Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Totalita, propaganda, manipulace - Vše pomine, žádný strom neroste až do nebe

(Na okraj diskusního pořadu Václava Moravce) Lze plíživý nástup totality včas rozpoznat a jak je možné se bránit? Jak vypadá nástup totalitního režimu, kde má kořeny totalitní myšlení, jaká je síla propagandy a manipulace? 

Na ČT 24 jsem sledoval v úterý večer (13. února 2018) diskusní pořad s názvem Totalita. Pozvaní byli například socioložka Jiřina Šiklová, historik Jiří Padevět nebo novinář a spisovatel Martin Šimečka. Rozhovor se odehrál v budově bývalého Federálního shromáždění a obecenstvo tvořili převážně mladí lidé. (Záznam zde
Mrazivě silné bylo čtení vzpomínek lidí, kteří byli v téměř dětském věku kolem 15 let obviněni komunistickým režimem z "vlastizrady". Byli vězněni a týráni při výsleších, atd. Sotva co by mohlo lépe odhalit zrůdnost totalitní moci, než tyto příběhy utrpení nevinných lidí v útlém věku a obraz cynické ukrutnosti těch, kdo zločinnému režimu sloužili.

Únor 1948 patří k nejtragičtějším kapitolám našich novodobých dějin, protože zavlekl poválečné Československo a jeho obyvatele na řadu desetiletí pod brutální cizí nadvládu, jíž byli domácí komunisté obludnými loutkami a zároveň nejeden z nich za to sám krvavě zaplatil při tzv. "čistkách". Gottwald prý dokonce usiloval o to, aby se Československo připojilo k stalinskému Sovětskému svazu a stalo se jednou z jeho republik. O brutalitě a bezohlednosti cizí nadvlády svědčí také rychlost, s jakou jsme měli po kratinké době uvolnění najednou v srpnu 1968 po celé zemi tanky a obrovskou okupační armádu.
Právě vzhledem k dnešnímu dění u nás byl diskusní večer s názvem Totalita naprosto vhodně načasovaný. Doba více než čtyřiceti let nesvobody zanechala hluboké šrámy v duších lidí a v celé společnosti. Což u nás ještě stále doznívá a není doléčeno. Občanská společnost je dosud slabá a zranitelná. Zároveň dorůstají nové generace, které nesvobodu nezažily, nemají o ní dostatečné povědomí a proto nemohou docenit riziko návratu podobných nebo ještě horších časů. 
Najednou tu máme velice aktuální hrozbu - ve stínu 70. výročí února 1948! Komunisté se bez sebemenšího studu snaží usednout do vlády. Stále titíž, byť občas v malinko omlazené sestavě, stále prosáklí toutéž ideologií, která je u nás zákonem definovaná jako zločinná. V upřímnost jejich nemastných-neslaných omluv "za chyby minulosti" nevěřím. 
Co bylo po únoru 1948 (a co může nastat znovu), o tom mluví nejenom archivy Ústavu paměti národa. Vypovídají o tom osobní příběhy obětí režimu, svědectví života lidí, kteří byli pronásledovaní, věznění v lágrech otrocké práce, umláceni pří výslechu anebo popraveni. Zavíráni do psychiatrických léčeben či vyštvaní ze své vlasti, viz  např "akce Asanace".
České televizi a panu Moravcovi velký dík za ten pořad. Je to vynikající počin! Velice doufám, že nezůstane osamocený, že veřejný rozhovor bude pokračovat. Je velice dobře, že byli přizváni mladí lidé a dík za jejich zájem.
..............................................................................................................................................
Chápu dramaturgii pořadu, myslím, že osazenstvo bylo pro první díl hovorů o totalitě vybráno dobře. Přesto mi tam chyběla aspoň jedna osobnost typu jako Václav Malý. Vězeň komunistického režimu, pevná součást předlistopadové občanské opozice, jeden z důležitých protagonistů dění na sklonku roku 1989 a člověk stále plně schopný promlouvat k dnešním problémům s patřičnou kompetentností a osobní integritou.
Považoval bych za velmi vhodné, aby byl příští díl věnován obětem a odpůrcům totalitního režimu z řad věřících lidí. Není vůbec náhodou, že totalitní režimy útočí na víru a na její nositele. Není vůbec náhodou, že bolševický režim v Rusku začal po uchopení moci vraždit kněze a mnichy, bořit kostely a kláštery, atd. Není náhodou, že totalitní režimy útočí na náboženské instituce, v nichž by lidé nacházeli morální oporu při obhajobě své svobody. A není vůbec náhodou, že lidé jako např. kardinál Tomášek nebo premonstrátský opat Heřman Josef Tyl (viz kniha Psancem) a mnozí další byli věznění a pronásledovaní jak za nacizmu, tak za komunizmu.
Je nezbytné připomínat a také v dnešních situacích obnovovat vnitřní svobodu, která vychází z víry. Odtamtud pramenila síla obětí a osobního odporu vůči totalitním režimům. V 80. letech 20. století měli věřící významný podíl na rostoucím odporu společnosti proti komunistické moci. Mohu vzpomenout pouť na Velehrad v roce 1985, petici Augustina Navrátila požadující náboženskou svobodu, kterou podepsalo přes půl milionu lidí anebo události kolem svatořečení Anežky Přemyslovny. A také vůbec nelze pominout skutečnost, jak se lidé naší země ve vypjatých chvílích spontánně shromažďovali v blízkosti sochy svatého Václava.
Demokratická společnost stojí na základech, které sama ze sebe není schopná vytvořit. Jsou zákony, které si sama demokracie nedává a nemůže si je dát. Ale přitom na nich stojí a bez nich padá. Existuje mnohem silnější a závažnější zákon života. Vyšší řád věcí, včetně lidské zodpovědnosti vůči němu, bez nějž bude svobodná společnost stále znovu ohrožená. Nebo ještě lépe, právě při jeho respektování, s jeho oporou a pomocí bude schopná obstát.

