Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem ohluchla. 3. část.

Jednoho krásného dne si mé sluchově buňky řekly prostě dost a úplně jednoduše přestaly fungovat. Východiskem z hluchoty se zdála být neuroprotéza – kochleární implantát. Po dlouhém, předlouhém zvažování všech pro a proti jsem se nakonec přece jen rozhodla operaci podstoupit. Z prostého důvodu: nechtěla jsem zůstat hluchá.

 

Den „D“.

Do Fakultní nemocnice Motol jsem dorazila den před plánovaným termínem operace. Bylo třeba vystříhat pruh vlasů kolem ucha, stvrdit podpisem, že beru na vědomí možné pooperační komplikace, pohovořit si o průběhu operace, vzít si uklidňující pilulku a jít spát. V denním rozpisu operací jsem byla první na řadě. Naštěstí pro mě. Ráno tak bylo příjemně hektické a než jsem se nadála, již mne vezli směr operační sál. Sledovala jsem pomalu ubíhající zářivky na stropě a připadala si jak v nějakém stupidním americkém seriálu. Fakt vezou mě? Fakt mi dají narkózu? Nedělám chybu? Co kdybych řekla, že jsem si to prostě rozmyslela?

I kdepák, odtud už, holka, těžko utečeš!“ ozvalo se mé škodolibé já.....ach jo....

Na sál mě přivezl asistent, který mi prvních pár minut dělal společnost. Měl roušku přes ústa a očividně se mi snažil něco říci. Po mém upozornění, že neslyším a tudíž nevím, co mi chce, začal přecházet sem a tam, jakoby se rozmýšlel, co se mnou. Nakonec asi usoudil, že to riskne, stáhl roušku a pronesl:

„To je ale dost blbý!“ Neverbálně mi k tomu dával najevo, že takový těžký případ ON nepamatuje.

Zůstala jsem na něj hloupě koukat.

„Jak s vámi máme mluvit, když my roušku nosit MUSÍME!?“ spustil na mě.

Trochu kajícným tónem jsem mu tedy vysvětlila, že jsem bez možnosti odezírání zvládla i porod (no jo, já vím, ale lepší příklad mě v tu chvíli nenapadl), tak nechápu, proč by tomu mělo být nyní jinak. Navíc se přeci jedná o operaci, která by mi mohla sluch v budoucnu částečně navrátit, ne?

Zbytečný proslov. Mladík si mlel stále svou.

„Promiňte,“ skočila jsem mu tedy do řeči, „ ale já předpokládám, že mě co nejdříve uspíte a nebudete se tady se mnou nějak dlouze VYBAVOVAT?“

Přiznávám, musela jsem mírně zvýšit hlas, ale když on mě tím svým postojem – student medicíny a kdo je víc – začínal opravdu štvát. To je totiž tak: když ležíte poprvé v životě v poměrně velké, studené místnosti a všude kolem vás nablýskaná chirurgická ocel, pak jste rád, že jste rád. A když vám do toho nějaký, s prominutím chytráček, začne dávat rozumy, aniž by vám něco konkrétního sdělil, pak máte chuť ho poslat někam. Jedno mu však upřít nemůžu – díky této tragikomické konverzaci jsem alespoň na chvilku zapomněla, že mi vlastně zakrátko…., no, že se vlastně bojím.

Pak už si toho moc nepamatuji. Jen nástup operačního týmu, uklidňující řeč anestezioložky (pozor – bez roušky!), injekce uspávačka a dál už jen tma. Nic. Prázdno. Zmizelý čas. A také klid. Že je to klid na dlouhou dobu poslední, jsem měla možnost zjistit už za 3 hodiny od začátku operace.

 

Pooperační období.

„Sestři, mě je zle!“ byla má první slova, když jsem se s obvázanou hlavou a silným tlakem za uchem probudila na pokoji. Ta narkóza mi opravdu nesedla. Uběhlo pár zničujících hodin a já doufala, že je nejhorší za mnou. Podařilo se mi usnout a zdál se mi dokonce sen: sourozenci se sklenkou v ruce oslavují mé úspěšné probuzení z narkózy (Hej, a co já? Aj já bych oslavovala, hej!) Probudila jsem se zvesela (jak jen to v nemocničním prostředí, po operaci a se zašitou hlavou jde) a doufala, že od teď už bude všechno jen fajn.

Jenomže ouha: NEBYLO! Nevyhnuly se mi bohužel pooperační komplikace ve formě silného tinnitu (lékařský termín pro tzv. šelesty). Hned druhý den se mi v hlavě rozezněly poplašné sirény, které nešly nijak vypnout a ať jsem dělala, co jsem dělala, nemizelo to! Měla jsem pocit, že se mi každičkým okamžikem musí rozletět hlava na tisíc miniaturních kousíčků.

„To víte, někomu operace pomůže a tinnitus zmizí,“ vysvětloval mi  - při propouštění - pan doktor,          "někomu zůstane, jinému se však bohužel výrazně zhorší.“ Nemusel dodávat, do jaké kolonky spadám já. Přiznám se vám, následovalo období, kdy jsem litovala, že jsem operaci podstoupila a s brekem vzpomínala na absolutní, ničím a nikým nerušené TICHO. Nespala jsem, nejedla, nedokázala jsem odezírat, nic mě nebavilo. Zůstalo jen nutkání tlouct hlavou do zdi a vymlátit z ní ten monotónní, nepříjemný, nikdy nekončící vysoký zvuk!

„Zkusím vám napsat prášky. Ale nebojte se, až se za pár týdnů zapojí řečový procesor, hluk postupně zmizí,“ uklidňoval mě pan doktor na kontrole. „Mozek totiž začne zpracovávat vnější zvuky a tinnitus bude slábnout.“

Panu doktorovi jsem věřila. Musela jsem mu věřit, nic jiného mi ostatně nezbývalo. Chtěla jsem si zachovat zdravý rozum. Ke zlepšení situace došlo naštěstí ještě před zapojením vnější části kochleárního implantátu. Cca 3 týdny od operace byly frekvence ticha znatelně delší a zvuk sirén nahradil zvuk dieselových motorů. Byla jsem již schopná se usmívat a myslet na rodinu, na syna, na svět okolo. Měla jsem konečně pocit, že zase žiju, a silou vůle se snažila ten tinnitus prostě ignorovat. Bylo to sice kurňa těžký, ale nebylo to již čiré zoufalství.

A s tímto rozpoložením jsem pak za 6 týdnů od operace nastoupila na Foniatrickou kliniku v Praze, k zapojení řečového procesoru a zahájení tolik očekávaného slyšení!

 

Skutečně jsem pak začala slyšet? A zmizely šelesty? Jak jsem na tom se sluchem teď, 2 roky od operace? O tom, prosím, zase příště. V další, a teď už opravdu finální, části mého příběhu. :-)

 

Děkuji vám za pozornost a přeji všem krásný adventní čas!

 

Autor: Romana Procházková | úterý 13.12.2011 13:00 | karma článku: 15,90 | přečteno: 1782x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)