Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

A navzdory všemu úsilí a modliteb mých přátel, kteří už nemohli mé historky dále poslouchat, jsem z Čech odjížděla samozřejmě bez víza s poměrně mlhavou představou, jak získat vízum v Bogotě.

Pro ty, kteří by někdy chtěli podniknout podobné pokusy, stručné shrnutí:

Záleží na tom, kde o vízum požádáte.

Jeden má sice představu, že k tomu, aby člověk získal vízum, musí naplnit jisté podmínky a pokud tak učiní, tak dostane vízum. Není tomu tak. Oficiální pravidla sice existují, jenomže přístup Kolumbijců k pravidlům je poměrně zvláštní. Každá ambasády si tedy pravidla upraví podle svého. Ve Vídni se přeochotný úředník rozhodl, že rozdíl mezi ním a Bohem je pouze nepatrný a že by to světu měl dát zřetelně najevo. Rozhodl se, že pouze předepsané dokumenty nejsou dostačující a pokaždé, když jsem mu vyžádané dokumenty zaslala, tak se rozhodl, že potřebuje další. Po měsíci se rozhodl, že proces trvá příliš dlouho a že moje původní žádost (za jejíž podání se platí 40 euro) již pozbyla platnosti a že je třeba zažádat znovu (a znovu zaplatit.)

Rozhodla jsem se tedy podat žádost znovu, tentokrát ve Varšavě. Ve Varšavě je hlavní potíž v tom, že zdejší úředníci sice disponují nápomocným charakterem, bohužel ale jejich schopnosti ovládat moderní technologie jsou horší než nulové. Možná kdyby byla šance, vyřídit celý proces pomocí dopisů, tak by to bylo bývalo dopadlo dobře. Emailová komunikace bohužel neprobíhala v úplně ideálním stylu. Nakonec jsme se dostali k tomu, že mi vízum dodají, pokud se osobně dostavím do Varšavy. V tuto chvíli mi zbývalo asi 20 hodin do odletu mého letadla a cesta do Varšavy a zpět trvá 16 hodin vlakem - letenky již nebyly. 

A tak jsem se s lehkým srdcem, těžkým kufrem a vidinou toho, že budu v Kolumbii pracovat ilegálně, dostala na letiště. 

Po příjezdu jsem samozřejmě čekala, že mou situaci začneme řešit. Po opětném zaslání všech dokumentů a telefonátu na imigrační, zda je vše v pořádku a jaké by měly být další kroky, se mi dostalo osvícené rady - paní mi vysvětlila, že nejjednodušší cesta, jak získat vízum, by bylo vdát se za nějakého místního občana. A ne že bych se svými kolegy nevycházela dobře, ale ... Absolutně se mi v tu chvíli nedostávalo ani slov, ani nápadů.

Po důkladném uvážení všech pro i proti - přeci jenom by se tahle historka dobře vyprávěla - jsem usoudila, že tuhle možnost si nechám až na další kola. Jelikož se nepodařilo sehnat ani žádného známého, tak jsem se jednoho krásného rána vydala na imigrační osobně. A na třetí pokus jsem se dostala dokonce i dovnitř do budovy. Aneb ani úředníci u vchodu si neodpustí šanci zahrát si na nejbližšího božího pomocníka (a nemyslete si, že máte šanci všechny podmínky a požadavky vyčíst někde online). Konečně tedy - všechny dokumenty řádně vytištěné, zaregistrované ve všech systémech, všechny poplatky zaplacené - jsem se dostala k onomu obávanému úředníkovi, který Vám může vízum nalepit do pasu.

A dostala jsem ho na první pokus! Aneb všichni si tu myslí, že vypadám jako panenka Barbie, A to se pak rázem dá zařídit i nemožné. Nicméně pokud chcete získat vízum rychle a bez stresu - navrhuji svatbu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Toboříková | pondělí 23.5.2016 2:40 | karma článku: 15,36 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

5.12.2013 v 8:00 | Karma: 11,86 | Přečteno: 679x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Radosti a starosti mezinárodního prostředí

První zásadní věci, kterou se v mezinárodním prostředí naučíte je, že osobnostní charakteristiky jsou silnější než národní stereotypy. Ne všichni Němci jsou dochvilní, vždy připravení a efektivně pracující. Ne všichni Francouzi jsou jen samá móda, víno a arogance. Ne všichni jihoevropané jsou společenští a samá párty. ... Jediné, co se zdá fungovat bez výjimky je, že Španělé se neintegrují a drží si pouze vlastní španělsky-mluvící skupinku.

27.11.2013 v 15:56 | Karma: 3,30 | Přečteno: 66x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Aktualizujeme Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. V...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 542x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)