Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Seš hluchá?“ aneb (Ne)podstatné zážitky z tábora

To, že se s námi paní zima definitivně loučí, nepoznám podle počasí. Překvapivě ani podle kalendáře. Začíná mi to být jasné v okamžiku, kdy mi kamarádka oznámí, že již zaplatila dětem letní tábor. A to se stalo zkraje tohoto týdne. Její děti pojedou do osvědčené táborové osady již počtvrté a neskutečně se těší. Ptala jsem se proto syna, zda nechce jet také. "Nechci" dostalo se mi vyčerpávající odpovědi. Nepřemlouvala jsem ho. Sama jsem byla stejná, i když důvody mého nezájmu byly přece jenom poněkud odlišné.

Neuměla jsem si třeba představit, kterak budu mezi cizími dětmi na neznámém místě 24 hodin denně po dobu několika dní. To je vcelku pochopitelné, že? V mém případě se však přidala ještě obava, abych nebyla mezi zdravými vrstevníky se svojí nedoslýchavostí poněkud za exota. Navíc mě děsilo, že bych měla jít v noci plnit bobříka odvahy, případně mít dokonce noční hlíku. Jakmile se zešeřilo a já neměla zrakovou kontrolu, dostávala se má zvuková orientace a porozumění řeči téměř na nulu. A pak: kam a kdy bych odkládala sluchadla v případě návštěvy plaveckého bazénu nebo rybníka? Jak známo, technika se s vodou nesnese...

Na táborech jsem proto byla všehovšudy dvakrát. Jednou ještě na prvním stupni základní školy, podruhé jako mladá slečna, která si jela do táborové kuchyně vydělat své první peníze. Na obojí nevzpomínám zrovna nadšeně.

Poprvé a naposledy

Protože jsem vyrůstala mez slyšícími a byla na tuto společnost poměrně dobře adaptovaná, rozhodla se maminka využít nabídky svého zaměstnavatele a poslat mě na podnikový dětský tábor. 

Hned v den příjezdu za mnou přiběhla stejně stará dívenka.

"Ten kluk se ptá, co to máš za uchem?" vyhrkla na mě a ukázala na opodál stojícího chlapce.

Ach jo. Maskovala jsem sice sluchadla dlouhými vlasy, abych alespoň první den nebyla ničím jiná, ale děti jsou holt všímavé. Nicméne na základě dosavadních zkušeností jsem dívce problematiku vysvětlila, jak nejlépe jsem uměla. Holčička pokývala hlavou a odběhla přetlumočit nový poznatek dál. Informace se začala šířit táborem rychlostí blesku a má nedoslýchavost se stala žhavým tématem dne. Řada dětí začala následně "zkoušet," co slyším a neslyším, aniž by mi o této skutečnosti řekli. Bylo mi však z nápadně "nenápadných" pohledů mým směrem, ze šeptandy a ukazování jasné, že se těším jisté oblibě. Ale nebyla jsem žádné ořezávátko, psychicky jsem to, myslím, zvládala docela obstojně.

Zlom nastal na jedné z každodenních pěších túr. Jelikož neumím chodit courem a volím spíše svižnější tempo chůze, pravidelně jsem se dostávala do čela pochodujícího zástupu. Nikomu a ničemu to nevadilo. Alespoň do té doby, než jsem po pár kilometrech nechtěně nabrala poněkud jný směr. 

"Romanoooo, vrať seeeee!" volaly za mnou děti, kráčející o notný kus dál. Jejich křik jsem samozřejmě slyšela. Ale že je adresován přímo mně, to mi došlo, až když mi udýchaná spojka dala herdu do zad.

"Ona je fakt hluchá," frajersky okomentoval můj návrat ke skupině jeden z hochů.

Následoval hurónský smích ostatních, včetně nepříliš vzdělaného personálu (!). Dotklo se mě to natolik, že jsem si přála odjet domů.

Od té doby vím, jak tenká je vazba mezi fyzickou a psychickou stránkou osobnosti. Ještě, než na mě vyšla noční hlídka, dostala jsem teploty, bylo mi zle a tábor jsem opustila po pár dnech. (Netřeba dodávat, že v domácím prostředí jsem byla záhy zdravá jako rybička). Po této zkušenosti mě již nikdo na podobné akce nikdy nedostal. Dnes toho docela lituji. Třeba bych podruhé narazila na pestřejší program a hlavně na zkušenější a vzdělanější lektory, kteří by dokázali citlivě naložit s faktem, že je mezi dětmi také někdo s určitým zdravotním handicapem. Dnes bych tak mohla s radostí vzpomínat na zážitky, příhody a dobrodružství, která s sebou prý tábor přináší.

Těší mě alespoň, když vidím, kterak se - pomalu, ale jistě - posunuje celospolečenské vnímání zdravotně postižených osob. A to i ve vztahu k letním táborům. Rodiče mají dnes obecně daleko více možností, kam v létě upíchnout své dítko. Mohou ho například přihlásit do integračního tábora, kde se nedělají rozdíly, zda je někdo tlustý nebo tenký, vysoký nebo malý, slyšící nebo neslyšící, zda vidí nebo má vadu zraku, zda je chytrý nebo má problémy se cokoliv naučit. Má to sice - jako všechno - své plusy a mínusy, ale pro drtivou většinu účastníků je takový pobyt maximálně přínosný. Fakt škoda, že za mého dětství byly podobně koncipované tábory ještě ve sféře fantazie.

Přeji vám krásný den a příjemné čekání na jaro!

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Romana Procházková | čtvrtek 28.2.2013 10:30 | karma článku: 16,46 | přečteno: 1012x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)