Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude to bílé, nebo rudé Rusko?

Nevměšujme se do vnitřních záležitostí Běloruska! Měřme stejným metrem postup policie v Minsku jako v Barceloně či Paříži! Nevěřme propagandě, která hlásá, že Bělorusko, stejně jako sousední Rusko není demokratickou zemí.

Očekával-li někdo, že představitelé KSČM či SPD budou podporovat protesty v Bělorusku, odsuzovat policejní brutalitu při potlačování demonstrací a totalitní praktiky Lukašenkova režimu či vyjadřovat obavu, jak zareaguje Putin, je to potřeba chápat jako projev naivity. Tyto strany (a možná i některé jiné) musí prezentovat názory svých voličů a sympatizantů, se kterými se lze setkat i na sociálních sítích či blozích. Ze všech těchto míst zaznívá, že informace o dění v Bělorusku jsou zkreslené a tendenční, a že v Minsku protestují ti, kteří stejně jako před časem u nás neunesli porážku v demokratických volbách a teď frustrováni křičí na náměstích.

Očekávané je pochopitelně i to, že jiné politické síly zaujímají jiná stanoviska a pro mě osobně je potěšující, že zcela jasně se vyjádřil i český premiér, který se dokonce snaží v rámci kritiky Lukašenkova režimu vystupovat jako mluvčí „V čtyřky“ či dokonce EU.  V kontextu vyjádření z posledních let i k dříve deklarovaným postojům není nikterak neočekávané mlčení Hradu. Ve své podstatě je to asi to jediné, co aktuálně může prezident udělat, protože má na výběr jen vyjádření podporující Lukašenka, což by bylo v naprostém rozporu se stanovisky oficiální české diplomacie, stejně jako našich partnerů ve V4 a EU, nebo podpořit kritický postoj k běloruskému režimu, čímž by asi nepotěšil své východní přátele a skupinu takto smýšlejících občanů u nás. Dříve či později se bude muset Hrad vyjádřit, ale očekával bych jen nic neříkající výzvy ke zdrženlivosti a objektivní analýze situace.

 Pokoušet se o objektivní náhled je jistě správné a v tomto smyslu nelze dopřávat sluchu jen běloruské opozici a nespokojené části obyvatelstva. Podobnost této situace s naším rokem 1989 bude jen částečná, a to mimo jiné i proto, že autoritářský Lukašenkův režim není shodný s tím československým normalizačním a je patrné, že má poměrně značnou podporu. Je otázkou, do jaké míry je ona podpora reálná a jak moc je vynucená, respektive kolik vlažných podporovatelů současného prezidenta se postaví proti němu, pokud ztratí pocit, že je to neohrozí. Tohle patrně nikdo neví nejen u nás, ale ani v samotném Bělorusku. Je docela možné, že Lukašenko udrží legitimitu svého režimu i v případě opakování voleb za dozoru nezávislých pozorovatelů a demonstrace budou jen apelem k nějakým demokratizačním změnám.

Může se ovšem stát i to, že lidé v Bělorusku, kteří stejně jako kdysi u nás drželi „hubu a krok“ a „demokraticky“ si pravidelně volili své komunistické papaláše, náhle zjistí, že to tak být nemusí. Nelze si ovšem představovat, že pokud by Lukašenkův režim padl, znamenalo by to automaticky vítězství demokracie a nastolení zásadní pozitivní změny v této zemi. Sousední Ukrajina mající řadu podobných rysů, je názorným příkladem, jaké problémy mohou takové změny přinést. Bude důležité, jaké síly a osobnosti získají moc ve státě, nerozdělí-li se obyvatelstvo do antagonistických či přímo nepřátelských táborů a jak na takovou změnu bude reagovat Rusko, respektive jak by byl schopen Západ vliv Ruska eliminovat.

Upřímně řečeno ve mně výše uvedené faktory nevyvolávají příliš velký optimismus. Zcela přirozeně inklinuji k podpoře všech demokratických a liberálních tendencí kdekoli ve světě, ale na druhou stranu nemohu ignorovat to, jak se již mnohokrát v „nepřipravených“ zemích demokratické převraty zvrhly v režimy, které se nakonec ukázaly ještě horší než před revolucemi, a navíc jak tyto události země ochudily, oslabily a vnitřně rozvrátily. V tomto smyslu bývají evoluční změny užitečnější než revoluční, je však otázkou, je-li ona „evoluce“ v některých režimech možná. Třeba současný poměrně stabilní ruský režim, který patrně jako menší zlo drtivá většina Rusů podporuje, není ničím jiným než reakcí na chaos a nestabilitu po rozpadu Sovětského svazu.

Bělorusko má možná šanci začít se měnit, je ovšem hodně důležité, jaká ta změna bude a jak EU a Rusko vybalancují svůj přístup tak, aby Bělorusům neuškodily.  Rozhodně to neznamená zcela neutrální přístup české diplomacie, jak to požadují komunističtí funkcionáři, a jak by si to asi přál i prezident, ale ani to neznamená, že budeme podporovat nějakou menšinu, která je nám sympatická, ale která nebude mít podporu většiny národa. V tomto smyslu je skutečně jen na Bělorusech, aby si zvolili. Demokratický svět má usilovat jen o to, aby tu příležitost dostali a nemuseli mít strach si svou cestu najít.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pondělí 17.8.2020 15:13 | karma článku: 22,74 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 15,23 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,14 | Přečteno: 4140x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  21:56

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!