 

 

............................................................................................................................
 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Trizuljak | sobota 17.2.2018 20:53 | karma článku: 20,02 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Užitočný slovník českých zvukomalebných výrazov

K odlehčení a snížení momentálních pnutí. Po nedávno publikovaném „Užitečném slovníku slovenských expresivních výrazů“ mohu jen potvrdit, že čeština má rovněž obdivuhodný a překrásný instrumentář.

20.5.2024 v 17:39 | Karma: 18,69 | Přečteno: 450x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Nahlédnutí, kontemplace

Nahlédnutí... Snad by se mohlo říci i kontemplace: radostný a zároveň hluboce zaujatý pohled. Příroda má svého Autora s velkým „A“, jeho umělecké dílo je hodné veškerého obdivu.

18.5.2024 v 20:33 | Karma: 17,71 | Přečteno: 166x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Výsostně užitečný slovník slovenských expresivních výrazů

Instrumentář, který oceníte, když se například budete v blogové diskusi trápit se zvláště výživným oponentem :-D

15.5.2024 v 8:56 | Karma: 18,81 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Mé zlaté stříbrné hodinky ...

Známé fotografické rčení o „zlaté hodince“ se většinou vztahuje k chvílím večerním. Ale může to být i ráno...

14.5.2024 v 13:20 | Karma: 14,31 | Přečteno: 169x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Fotoblog ’’italsko – moravský’’

Krajina jižní Moravy údajně připomíná Itálii. Není to zase až tak úplně pravda, snad jen o Mikulovu a jeho okolí by se to dalo říci s hodně velkou nadsázkou.

8.5.2024 v 18:26 | Karma: 21,32 | Přečteno: 302x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 1015
  • Celková karma 22,83
  • Průměrná čtenost 1194x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy