Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Omluva a uvedení informací na pravou míru

Již nějakou dobu sedím před počítačem a bojuji, jak vlastně začít svůj nejnovější příspěvek, který je výrazně osobnější než mé předchozí vstupy o cestování či ostatních setkáních. Začněme tedy tím, že se přiznám, že jsem se znovu ve svém životě spletla. Po určité době jsem si arogantně myslela, že mám představu, k čemu mi je můj bruselský pobyt dobrý.

Myslím, že nejdůležitější lekcí je, že první emoce nejsou nejlepší rádcem a že ať si člověk myslí cokoli, dále než na špičku svého nosu si nevidí a mnohdy ani tam ne. Jsem v pokušení ještě pár větami oddálit, co se vlastně stalo. Ukázalo se, že jsem sice nechtěně, ale přesto ublížila tím, že jsem zde ventilovala své pocity a překvapení dříve, než se mé pocity zvládly usadit. Dříve než jsem si dokázala srovnat všechny stránky celé situace do jednoho obrázku, tak abych vše viděla v celé komplexnosti. Nemám teď daleko k tomu, abych sklouzla k tomu, že se začnu omlouvat mým věkem, ale nenechme se mýlit, člověk má takové věci dávno vědět. Musím uznat, že jsem ze sebe zklamaná, že jsem to nedokázala.

Tak a teď aby bylo jasno, o čem se bavíme, ve svých příspěvcích jsem ublížila lidem, kterým jsem nikdy ublížit nechtěla a pošpinila čest organizací, které jsem nikdy nechtěla pošpinit. První, co by tedy mělo být řečeno, je, že nic co jsem kdy napsala, nebylo míněno se zlým úmyslem, nechtěla jsem ublížit, někoho očernit ani pomluvit. Spíše ve snaze být vtipná a ukázat svou nepřipravenost jsem se ukvapila s úsudkem. A čím jsem se provinila hrubě, je nedostatek pochopení, empatie a přehledu o souvislostech.

Je mnoho lepších způsobů, jak se učit, než tím, že člověk opovrhne tím, co mu ostatní nabízí. Uznávám, arogance par excellence.

A teď tedy k tomu, abych napravila pověst, kterou jsem neopodstatněně pošramotila. Nejprve k mým nadřízeným. Nikdy jsem ani částí myšlenky nezapochybovala o jejich kompetentnosti, vzdělání a schopnostech. Neméně tak o jejich trpělivosti napravovat mé chyby, za což jim plně náleží všechen kredit a uznání. Nemůžu jim ani vytknout nedostatek snahy vybudovat přátelské prostředí. Mé hlavní nadřízené tedy patří hluboká omluva za vzájemné neporozumění a především za to, že jsem diplomaky a mezilidsky hrubě nezvládla fakt, že se naše povahy správně nepochopily.

A co se týče mé stáže a pracovního místa, které zde vykonávám. Pokládám za důležité zdůraznit, že nelituji toho, že jsem se sem dostala. Celkem pět měsíců zde strávených mi mnoho přineslo - od poznání evropského legislativního procesu, přes zjištění, kde rychle a efektivně hledat potřebné informace, až po seznámení se s administrativními činnostmi běhu kanceláře.

Takže na dotaz, zda místo můžu doporučit, musím dle svého svědomí odpovědět, že ano. S jistou výhradou. Není to místo pro každého. Abyste jej mohli dělat dobře a byli jste zde spokojeni, nemůžete být jen tak kdokoli. Důležité je, abyste byli administrativněji zaměřený člověk. Analyticky a precizně myslící, orientovaný na dělání jednotlivých úkolů, ve kterých se ke konci stáže můžete stát perfektní. Myslím, že já osobně jsem zaměřena přesně obráceným směrem a moje povaha mě vede na druhou stranu. A asi právě proto myslím, že můžu tuto stáž prohlásit za jednu z nejpřínosnějších zkušeností, co jsem zatím měla.

Přemýšlím, jestli lituji toho, že jsem své předchozí příspěvky zveřejnila. A musím říci, že ano. Mrzí mě, že jsem si neuvědomila, jaké dopady mé příspěvky mají na ostatní a že jsem tím znehodnotila práci a snahu těch, kteří do všeho šli s dobrými úmysly. A přesto ale doufám, že díky tomu budu příště vědět lépe a třeba se jednou stanu osobou, která bude umět dopady svých činností lépe promyslet.

No a teď mi již jen zbývá zakončit tento příspěvek naivní nadějí a s naivitou mě plně vlastní, že snad všechno špatné, co provedeme, povede někdy v budoucnu k tomu, aby postižení na tom posléze byli lépe, než na počátku a než by byli, kdyby se jim ono příkoří nestalo.

P. S.: Veřejně přiznávám, že jsem se svojí lekci naučila. Pýcha předchází pád a tak mi nezbývá než doufat, že omluva alespoň částečně dokáže zlepšit, co jsem pokazila.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Toboříková | úterý 16.7.2013 9:16 | karma článku: 7,04 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

23.5.2016 v 2:40 | Karma: 15,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

5.12.2013 v 8:00 | Karma: 11,86 | Přečteno: 679x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 542x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)