Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Integrace? Ano nebo ne?

Tak zápisy předškoláčků do prvních tříd pro letošek za námi. Uff! Na někoho budou čekat od září školní lavice, pro jiného je připraven odklad. V případě sluchově postižených dětí se navíc řeší ještě jejich integrace. Proč se řeší? Protože ať chceme nebo nechceme, výběr základní školy zásadním způsobem ovlivní náš budoucí život. Chcete příklad? Dobrá tedy, máte ho mít. A věrna svému stylu, začnu od sebe.

„Moje dítě není blbé!“ Aneb základka.

Maminka pro mne, těžce nedoslýchavou holčičku se dvěma sluchadly, musela přijetí na běžnou základní školu pracně vybojovat (mějte na paměti, že mluvíme o 80. a 90. letech minulého století, brrr). Pan ředitel souhlasil s mým zařazením do vzdělávacího programu až po absolvování série psychologických testů a přímluvě třídní paní učitelky. Osmiletou školní docházku jsem zvládala nad očekávání dobře. (Škoda, že se již nedozvím, co si to tom tenkrát pan ředitel myslel.)

Ale v souvislosti s integrací jsem si vzpomněla na jednu příhodu z běžného školního rána:

Vidím samu sebe, sotva desetiletou, kráčet do školy. V aktovce vzorně připraveny sešity a učebnice podle denního rozvrhu, úkoly napsané, učivo naučené. Pravda, v šatně nejsou žádné bundy, což mě poněkud zneklidní. S očekáváním vstoupím do třídy, a…. TŘÍDA PRÁZDNÁ!!! Dodnes cítím ten záchvat paniky, který mě tenkrát zaplavil. Kde všichni jsou? Kam mám jít? Odpadla nám hodina, neodpadla? Co teď? Naštěstí si vzpomínám, že jsme občas chodili v rámci výuky bruslit. Otočím se na patě a upaluju na zimní stadion, co kdyby přece jen. Trhám osobní rekord v běhu na 2 kiláky. Dorazím na stadion a …. jaká úleva! Spolužáci i s třídním učitelem samozřejmě tam! Omlouvám se za pozdní příchod. Je mi sděleno, že bruslení není pro tentokrát povinné, mohu zůstat nebo jít domů, a přijít až na třetí hodinu. Na jedno ráno trochu moc stresu pro dětský organismus, vybírám si tedy druhou možnost a odcházím domů. Celou cestu brečím.

A takovéto, zdánlivě banální příhodičky, řeším ob den. Říkáte, že to není příliš pozitivní? Že je to dokonce pro dítě značně stresující a vyčerpávající? Máte samozřejmě pravdu. Ale i tato nedorozumění možná ukazovala na jistou známku úspěšné integrace do kolektivu slyšících žáků. Byla jsem asi natolik jednou z nich, že nikoho nenapadlo zjišťovat, zda jsem opravdu to a ono slyšela, zda mi něco neuniklo. A troufám si říci, že zvládání a vyrovnávání se s nenadálými skutečnostmi mě pak dostatečně připravilo na život ve společnosti (druhá strana mince je, nakolik se to podepsalo na výši mého sebevědomí, ale o tom někdy příště).

„Ukaž jim, že na to máš!“ Aneb střední škola.

Když jsem se pak rozhodovala, kam po základce, zcela automaticky jsem opomenula speciální školy a zvolila střední průmyslovou školu textilní v Jihlavě. Pravda, měla jsem v hledáčku jiné, převážně učňovské obory, počínaje tolik oblíbenými popeláři, a konče nějakou studenou kuchyní a aranžmá. Ale tímto výběrem jsem nejprve, vzhledem k vynikajícímu prospěchu, vyloudila mírně pobavený údiv na tváři třídního učitele, posléze jsem naštvala rodiče.

Co si myslíš, že budeš s jedničkama dělat na učňáku?“ tázali se mě.

Když já nechci maturovat,“ snažila jsem se je odzbrojit pubertálním argumentem.

Podívej, víš přece, že někteří lidé Ti stále nevěří a ponižují Tě kvůli sluchu,“ zahráli rodiče na citlivou strunu, „dokaž jim, i sama sobě, že na to máš!

A bylo rozhodnuto.

Zmíněná průmyslovka se ukázala jako dobrý výběr. Zvolený obor mě bavil, spolužáci byli fajn a kromě překladu hovoru z magneťáku v rámci výuky německého jazyka, byli fajn i učitelé. Vlastně všichni ne, musím bohužel přiznat, že s třídním učitelem jsem nějak nenašla společnou řeč. Ten zjistil až na lyžařském kurzu, že má ve třídě sluchově postiženou studentku (tomu říkám integrace), a dost dobře nevěděl, jak s tímto faktem naložit. Jistým nedopatřením jsem dokonce jednou zaslechla část jeho rozhovoru s kolegyní:

Romana? Ále.." dramatická odmlka, "ta stále zaspává a pořád na mě tak civí,“ pravil. (Pravda, abych nekřivdila, nepoužil sice zrovna termín "civí," ale pro mě to vyšlo nastejno.)

A co bylo dál? No, dál… Dál pan třídní pohodil hlavou a uvědomil si, že ten, o kom mluví, stojí vedle. Následoval oboustranně rozpačitý úsměv. Předstírání: JÁ NIC NEŘEKL! Předstírání: JÁ NIC NESLYŠELA! Ale přiznám se, bylo mi neskutečně líto nejen toho vysloveného, ale i toho nevysloveného. Co bych se o sobě asi ještě dozvěděla, nevšimnout si mě, že tam stojím? Copak vysokoškolsky vzdělaný učitel nechápe, že já necivím, ale snažím se odezírat z úst? Proč vytahuje zaspávání, když zaspat se mi podařilo jednou za pololetí, protože mě na podnájmu neměl zrovna kdo vzbudit? (V té době nebyly zcela běžné a dostupné různé kompenzační pomůcky, včetně budíku pro neslyšící). Proč si o tom se mnou nepopovídá, KDYŽ NEVÍ? Já bych si jej o nic míň nevážila! Po této události jsem si jej však jako profesionála vážit přestala a ten vztah učitel – student, již byl nadobro narušen.

Mohla bych podobným stylem líčit i navazující vyšší, posléze vysokoškolské studium. Ale opravdu vás to zajímá? Fakt jo? Tak dobrá, snad někdy příště.

 

Každopádně, celým tímto příspěvkem chci říci, že i když to tak možná nevypadá, jsem rozhodně pro integraci. Ale pozor! Ne pro integraci za každou cenu! U některých jedinců by mohla násilná integrace napáchat nenapravitelné škody. Je proto třeba postupovat maximálně citlivě a značně individuálně, s ohledem k mnoha dalším okolnostem a navazujícím faktorům.

Toť ode mě zatím vše, přeji vám pěkný den!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Romana Procházková | středa 8.2.2012 7:24 | karma článku: 28,63 | přečteno: 3305x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:12

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

6. května 2024  16:55

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí nechal předvolat do Černínského paláce ruského...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  16:29

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)