Ano, budeme mít pravicovou vládu! Ne! Budeme mít pravicovou vládu s ANO!

Do voleb je ještě nějaký čas a průzkumy nelze brát až tak vážně, ten příští si koupí zase třeba někdo jiný a bude on v laufu a jeho protivníci v pádu do suterénu politického spektra. Spekulace to však vyvolává spolehlivě.

Preference pravice stoupají, z čehož mám radost. Aby taky ne. Domnívám se, že jen kvůli odpudivosti a nesnesitelnosti některých pravicových politiků stoupají jen takto pomalu, přestože jim skoro vše hraje do karet. Levicová koalice se znemožnila, levicový prezident je na odstřel (který asi nebude ani nutný) a přijímají se vysloveně levicové zákony, které občany dráždí. Jenom ta ekonomika roste a nezaměstnanost klesá, což podle obecného modelu je dobou vzestupu levice a pravice má dělat nepopulární opatření, když je situace opačná.  Svět se ale mění. Populistickou roli může převzít směle i pravice, anebo, což je lepší varianta, může ekonomickou konjunkturu ještě nakopnout.

Problémem zůstává babišovo ANO. Kdyby nebylo, tápající ČSSD a by vystřídal koalice ODS a Top 09 s „přizpůsobivými“ lidovci a třeba ještě nějakým subjektem, který by se dostal do parlamentu. ANO ale je, a pokud nesílí, tak asi výrazně neoslabuje. Pokud se nepodaří ANO zcela zdiskreditovat nebo se zcela nezdiskredituje, což se vzhledem k tomu, co všechno jim prošlo, jeví jako nepravděpodobné, bude muset třeba pravice postavit koalici s ním. Pro mě osobně by byla možná snesitelnější duhová koalice bez ANO a komunistů, ale to je asi pravděpodobnější spolupráce komunistů s Babišem. Třeba někdo z ODS přijde na to, že je to vlastně takový typický podnikatel - pravičák.  Já vím, že není…, ale to se nějak ohne („ohne“ Babiš to půjde prostě těžko).

Zmínil jsem se o pravicových brzdách. Je namístě je pojmenovat. TOP 09 v určité fázi vývoje začal brzdit Schwarzenberg a vystřídal ho „brzda“ Kalousek. Mně osobně nepřipadá horší, než mnozí jiní, ale pro mnoho lidí je neskousnutelný. Je to škoda protože „topka“ má pro mě docela zajímavé a důvěryhodné poslance, senátory i sympatizanty. S ODS je to ještě podstatně horší. Jsem schopen se jakžtakž srovnat s programem strany, ale nejsem schopen nalézt ani jednu, fakt ani jednu, osobnost, se kterou bych se opravdu ztotožnil, a která by pro mě byla reprezentantem nějakých idejí a skutečnou perzonou.  Je mi to líto.

Pan Fiala je možná chytrý a slušný člověk, ale nezvolil bych ho ani předsedou svazu králíkářů, tak je nevýrazný a „ nefotogenický“. Kupka, Černochová, Zahradil, Humplík, Klaus, Udženija. Kupka je Fiala na druhou, kvůli Černochové jsem měl problém volit ODS na Praze 2, Klaus je vynikající bořitel a kritik, ale zoufalý tvůrce a Zahradil je zcela zprofanovaná figura. Humplík působí alespoň jako sympaťák, stejně jako Udženija, která se mi z celého širšího vedení strany jeví nejpřijatelněji, i když jsem možná podjatý, neboť se s ní osobně znám (i když to paní Černochovou také, a nijak mě to kladně neovlivnilo).  Tak, co s tím?

No, já se s tím nějak srovnám, ale je otázkou, kolik se s tím srovná procent voličů, to je ve hvězdách. Dokážu si přestavit zcela katastrofické i hodně překvapivé scénáře: Zmrtvýchvstání ČSSD, Babiše ve vazbě a rozpad strany jednoho muže, finiš pravice k parlamentní většině a další více či méně sci-fi teorie. A nad tím vším se vznáší jedno jediné heslo (už tady kdysi bylo): NEJSOU LIDI. Tedy, jak říkal major Haluška, lidí je jak sraček, ale nejsou kvalitní lidé do politiky. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | úterý 6.6.2017 15:55 | karma článku: 21,68 | přečteno: 813x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 15,46

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16