Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chcete (něco) provést?

Už jako malej prcek jsem obdivovala slečny průvodkyně na hradech. U pasu měly svazek klíčů, kterým by se nechala rozbít hlava nesympatického návštěvníka, bez zaškobrtnutí chrlily data, jména a názvy měst a znaly odpověď na každou otázku. Mám za sebou tři měsíce průvodcování po  budově bývalého Federálního shromáždění – místo svazku klíčů jsem nafasovala magnetickou kartu (a tou hlavu nerozbijete), data a jména jsem první dny jejich učení div nekřičela hrůzou ze spaní a měla štěstí na návštěvníky, kteří ze mě dokázali udělat jedním přesně mířeným dotazem blbečka před celou skupinou – „Slečno, jestli jsem to dobře pochopil, tak tyto částečně předepnuté rámové příčle s parabolickými pásy představují zajímavou alternativu klasických příhradových vazníků, je to tak?“ „Eh?“

Provádět po moderní budově má svá specifika. Na hradě se vám určitě nestane, že naženete patnáct středoškoláků do výtahu a zatímco odpovídáte na dotaz jiného návštěvníka („Slečno, ten travertin, kterým je obložená hlavní hala, je opravdu ze Spiše? Ta struktura tomu totiž neodpovídá!“), oni zmáčknou tlačítko úplně jiného patra, než kam jste je chtěli vyslat, a pak je patnáct minut hledáte po budově. (V podobných chvílích jsem vážně litovala toho, že nejsme na hradě a součástí prohlídkové trasy není mučírna…) 

Jako průvodce taky musíte počítat s tím, že se vám v prováděné skupině může objevit návštěvník typu „čtenář-skeptik“. Charakteristickým znakem je, že vám skáče do řeči větou: „A jste si tím jistá? Já jsem totiž někde četl, že…“ Při jeho prvním výkřiku se shovívavě usmíváte a dáte mu nahlédnout do poznámek, při druhém úsměv tuhne, ale klidným hlasem odpovídáte a argumentujete, při třetím a dalším opět přichází lítost z absence středověké mučírny.

Samostatnou kapitolou jsou školní exkurze. Sama si moc dobře pamatuju, jak jsme při školních návštěvách Prahy přetrpěli exkurzi s výrazem „ještě jeden letopočet a umřu“, s každou minutou navíc průvodce v duchu posílali do temných a ještě temnějších míst a pak sprintovali do prvního obchodního centra… Pokud jsme tedy nezvolili taktický plán číslo dva „když už tu jsme, tak budeme dělat takovej bordel, aby si nás dlouho pamatovali“. V bývalém Federálu se dá udělat „bordel“ opravdu na úrovni. Architekt Prager většinu stropů projektoval tak, aby měly místnosti výbornou akustiku. Takže když se třída rozhodla, že v hlavním sále probere nejnovější drby „kdo s kým“, proti třicetihlasému chóru jsem se holt nechytala. Když se přitom navíc rozesadili ne za stolky, ale NA stolky, byla jsem si jistá, že peklo je v tu chvíli prázdný, protože ďáblů sněm je ve Federálu.

Trapas samozřejmě je, když máte okno. To moje mělo velikost minimálně výlohy a přišlo hned první den s první skupinou. I kdybych se v tu chvíli postavila na pravý ucho, tak by mi slovní spojení „první článek Ústavy“ (ano, nedělám si legraci!:)  nenaskočilo. Už ani nevím, jak jsem z toho vybruslila. Ale bylo to složité, kostrbaté, dost možná nelogické, a jestli si v tu chvíli návštěvníci v duchu říkali něco ve smyslu: „Koukám, že průvodce dneska může dělat i člověk bez dokončený základky,“ ani se jim nedivím.

Pravidelně jsem taky návštěvníky upozorňovala na obraz se soutokem „Laby a Vltave“, vodila je místo po schodišti po „burzovním dvořišti“ a rádio Svobodná Evropa zakládala už v roce 1751 (Jo, Marie Terezie byla holt pokroková ve všech směrech).  Nevyhnula jsem se ani totálnímu odrovnání, kdy jsem se pět minut smála a nebyla schopná přestat.

