Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po dinosaurech přicházejí savci. A potom?

Věci veřejné založily svůj volební úspěch na likvidaci dinosaurů. Skutečně se jim podařilo posunout evoluční vývoj dopředu. Jak? Někteří dinosauři se ještě drží, ale přichází éra savců, přisátých na státní rozpočet a veřejné finance.

V české kotlině (ale nejen tady) se již stalo zcela běžné, že politika je zdroj moci a peněz. Vrcholné umění politika se měří poměrem zprivatizovaných veřejných zdrojů na počet skandálů s tím spojených. Žebříček nechť si čtenář vytvoří sám. Co je ale pozoruhodné, největší mela se strhla kolem ministra Bárty, který v tomto žebříčku figuruje na konci pomyslného pelotonu. Průšvihy a skandály doprovázejí jeho stranu i osobu od počátku, ale reálný zprivatizovaný výnos je zřejmě dosud zanedbatelný (ve srovnání s jinými). Není tohle důvod, proč se ostatní politici tak intenzivně snaží takového břídila ze svých řad vytlačit? Takového, který navíc nepokrytě odhaluje pozadí politiky?

Málokdo si dělá iluze o tom, že by vstup do politiky byl založen na filantropických pohnutkách. Arogance mocných jde tak daleko, že to klidně přiznávají, ať už písemně na "tajných" materiálech přístupných všem, nebo svými prohlášeními: "Bárta je pitomec, řekl něco, co si ostatní jen myslí". Veřejný prostor je dávno téměř zprivatizován, o tom není pochyb. Bitva se odehrává o poslední torza.

Velmi komicky působí prohlášení premiéra Nečase a ministra Kalouska o obavě z privatizace policie, když jsou hlavními aktéry privatizace důchodového systému a zdravotnictví. V tomto zcela specifickém případě je zřejmě privatizace nežádoucí, neboť na ni mají pouze omezený vliv.

Nevidím příliš velký rozdíl mezi konáním ODS, TOP09, ČSSD a Věcí veřejných, snad jen ten, jak dalece jsou schopny své skutečné motivy před veřejností skrýt.

Jak omezit vliv ekonomických zájmů na politiku? V současném světě se zdá, že je to nemožné. A bohužel tomu nahrávají i ti, kteří by proti prorůstání ekonomických a politických struktur měli bojovat nejvíce, voliči. Žijí v iluzi, že politici jsou placeni z jejich daní, a tudíž slouží jim. Ale politici jsou ve většině případů placeni úplně z jiných zdrojů a logicky tedy slouží těm, kdo tyto zdroje dodávají. Lidé volají po snižování platů politiků, ale neuvědomují si, že nízký plat je vstupenkou do politiky pro naprosto nekompetentní lidi, kteří se nedokážou uplatnit jinde, nebo šíbry, kteří tento plat berou jako plat pingla (pinglové prominou příměr) a hlavní příjem očekávají ze spropitného. Člověk ve finanční nouzi ať už na běžný provoz domácnosti nebo zatížený dluhy je poměrně snadnou kořistí pro korupci. Položme si otázku, proč ministr Kalousek snížil platy poslancům? Žádné velké peníze tím neušetřil, jen si prověřil finanční negramotnost poslanců a poněkud zvýšil jejich ochotu přijmout peníze jinými cestami.

A financování stran? Které straně kdo brání mít otevřený účet a financovat vše přes něj? Zakazuje to zákon? Co je ale zásadnější, je opět volání voličů po tom, aby se omezily příspěvky stranám ze státního rozpočtu. Přitom to je nejspravedlivější forma financování stran - za každý hlas příspěvěk, bez ohledu na to, zda je to hlas od chudého či bohatého. Nespravedlnost tkví snad jen v tom, že je omezen minimálním počtem hlasů - to je značně diskriminující pro malé politické strany, zejména takové, které nechtějí hrát hru na proplétání tajemných sponzorů do své činnosti. Ne náhodou vyschly zdroje financí Zeleným a Lidovcům, protože evidentně přišli o sponzory. A jsou mimo hru.

Sponzorování, ať už skryté nebo otevřené, je hrozbou pro demokracii. V době, kdy úspěch strany závisí více na schopnosti marketingově se prodat a masivně inzerovat než na myšlenkách a cílech, jsou finanční zdroje klíčem k úspěchu. A kdo je schopen masivního sponzorování? Bohatí lidé, ti nejbohatší z nich. Lze se pak divit, že většina vládních kroků jde na ruku těmto lidem?

Proto ti, kterým na demokracii záleží, by měli usilovat o zákaz sponzorování politických stran, o zvýšení příjmů stran ze státního rozpočtu, zvýšení platů politiků a zvýšení odpovědnosti včetně hmotné za nakládání s veřejnými financemi. Tato investice se bohatě vyplatí.

Obávám se ale, že vývoj jde jiným směrem. Nyní, po dinosaurech, přicházejí savci a evoluce bude pokračovat, až se k moci dostanou ti nejvyšší ze savců, lidé. A to teprve bude průšvih.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rusý | úterý 12.4.2011 14:33 | karma článku: 16,16 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Lže ministr Stanjura vědomě, nebo má jen klapky na očích?

Snížení důchodů, zvýšení odvodů/daní a prodlužování věku odchodu do důchodu. To jsou podle pana ministra jediné možnosti, jak zajistit do budoucna důchody. Alespoň podle jeho sdělení ve sledovaném diskusním pořadu.

21.5.2024 v 6:25 | Karma: 40,34 | Přečteno: 4779x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Fico: Prozřel Fiala nebo jde jen o pokrytectví?

Premiér Fiala ve svém vyjádření k atentátu působil velmi smířlivě a se snahou mírnit antagonismy a nevraživost mezi politiky přenášenou na společnost.

16.5.2024 v 8:03 | Karma: 34,11 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 32,82 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 35,18 | Přečteno: 1873x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 106
  • Celková karma 35,62
  • Průměrná čtenost 2647x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik