Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mlha přede mnou, mlha za mnou

Nenosit brýle ve chvíli, kdy vám každé oko zdobí nějaká ta dioptrie, je neustálé koledování si o pořádnou hromadu trapasů. Vím, o čem mluvím, protože jsem zářný příklad člověka, který bude radši kosit na ulici sloupy pouličního osvětlení a reklamní poutače, než aby nasadil obroučky

A přitom to začalo tak nevinně… konstatováním dětské oční lékařky, že trpím „lehkou oční úchylkou“. Jo, prý to řekla přesně takhle… velmi „citlivě“, že? Ve svých čtyřech letech jsem tedy dosáhla mety „šilhounek“ a jako zaslouženou odměnu získala barevné plastové brejličky. Při každém prohlížení fotek z oné doby se mi orosí čelo a tajně doufám, že naši nikdy tyhle fotky nevytáhnou před někým, koho jim přivedu domů představit. Asi by hrůzou proběhl zdí (a já pak zůstala na ocet)… a to ještě předtím, než by mamka vybalila samotný inkriminovaný předmět  z obalu, ve kterém ho léta úzkostlivě opečovává. Jedna z nejúčinnějších antikoncepčních metod, řekla bych:)

Nekoordinované pohyby svým očisek, kdy jedno sledovalo dění napravo a druhé pečlivě monitorovalo situaci vlevo, jsem po několika letech za pomoci mnoha a mnoha dalších „slušivých“ obrouček zkrotila a naivně si myslela, že do optiky už si zaběhnu  maximálně pro sluneční brýle.

Houby!

Slečna krátkozrakost se dostavila hned vzápětí. Písmena na školní tabuli se zmenšovala, naopak množství přátel, které jsem přestala zdravit, protože jsem je prostě přehlídla, se zvyšovalo. Můj nejčastější výraz by se dal popsat slovy „přimhouřené mžourání kamsi do dáli spojené s polohlasným mručením o tom, že ty nápisy asi zase zmenšili“.

Brýle ale i tak častěji obývaly futrál než špičku mého nosu a já proti krátkozrakosti dodnes bojuji sebezdokonalováním v jiných disciplínách.

 Po letech usilovného tréninku rozeznávám většinu  svých přátel podle stylu chůze. Jsem téměř grafologem profesionálem, protože slovo napsané na tabuli jsem schopná odvodit jen podle několika málo charakteristických tahů pisatele.

I přesto ale čas od času přijde chvíle, kdy na sebe pak v duchu křičím: „Ty blbko, to sis ty brejle nemohla vzít?!“

Situace první: Kvalifikační zápas české fotbalové reprezentace. Já,sestřenka,  lístky na vážně skvělý místa… a můj dioptrickej zázrak doma na poličce. Baroš tehdy připomínal jen drobnou červenou skvrnu na větším zeleném fleku, která se honí kolem jiných modrých skvrn za drobnou bílou tečkou… Ten zápas jsem si užila, vážně.

Situace druhá: Kino. Film Rafťáci. Sladkých šestnáct a první rande s klukem, který se mi vážně líbil. Takže pádné důvody k tomu vyrazit bez brýlí. Jindy bych kouzlo poslední řady asi ocenila, takhle jsem ale jen podle zvuků odvozovala, co se děje na plátně, a pokoušela se svým smíchem trefit do okamžiků, kdy se smáli i ostatní. No, ne vždycky se mi to povedlo a chlapec už mě nikdy do kina (ani nikam jinam:) nepozval. Po letech by se asi slušelo říct: „Tome, nebyla jsem divná, ani opilá, ale jen absolutně slepá.“ :)

Situace třetí: Hospoda. Sedíme s partou  naproti promítacímu plátnu, na kterém právě běží (beze zvuku, což mi situaci dost zhoršuje)Tři mušketýři. Rozhodnu se oživit konverzaci: „Ta holka má dost dobrý rudý šaty, co?“ Odpovědí je mi kamarádovo pozvednuté obočí: „Myslíš kardinála Richellieu?“

Situace čtvrtá: Ranní nestíhačka do školy. Pološero, mlha a v dálce dvě světélka, která s přehledem sobě vlastním identifikuji jako blížící se autobus. Ač nesportovec, nasazuji sprint. Na zastávku sice dobíhám s jazykem na vestě, ale včas… (na rozdíl od těch ostatních, kteří k zastávce taky míří, ale pomalou chůzí. Čas jsou peníze, lenoši!) … projíždějící nákladní míchačka ale na zastávce nezastaví a já musím dalších pět minut čelit pátravým pohledům těch lidí, které jsem tak zběsile předbíhala.

