstatě diktátor, nutno ale uznat, že diktátor relativně slušný. Stal se miláčkem Spojených států zhruba ve stejné době jako Saddám Husajn a stal se jím ze stejných důvodů. Ze Saddáma se stalo zvíře, kdežto Husní zůstal despotou osvíceným. Obliba Západu v případě obou těchto mužů i jiných politiků v muslimských zemích spočívala v jejich sekulárním přístupu k islámu, což ve svých důsledcích znamenalo potírání islámských, a zvláště pak islamistických politických stran, hnutí a organizací, a v otevřené politice vůči Západu.  

Ponechme stranou Irák, kde se Saddámova politika zcela zvrhla a podívejme se na politiku Egypta v době Mubarakovy vlády. Byla to doba ekonomické liberalizace a arabsko-izraelského usmíření. Egypt se stal díky Mubárakovi jedním z nejbližších spojenců USA na Blízkém východě a v období války v Perském zálivu se přidal na stranu Spojenců. Mubarak byl dále zprostředkovatelem jednání mezi Palestinci, Syřany, Libanonci a Izraelem. Tato doba je spojena s ekonomickou prosperitou Egypta a také s relativní stabilitou a bezpečností.

Byla to ovšem i doba politické a občanské nesvobody. Egypt byl defacto vojensko-policejním státem, ve kterém si nikdo nedělal moc velké starosti se způsobem vymáhání dodržování zákonů, byly zde speciální bezpečnostní složky i soudy, které bez milosti likvidovali jakákoli opoziční a protestní hnutí. Týkalo se to nejen náboženských politických stran, které byly úředně zakázány, ale i demokratických opozičních sil. Pod slupkou spořádaného a turisticky přívětivého Egypta to však počínalo vřít, a jelikož byl takový stav i v jiných muslimských zemích, vše vyústilo na konci roku 2010 a počátkem roku 2011 v soubor protestů, nepokojů a povstání, které nazýváme „arabské jaro“.

Výše uvedené skutečnosti tak nutně vyjadřují určitý rozpor. Ten je patrný v hodnoceních západních politiků, politologů, arabistů, ale hlavně je patrný z postoje samotných Egypťanů. Pominu-li náboženské extrémisty toužící po Egyptu jako náboženském státu, kteří Mubaraka logicky nenáviděli, a „republikány“, kteří jeho sekulární politiku tvrdé ruky bezvýhradně podporovali, je tu obrovská masa běžných občanů, které více než ideologie vždy zajímaly více oblasti, jako je míra bezpečnosti, úroveň zdravotnictví a kupní síla egyptské libry. Ti mají asi stále poněkud smíšené pocity. Arabské jaro se neslo na vlně nadšení z demokratických změn, ale jeho dopadem byla renesance islamismu, pokles životní úrovně, ztráta bezpečnosti a s tím i znatelný pokles turistického ruchu, který je v Egyptě poměrně zásadní ekonomickou komoditou.

Obraz dnešního Egypta zapadá do jisté míry do obrazu celého Blízkého východu a možná i celého světa islámu. Na jedné straně stojí pokrok, ekonomická prosperita a liberalismus, což se často váže k západnímu životnímu stylu, a na druhé straně stojí náboženská tradice mající charakter minimálně společenské normy se všemi svými důsledky, které se často ukazují těžko slučitelné s moderní a prosperující společností. Egypt pohřbil v osobě Husního Mubaraka i určitý symbol, připadá mi dobré, že ho pohřbil s poctami, protože to vyjadřuje i určitou naději do budoucna v podobě jakési střední cesty, o které sice nikdo neví, je-li reálně možná, ale která se aktuálně jeví jako jediná možná.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Husn%C3%AD_Mub%C3%A1rak

https://cs.wikipedia.org/wiki/Arabsk%C3%A9_jaro

https://ct24.ceskatelevize.cz/3054434-pruvod-vojaku-ve-slavnostnich-uniformach-cestna-salva-a-zastupy-lidi-egypt-se-louci-s

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 27.2.2020 15:07 | karma článku: 0 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,18 | Přečteno: 4148x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  19:37

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Na grilovačku Spolu v Brně dohlíželo víc ochránců. Pak se spěchalo na hokej

23. května 2024  19:36

Nejspíš poprvé napřímo mezi lidmi po atentátu na Slovensku se objevil premiér a ministři. Ve...

Okamura přál uzdravení Ficovi a volal po neutralitě Ukrajiny. Hrál mu Ortel

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:55

Zhruba tisícovku příznivců dokázalo přilákat opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...