Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ano, budeme mít pravicovou vládu! Ne! Budeme mít pravicovou vládu s ANO!

Do voleb je ještě nějaký čas a průzkumy nelze brát až tak vážně, ten příští si koupí zase třeba někdo jiný a bude on v laufu a jeho protivníci v pádu do suterénu politického spektra. Spekulace to však vyvolává spolehlivě.

Preference pravice stoupají, z čehož mám radost. Aby taky ne. Domnívám se, že jen kvůli odpudivosti a nesnesitelnosti některých pravicových politiků stoupají jen takto pomalu, přestože jim skoro vše hraje do karet. Levicová koalice se znemožnila, levicový prezident je na odstřel (který asi nebude ani nutný) a přijímají se vysloveně levicové zákony, které občany dráždí. Jenom ta ekonomika roste a nezaměstnanost klesá, což podle obecného modelu je dobou vzestupu levice a pravice má dělat nepopulární opatření, když je situace opačná.  Svět se ale mění. Populistickou roli může převzít směle i pravice, anebo, což je lepší varianta, může ekonomickou konjunkturu ještě nakopnout.

Problémem zůstává babišovo ANO. Kdyby nebylo, tápající ČSSD a by vystřídal koalice ODS a Top 09 s „přizpůsobivými“ lidovci a třeba ještě nějakým subjektem, který by se dostal do parlamentu. ANO ale je, a pokud nesílí, tak asi výrazně neoslabuje. Pokud se nepodaří ANO zcela zdiskreditovat nebo se zcela nezdiskredituje, což se vzhledem k tomu, co všechno jim prošlo, jeví jako nepravděpodobné, bude muset třeba pravice postavit koalici s ním. Pro mě osobně by byla možná snesitelnější duhová koalice bez ANO a komunistů, ale to je asi pravděpodobnější spolupráce komunistů s Babišem. Třeba někdo z ODS přijde na to, že je to vlastně takový typický podnikatel - pravičák.  Já vím, že není…, ale to se nějak ohne („ohne“ Babiš to půjde prostě těžko).

Zmínil jsem se o pravicových brzdách. Je namístě je pojmenovat. TOP 09 v určité fázi vývoje začal brzdit Schwarzenberg a vystřídal ho „brzda“ Kalousek. Mně osobně nepřipadá horší, než mnozí jiní, ale pro mnoho lidí je neskousnutelný. Je to škoda protože „topka“ má pro mě docela zajímavé a důvěryhodné poslance, senátory i sympatizanty. S ODS je to ještě podstatně horší. Jsem schopen se jakžtakž srovnat s programem strany, ale nejsem schopen nalézt ani jednu, fakt ani jednu, osobnost, se kterou bych se opravdu ztotožnil, a která by pro mě byla reprezentantem nějakých idejí a skutečnou perzonou.  Je mi to líto.

Pan Fiala je možná chytrý a slušný člověk, ale nezvolil bych ho ani předsedou svazu králíkářů, tak je nevýrazný a „ nefotogenický“. Kupka, Černochová, Zahradil, Humplík, Klaus, Udženija. Kupka je Fiala na druhou, kvůli Černochové jsem měl problém volit ODS na Praze 2, Klaus je vynikající bořitel a kritik, ale zoufalý tvůrce a Zahradil je zcela zprofanovaná figura. Humplík působí alespoň jako sympaťák, stejně jako Udženija, která se mi z celého širšího vedení strany jeví nejpřijatelněji, i když jsem možná podjatý, neboť se s ní osobně znám (i když to paní Černochovou také, a nijak mě to kladně neovlivnilo).  Tak, co s tím?

No, já se s tím nějak srovnám, ale je otázkou, kolik se s tím srovná procent voličů, to je ve hvězdách. Dokážu si přestavit zcela katastrofické i hodně překvapivé scénáře: Zmrtvýchvstání ČSSD, Babiše ve vazbě a rozpad strany jednoho muže, finiš pravice k parlamentní většině a další více či méně sci-fi teorie. A nad tím vším se vznáší jedno jediné heslo (už tady kdysi bylo): NEJSOU LIDI. Tedy, jak říkal major Haluška, lidí je jak sraček, ale nejsou kvalitní lidé do politiky. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Turner | úterý 6.6.2017 15:55 | karma článku: 21,68 | přečteno: 813x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,64 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,18 | Přečteno: 4151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....