Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdysi dávno, ve studentské hospůdce, měl pan vrchní po ruce různé průpovídky. Když dostal tuzéra, což bylo u študáků třeba velkorysé dorovnání z jedenácti šedesáti na rovných dvanáct korun, zvolal: "Děkuji uctivě, děkuji zdvořile, děkuji mockrát!"

0 0
možnosti
Foto

Nádhera! Čeština i slovenština jsou ve srovnání se španělštinou mají mnohem bohatší slovník

1 0
možnosti
Foto

Mám kamaráda původem tady od nás, který žije v Esteponě. Ten docela i sbírá různé zvukomalebné a bizarní výrazy. Ale věřím, že každá země je úplně jiná a má jiný způsob vyjadřování.

Spíše Itálii malinko znám, jezdíval jsem tam často. Tam je hlavně v místních dialektech obrovská zásobárna vpravdě všelijakých výrazů. Myslím, že za první světové války tam čeští vojáci cosi pochytili a pak přinesli i domů.

0 0
možnosti
Foto

Skvělý soubor, Marku. Vždy říkám, že nejlépe na světě umí nadávat Slováci.

1 0
možnosti
Foto

Tuším, že nejkvětnatější a nejšťavnatější je v tomto ohledu Maďarsko. Ale to by tam musel člověk vyrůst, nebo žít tam aspoň dvacet let. Na jižním Slovensku by člověk něco taky pochytil, ale to zdaleka nestačí.

0 0
možnosti
Foto

My ta rozverná slůvka holt máme v oblibě, Marku. Leckdy některá pozapomenutá rád vyhrabu a znovupouštím do oběhu. Zajímavé je, že když jsem v pohádce použil jeden z takových mých oblíbených termínů: nábližka, někteří dospělí nadknížkou váhali, jestli to děti pochopí. Zatímco dětem byl význam vesměs hned jasný. – Kampak se druhdy na robátka trusíme!

Á propos, odhaduju,že výraz naklavírovat možná kdysi vznikl zkomolením slova nakvartýrovat (v našich krajích jsme pro takovou aktivitu užívali idiom „nabourat se jim do vrat“.

Ale to jen tak na okraj...

2 0
možnosti
Foto

Pošušňáníčko potom je, když se k někomu nakvartýruju i s klavírem. Osoba poctěná takovou vehemencí z toho bude úplně štonc a možná i v sedmém nebi. Brzy budu hnán, že se mám pakovat, kde nechal tesař díru. Ani pes po mně neštěkne a skončím někde na vystrkově.

1 0
možnosti
Foto

Že se děkuje, bez sebemenšího upejpání

0 0
možnosti
Foto

Marku, jsou to krásné výrazy, většinu z nich znám. Přijde mi velká škoda, že dnes se čeština zjednodušuje a lidé používají čím dál míň slov

1 0
možnosti
Foto

Výrazy krásné, ale za půlku z nich by vám v diskusi hrozil ban.

2 0
možnosti
Foto

Abych nebyl obviněn z genderové nevyrovnanosti, tak tu jsou i nány.

1 0
možnosti
Foto

To abych se teď honem taky s nějakým genderově vyváženým slůvkem vytasil. Třeba Brňáci říkají "betelni koc" (bezva kočka). Výrazy ze starých pražských písní, jako např. "lautr fuchtle" sem raději ani psát nebudu, to není to pravý ořechový.

0 0
možnosti
Foto

Sem tam se tu objeví i vagabund a chabrus.

1 0
možnosti
Foto

Brzy bude nezbytné další pokračování obou expresivních slovníků, českého i slovenského. Je to téměř bezedná pokladnice.

2 0
možnosti
Foto

Veľmi zaujímvé a vtipné výrazy, pobavilo

2 0
možnosti
Foto

Ešte som zabudol na výraz "šašek počmáraný" - Je to klasický úsudok o názorovom protivníkovi v blogovej diskusii.

3 0
možnosti
  • Počet článků 1042
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1174x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy