Neodolatelná podzimní specialita: Hutný luštěninový dhal s vůní indického koření
Luštěniny jsem si oblíbila až díky indické kuchyni. Do té doby jsem si vystačila s čočkou na kyselo a sem tam hrachovou kaší. Velké novum pro mě bylo zjištění, že na čočce a fazolích si lze pochutnat a správným způsobem přípravy odstranit zažívací potíže. Vyberte si správný typ luštěnin, držte se mých vyzkoušených tipů a fazolový dhal si můžete klidně vzít na oběd i do kanceláře!
Začneme u správného výběru luštěnin. Stručně řečeno: Některé jsou více a jiné zase méně nadýmavé. Do druhé skupiny patří i žlutý hrách (chana dal) a fazole mungo (urid whole). Právě z těchto dvou "málo-nadýmavých" a chuťově výrazných budeme dnes vařit.
Potřebujete: 1 hrnek fazole mungo (urid whole), 1/4 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 2 střední cibule pokrájené najemno, 2 - 3 střední rozsekaná rajčata nebo 1 plechovku sladkých italských rajčat, 150ml smetany, 1 vrchovatou lžičku utřeného česneku, 1 vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru, 1 lžičku mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého chilli, 2-3 čerstvé zelené chilli papričky (nebo 2 sušené), 1/4 hrnku oleje, 2 zarovnané lžíce másla ghí, lístky čerstvého koriandru.
Postup: 1) Oba druhy luštěnin smíchejte a nechte namočené stát alespoň 10 hodin (obvykle přes noc). Druhý den slijte. Luštěniny vařte ve dvou hrnkách čisté (nesolené!) vody s lžičkou mleté kurkumy. Po hodině zkontrolujte, zda jsou luštěniny dostatečně uvařené - to znamená, že byste je mírným tlakem měli rozmáčknout mezi prsty. Případně je vařte dál zcela doměkka.
2) Vedle ve větším hrnci rozehřejte olej a ghí, přisypte cibuli a opečte do zlato-hněda. Přidejte česnek a zázvor, římský kmín, mletý koriandr a mleté chilli. (Pokud máte sušené chilli papričky, přidejte je v závěru k opečené cibulce. Pokud máte čerstvé, přidáte je až později - viz. další postup). Vmíchejte rajčata. Přiklopte a na nízkou teplotu vyduste na tuk. Většinou to trvá zhruba 10 minut.
3) Přidejte čerstvé chilli papričky, zastříkněte trochou horké vody a na nízkou teplotu duste 2 - 3 hodiny. Kari občas promíchejte a přidejte horkou vodu. Obsah vody během dušení udržujte minimální. Kari omáčku vždy ředíme až na konci.
Cibule, česnek, zázvor i chilli jsou chuťově výrazné a ostré, smyslem pomalého a dlouhého dušení je všechny tyto syrové chutě dokonale zjemnit a propojit. Po dlouhém dušení cibule zesládne a základ omáčky ztratí nakyslou příchuť.
4) Teprve pak do základu omáčky přidejte vařené luštěniny a kari nařeďte vodou z luštěninového vývaru - získá tím svou typickou barvu. Přidejte 150 ml smetany a dle chuti osolte. Vše ještě 10 minut povařte a na závěr posypte čerstvým koriandrem.
Luštěniny je vhodné jíst s rýží, která během trávení napomáhá zužitkovat co nejvíce živin, ale chuťově jsou dhaly vynikající zejména s indickým chlebem čapátí. Jednoduchou přípravu chlebové placky čapátí vám ukážu v některém z dalších článků zde na blogu.
Abyste si luštěniny mohli vzít na oběd do kanceláře:1. Vyberte vhodné druhy Vedle žlutého hrachu a fazolek mungo doporučuji zejména červenou čočku a drobnou žlutou čočku (mung dal). Tyto dvě čočky jsou velmi lehce stravitelné, a proto jsou vhodné i pro děti. 2. Luštěniny předem namočte a vodu vždy slijte Když luštěniny namočíte, po několika hodinách je hladina vody kalná a plná bublinek - jsou to přesně ty látky, které jsou "zodpovědné" za nadýmání. Proto je vždy namočte na několik hodin a tuto vodu slijte, nikdy v ní luštěniny nevařte. 3. Přidejte lžičku kurkumy ale nesolte Vodu, ve které luštěniny vaříte, nesolte. Slupka ztvrdne a luštěniny jsou hůře stravitelné. V Indii naopak do vody přidávají lžičku kurkumy, která stravitelnost luštěnin naopak usnadňuje. 4. Seberte pěnu z hladiny Jakmile začnou luštěniny vařit, utvoří se na hladině pěna. Seberte ji naběračkou a vyhoďte. 5. Raději rozvařené než nedovařené Nedovařené luštěniny jsou pro tělo nestravitelné. Určitě je zdravější luštěniny mírně rozvařit než je nedovařit. Dobře uvařené luštěniny poznáte tak, že je vůbec nemusíte kousat. Rozmáčknete je jazykem o patro. |
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem
Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...
Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka
Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!