Vánoční stromeček z listového těsta

Jednoduchý, rychlý a přesto fantastický koláč ve tvaru vánočního stromu bude ozdobou každé sváteční tabule. Připravíte ho jen ze tří ingrediencí a hotový je během chvilky (bohužel stejnou rychlostí také zmizí ze stolu...)

O víkendu jsme byli pozváni na předvánoční dětskou párty. Přemýšlela jsem co upéct, a protože do Vánoc zbývá už jen pár dnů, držela jsem se tématu a připravila vánoční stromeček z listového těsta. Příprava je super jednoduchá a rychlá, seznam ingrediencí minimální a úspěch dezertu zaručen!

Co potřebujete:

2 pláty listového těsta, lísko-oříšková pomazánka, skořicový cukr, vajíčko na potření.Dip k podávání: dvě lžíce lísko-oříškové pomazánky a trocha horkého mléka.

Postup: 

Z každého plátu listového těsta vykrojte ostrým nožem tvar stromečku. Pouze jeden z dílů natřete lísko-oříškovým krémem (nemusíte šetřit). Vánočním vykrajovátkem udělejte hvězdu.

Nepotřený plát stromečku opatrně přeneste na plát potřený čokoládovou pomazánkou. Začínejte odspodu - nejdříve položte kmínek a postupujte směrem ke špičce. 

Z obou stran stromečku nakrojte směrem ke středu proužky na "větve". Proužky jeden po druhém stočte do spirály. Podle délky je můžete otočit dvakrát nebo třikrát.  Na špičku stromku přilepte čokoládovým krémem hvězdu.

Stromeček šoupněte do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. Někdy v polovině plech vytáhněte, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte skořicovým cukrem. Vraťte do trouby a pečte dozlatova.

Jak stromeček podávat:

K servírování jsem ještě vedle do mističky připravila čokoládový dip k namáčení. Jednoduše smíchejte lísko-oříškovou pomazánku a přibližně 100ml horkého mléka. Dobře rozšlehejte metličkou. (Tento jednoduchý dip měl na párty takový úspěch, že si do něj děti namáčely i slané keksy....)

Pár tipů závěrem:

  • Těsto nesmí být příliš rozměklé, špatně se s ním pak pracuje. Nechte ho do poslední chvíle v lednici.
  • K přípravě jsem použila již hotové vyválené pláty listového těsta. Je to rychlejší, ale omezuje se tím výsledná šíře stromečku. Použít můžete i těsto vcelku, které si předem rozválíte na dva podobně velké díly.
  • Pokud použijete již hotové vyválené pláty těsta - nejdříve plát, který nenatíráte čokoládovou pomazánkou, oddělte od pečícího papíru a papír poprašte trochou mouky. Bude se vám pak s těstem lépe manipulovat, až jej budete přenášet na spodní díl stromečku. Pláty těsta bývají občas k papíru přilepené a mohou se potrhat.
  • Šíře "větví" stromečku je cca 1 cm. Kmínek, který vidíte na fotkách jsem udělala zbytečně široký. Stačí přibližně 2 cm. 
  • Náplň stromečku může být i maková nebo tvarohová s rumem a rozinkami apod.

Jak se vám můj skořicovým stromeček líbí? Dali byste si?

Autor: Valijah Rashidová | úterý 17.12.2019 10:08 | karma článku: 17,06 | přečteno: 5857x