„Hele, už ti chybí jen přijít o hlas nebo provádět nemocná a máš to komplet,“ bavila se kolegyně.

… Za dva dny jsem lehla s chřipkou… a dodatečně se omlouvám všem, kteří pak museli přetrpět „bůj býklad s plným bosem.“

Autor: Lucie Štěrbová | sobota 24.10.2009 16:00 | karma článku: 13,83 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Lucie Štěrbová

Tak mě mami okradli!

„Dej si hlavně bacha na kabelku,“ vtloukala mi pravidelně do hlavy mamka. „Prosim tě,“ odfrkla jsem vždycky. Kdyby se mi do ní snad někdo pokusil dostat, tak to přeci hned poznám, a pak bude nebohý kapsář ještě rád, že nejsem zrovna dobrá v běhu a černý (a vůbec jakýkoli) pásek v karate mi zatím uniká.

28.9.2010 v 0:29 | Karma: 48,28 | Přečteno: 29306x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Na nízký tlak jedině Tachecí

Trpím na nízký tlak. Doktorka mi už několik let vyhrožuje tím, že mám sklony k „tichýmu omdlívání“. Vždycky říká, ať si dám občas kafe, nebo párkrát vyběhnu do schodů. Jenže já kafe nerada a na běhání jsem líná. Takže si radši párkrát do měsíce pouštím po sedmý večer Fakta na Primě,... protože projev a vystupování hlavní aktérky Barbory Tachecí mi tlak zvedne zaručeně vždycky.

28.1.2010 v 23:38 | Karma: 16,26 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Média

Lucie Štěrbová

„A kdo zachrání velryby?!“

Při průchodu vestibulem metra na Florenci si připadám dost často jako lovná zvěř. Kdo má těmito místy párkrát do týdne cestu, určitě ví, o čem mluvím. Obratně se vyhnete slečně rozdávající letáky, svým nasupeným výrazem odradíte prodejce mobilních tarifů všeho druhu, aby vás ze zálohy přepadla jiná slečna nabízející „originální a 100% pravé francouzské parfémy za úžasnou zaváděcí cenu 199 korun“ - mimochodem, kdo k nim někdy čuchal, tak ví, že líp voní snad i Biolit. I tu zvládám setřást. Ale „grýnpísáci“ ... to je jiná liga a občas FAKT DOST neodbytná.

29.10.2009 v 23:47 | Karma: 21,55 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Jsem hudební negramot a ignorant – byla jsem totiž na Kabátech!

Každý rok v polovině srpna řeším co koupit taťkovi k narozeninám. Z různých sprejů, vod po holení a kolínských by si mohl založit slušnou živnost, má jich totiž už plnou skříň. Oblečení má pod palcem mamka, čokoláda nebo láhev alka je poslední varianta pro chudáky bez fantazie. Letos to ale bylo o dost jednodušší – Kabát ohlásil „po čertech velkej koncert“ a mě napadlo, že by mohl taťka svoji sbírku cédéček podepřít „live zážitkem“ z koncertu.

14.9.2009 v 1:48 | Karma: 29,05 | Přečteno: 2241x | Diskuse| Kultura

Lucie Štěrbová

Se slušností nejdřív pojdeš

Rodiče mě vychovali, jak nejlíp uměli. Sousedy zdravím, starší lidi pouštím sednout, nekradu, nevraždím, myslím, že osoba, kterou denně po ráno vídám v zrcadle ( „Neznám tě, ale učešu tě!“), patří do kategorie slušných lidí. Jen si ale říkám, jestli to není místo přednosti v dnešní době spíš handicap a já se nevymykám průměru...

11.9.2009 v 23:54 | Karma: 28,04 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5666x
Studentka, sportovní redaktorka, copywriter. Na moje články můžete narazit na webu BydlimeKvalitne.cz, na stránkách hokejové Sparty a Pirátů Chomutov.

Cestuju, čtu, sleduju filmy (kvalitní i nekvalitní), poslouchám muziku (spíše nekvalitní:) Snažím se skloubit školu a práci a nezbláznit se z toho :)