Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

A začnu s tím, co mi do teď ještě hlava nebere a co jakýmsi způsobem navazuje na můj příspěvek o zdejším vnímání historie. Vše začalo ve škole při jedné naprosto nezáživné přednášce o EU, která se rázem stala zdrojem rozbrojů, když se začaly řešit jednotlivé fondy EU a to, kolik z nich která země čerpá. Hlavními debatéry se stali dva kluci - jeden z Německa a jeden z Polska. Onen Němec nebyl příliš bystrý a nepochopil, jak se jednotlivé příspěvky počítají. Bohužel jeho dotazy vyzněly spíše jako nesouhlas s tím, že by Polsko mělo dostávat tolik, kolik dostává (Ne, že by na takový názor samozřejmě neměl nárok). Onen Polák, který také nebyl příliš bystrý, a v tomto případě nebyl především klidný a už vůbec nebyl racionální, mu nedokázal vysvětlit, proč Polsko stále má největší podíl a proč tomu tak bude i v následujících letech. Ovšem když viděl, že jeho neznalost mu debatu nevyhraje, tak vše zakončil prohlášením: ‚Ale my jsme druhou světovou válku nezačali.‘

V polovině třídy se zastavil dech. A jelikož jsem v téhle oblasti asi o něco více přecitlivělá, než by bylo vhodné, tak jsem se na něj otočila s tím, že tohle rozhodně není v pořádku argument a že je dost možná na čase, aby se zkusili dostat o krok dál za pocit oběti. Jeho reakce mě zaskočila ještě více, než jeho původní prohlášení – ‚Očekával bych, že zrovna holka z České republiky bude stát na naší straně. Koneckonců byli jsme osvobozeni Rudou armádou.‘ Důraz a hrdost čišící z ‚rudé armády‘ jen těžko zachytit slovy. Už jsem se nezmohla rychlou reakci. Faktem, že jsme byli osvobozeni Rudou armádou, bych se já osobně příliš nechlubila a navíc to nepovažuji za věc, která nám zajistila prosperující budoucnost.

Toto byla asi nejextrémnější situace v průběhu těchto přednášek, jinak většinou nechávám vše, co se v těchto hodinách děje spokojeně plynout, aniž by to příliš narušilo můj zcela oddělený tok myšlenek. Je to vlastně fascinující, jak v jednom čase a na jednom místě se dokážou lidé tak dokonale míjet a vlastně spolu nebýt. Hlavním důvodem, proč jsem vzdala snahu aktivně tyto hodiny sledovat, je, že si náš vyučující stále na něco stěžuje. Ani byste nevěřili, jak hodina a půl stěžování dokáže být vyčerpávající.

‚My, chudáci, jsme pro EU museli vyplnit tohle a napsat tamto a měli jsme takový a takový deadline.‘ A samozřejmě nezapomíná zdůrazňovat, že Poláci byli jediní, kdo vše stihli včas. Obvykle, když podobnou poznámku zachytím, tak se pouze pousměju nad tím, že my jsme to sice nestihli, ale taky se nic nestalo – výsledek byl pro obě země stejný, tak proč se stresovat? Abych si mohla zbytek života stěžovat? Ne, děkuji.

A stěžovat si, že západní firmy postavili za peníze EU v Polsku dálnice? Není to zlehka ujeté? No ale řekněte svému učiteli, že taky nemuseli mít vůbec nic a že to, co mají, je přeci jenom pořád lepší než nemít nic. Alespoň je tu po čem jezdit.

Hodina a půl soustavného stěžování a to i v případě, že nedáváte pozor, ve vás vyvolá intenzivní pocit, že pouze pivo vám dokáže vrátit trochu původního životního elánu. Ve středu se tedy musí chodit do hospody. A ne příliš často, ale občas poté zajdeme do klubu, kde jsou některá setkání také úsměvná. Posledně se jistý Ital zdál být mnou velice zaujat. A vše mu přišlo obdivuhodné. Když jsem mu řekla, že čtu, odpověděl mi, že to je úžasné a že on příliš nečte. To mi mělo být jistým varováním, že dále už vše bude jenom horší. Nenapadlo mě ale nic lepšího než se zeptat, proč tedy nečte, když mu to přijde tolik obdivuhodné. Tato otázka se setkala pouze s otevřenou čelistí a já jsem se znovu přesvědčila o tom, že slečny by asi neměly číst, neuvěřitelně jim to totiž zmenšuje životní výběr.

