Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční stromeček z listového těsta

Jednoduchý, rychlý a přesto fantastický koláč ve tvaru vánočního stromu bude ozdobou každé sváteční tabule. Připravíte ho jen ze tří ingrediencí a hotový je během chvilky (bohužel stejnou rychlostí také zmizí ze stolu...)

O víkendu jsme byli pozváni na předvánoční dětskou párty. Přemýšlela jsem co upéct, a protože do Vánoc zbývá už jen pár dnů, držela jsem se tématu a připravila vánoční stromeček z listového těsta. Příprava je super jednoduchá a rychlá, seznam ingrediencí minimální a úspěch dezertu zaručen!

Co potřebujete:

2 pláty listového těsta, lísko-oříšková pomazánka, skořicový cukr, vajíčko na potření.Dip k podávání: dvě lžíce lísko-oříškové pomazánky a trocha horkého mléka.

Postup: 

Z každého plátu listového těsta vykrojte ostrým nožem tvar stromečku. Pouze jeden z dílů natřete lísko-oříškovým krémem (nemusíte šetřit). Vánočním vykrajovátkem udělejte hvězdu.

Nepotřený plát stromečku opatrně přeneste na plát potřený čokoládovou pomazánkou. Začínejte odspodu - nejdříve položte kmínek a postupujte směrem ke špičce. 

Z obou stran stromečku nakrojte směrem ke středu proužky na "větve". Proužky jeden po druhém stočte do spirály. Podle délky je můžete otočit dvakrát nebo třikrát.  Na špičku stromku přilepte čokoládovým krémem hvězdu.

Stromeček šoupněte do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. Někdy v polovině plech vytáhněte, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte skořicovým cukrem. Vraťte do trouby a pečte dozlatova.

Jak stromeček podávat:

K servírování jsem ještě vedle do mističky připravila čokoládový dip k namáčení. Jednoduše smíchejte lísko-oříškovou pomazánku a přibližně 100ml horkého mléka. Dobře rozšlehejte metličkou. (Tento jednoduchý dip měl na párty takový úspěch, že si do něj děti namáčely i slané keksy....)

Pár tipů závěrem:

  • Těsto nesmí být příliš rozměklé, špatně se s ním pak pracuje. Nechte ho do poslední chvíle v lednici.
  • K přípravě jsem použila již hotové vyválené pláty listového těsta. Je to rychlejší, ale omezuje se tím výsledná šíře stromečku. Použít můžete i těsto vcelku, které si předem rozválíte na dva podobně velké díly.
  • Pokud použijete již hotové vyválené pláty těsta - nejdříve plát, který nenatíráte čokoládovou pomazánkou, oddělte od pečícího papíru a papír poprašte trochou mouky. Bude se vám pak s těstem lépe manipulovat, až jej budete přenášet na spodní díl stromečku. Pláty těsta bývají občas k papíru přilepené a mohou se potrhat.
  • Šíře "větví" stromečku je cca 1 cm. Kmínek, který vidíte na fotkách jsem udělala zbytečně široký. Stačí přibližně 2 cm. 
  • Náplň stromečku může být i maková nebo tvarohová s rumem a rozinkami apod.

Jak se vám můj skořicovým stromeček líbí? Dali byste si?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 17.12.2019 10:08 | karma článku: 17,06 | přečteno: 5857x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5516x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 742x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu

24. května 2024  15:41,  aktualizováno  15:59

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a...

Při nehodě u Benešova zemřel člověk, tři další jsou zranění. Převážely je vrtulníky

24. května 2024  12:45,  aktualizováno  15:58

Hlavní tah z Prahy na Tábor zablokovala před polednem u Bystřice na Benešovsku čelní srážka dvou...

V Praze na hlavním nádraží se srazil osobní vlak s posunovací lokomotivou

24. května 2024  12:28,  aktualizováno  15:53

Na pražském hlavním nádraží se v pátek dopoledne střetl osobní vlak s posunovací lokomotivou....

Putin se chystá na návštěvu do KLDR, uskuteční se v „dohledné době“

24. května 2024  15:45

Kreml chystá návštěvu prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji, uvedla v pátek agentura RIA...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1862x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!