Na druhou stranu jsem ale de facto vlastně šťastný člověk… pokud totiž budu brát rčení: „Co oči nevidí, to srdce nebolí,“ doslova, pak si asi nikdy nebudu stěžovat na tíhu v hrudní dutině… :)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Štěrbová | pátek 26.6.2009 9:50 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1722x
  • Další články autora

Lucie Štěrbová

Tak mě mami okradli!

„Dej si hlavně bacha na kabelku,“ vtloukala mi pravidelně do hlavy mamka. „Prosim tě,“ odfrkla jsem vždycky. Kdyby se mi do ní snad někdo pokusil dostat, tak to přeci hned poznám, a pak bude nebohý kapsář ještě rád, že nejsem zrovna dobrá v běhu a černý (a vůbec jakýkoli) pásek v karate mi zatím uniká.

28.9.2010 v 0:29 | Karma: 48,28 | Přečteno: 29306x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Na nízký tlak jedině Tachecí

Trpím na nízký tlak. Doktorka mi už několik let vyhrožuje tím, že mám sklony k „tichýmu omdlívání“. Vždycky říká, ať si dám občas kafe, nebo párkrát vyběhnu do schodů. Jenže já kafe nerada a na běhání jsem líná. Takže si radši párkrát do měsíce pouštím po sedmý večer Fakta na Primě,... protože projev a vystupování hlavní aktérky Barbory Tachecí mi tlak zvedne zaručeně vždycky.

28.1.2010 v 23:38 | Karma: 16,26 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Média

Lucie Štěrbová

„A kdo zachrání velryby?!“

Při průchodu vestibulem metra na Florenci si připadám dost často jako lovná zvěř. Kdo má těmito místy párkrát do týdne cestu, určitě ví, o čem mluvím. Obratně se vyhnete slečně rozdávající letáky, svým nasupeným výrazem odradíte prodejce mobilních tarifů všeho druhu, aby vás ze zálohy přepadla jiná slečna nabízející „originální a 100% pravé francouzské parfémy za úžasnou zaváděcí cenu 199 korun“ - mimochodem, kdo k nim někdy čuchal, tak ví, že líp voní snad i Biolit. I tu zvládám setřást. Ale „grýnpísáci“ ... to je jiná liga a občas FAKT DOST neodbytná.

29.10.2009 v 23:47 | Karma: 21,55 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Chcete (něco) provést?

Už jako malej prcek jsem obdivovala slečny průvodkyně na hradech. U pasu měly svazek klíčů, kterým by se nechala rozbít hlava nesympatického návštěvníka, bez zaškobrtnutí chrlily data, jména a názvy měst a znaly odpověď na každou otázku. Mám za sebou tři měsíce průvodcování po budově bývalého Federálního shromáždění – místo svazku klíčů jsem nafasovala magnetickou kartu (a tou hlavu nerozbijete), data a jména jsem první dny jejich učení div nekřičela hrůzou ze spaní a měla štěstí na návštěvníky, kteří ze mě dokázali udělat jedním přesně mířeným dotazem blbečka před celou skupinou – „Slečno, jestli jsem to dobře pochopil, tak tyto částečně předepnuté rámové příčle s parabolickými pásy představují zajímavou alternativu klasických příhradových vazníků, je to tak?“ „Eh?“

24.10.2009 v 16:00 | Karma: 13,83 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Jsem hudební negramot a ignorant – byla jsem totiž na Kabátech!

Každý rok v polovině srpna řeším co koupit taťkovi k narozeninám. Z různých sprejů, vod po holení a kolínských by si mohl založit slušnou živnost, má jich totiž už plnou skříň. Oblečení má pod palcem mamka, čokoláda nebo láhev alka je poslední varianta pro chudáky bez fantazie. Letos to ale bylo o dost jednodušší – Kabát ohlásil „po čertech velkej koncert“ a mě napadlo, že by mohl taťka svoji sbírku cédéček podepřít „live zážitkem“ z koncertu.

14.9.2009 v 1:48 | Karma: 29,05 | Přečteno: 2241x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5667x
Studentka, sportovní redaktorka, copywriter. Na moje články můžete narazit na webu BydlimeKvalitne.cz, na stránkách hokejové Sparty a Pirátů Chomutov.

Cestuju, čtu, sleduju filmy (kvalitní i nekvalitní), poslouchám muziku (spíše nekvalitní:) Snažím se skloubit školu a práci a nezbláznit se z toho :)