Další vzhledem k zdejším okolnostem nečekaný fakt z polského života jsem se dozvěděla v průběhu mé návštěvy Lodzi, kam jsem vyrazila se svou sestrou. Naším štěstím, či neštěstím se stalo, že se místní profesor sociologie nabídl, že nás po tomto turisty zapomenutém městě provede. Dle domluvy jsme si u něj nechávaly před začátkem prohlídky naše zavazadla. A než jsme se vybrali na ven, tak se ze slušnosti zeptal, jestli si dáme kávu. Uctivě ale zřetelně jsem odmítla, protože jsme před sebou měli pouze tři hodiny světla na to, abychom něco viděli. A náš průvodce začal kávu navzdory tomu vařit – nevím, zda za to může má špatná angličtina, anebo závazek pohostinnosti, který nepřebilo ani mé odmítnutí.

Po hodině jsme konečně vyrazili. Jelikož jsme od rána nejedly, chtěly jsme někde po cestě něco rychle sníst. A navzdory požadavku na to, aby to bylo rychlé, nás náš průvodce zavedl do typicky turistické tradiční polské hospody. A poté, samozřejmě bylo ještě potřeba si dát pivo, protože pivo je základ každé dobré procházky. V této hospodě, která byla naproti hebrejské restauraci, se náš průvodce rozhovořil o antisemitismu, který je v Polsku stále živý, o tom, že navzdory hrůzám druhé světové války, je nadávka "Žide" začně obvyklá a o politicky zcela nekoretním postoji k židovské minoritě. (Což pouze dost podivně zapadá k tomu, jaký postoj k druhé světové válce Poláci zastávají.)

A po pivu už byla tma, takže naše naděje, že něco uvidíme se zcela rozplynula. Měli jsme před sebou nicméně ještě hodinu a půl než si nás měl vyzvednout náš hostitel, a tak jsme se konečně vydali obhlédnout ‚památky‘. Po cestě nám náš průvodce povídal o streetartu, který je v Lodzi velice populární a zdobí celé město, s poznámkou, že kdybychom ještě někdy přijely, tak bychom to rozhodně měly vidět, protože to za to rozhodně stojí. Nad tím se nedalo než si pouze povzdechnout – my jsme kávu ani oběd v restauraci přeci původně vůbec neplánovaly.

Nakonec jsme došli k zcela úžasně zrekonstruované staré továrně, která teď žije čilým životem a je plná obchodů, restaurací a klubů. Místo, které by rozhodně stálo za to vidět o trochu dříve v průběhu dne. A tam jsme tedy usoudili, že když teď už není dost času vidět cokoli jiného, tak zakončíme naší procházku překvapivě u piva. Zde došlo k poměrně obvyklé debatě o rozdílech mezi Čechy a Poláky. Zpravidla to bývá vděčné a vtipné téma, zvláště když se dojde na jazykové rozdíly. Tentokrát se nicméně náš průvodce zajímal o to, zda je pravda, že Češi jsou uvolněnější a otevřenější v otázkách sexu. Nevím, co přesně tím myslel, protože zbytek debaty nebylo zrovna to, co by mě příliš bavilo rozebírat a při čemž bych se cítila zcela pohodlně. Tak mám zlehka pocit, že některé polské stereotypy o Češích odpovídají spíše jejich přáním než skutečné realitě.

A dnešní příspěvek zakončím jedním mým jazykovým objevem. Poté, co jsme se setkaly s naším hostitelem a jeho slečnou, tak jsme u piva rozebírali právě rozdíly mezi češtinou a polštinou. A přišli jsme na to, že u nás, když něčemu nerozumíme, tak říkáme, že to je pro nás španělská vesnice. V Polsku když něčemu nerozumějí, tak říkají, že to je jako český film. Musím říct, že mě to srdečně pobavilo :-)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Toboříková | čtvrtek 5.12.2013 8:00 | karma článku: 11,86 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

23.5.2016 v 2:40 | Karma: 15,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Radosti a starosti mezinárodního prostředí

První zásadní věci, kterou se v mezinárodním prostředí naučíte je, že osobnostní charakteristiky jsou silnější než národní stereotypy. Ne všichni Němci jsou dochvilní, vždy připravení a efektivně pracující. Ne všichni Francouzi jsou jen samá móda, víno a arogance. Ne všichni jihoevropané jsou společenští a samá párty. ... Jediné, co se zdá fungovat bez výjimky je, že Španělé se neintegrují a drží si pouze vlastní španělsky-mluvící skupinku.

27.11.2013 v 15:56 | Karma: 3,30 | Přečteno: 66x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 542x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)