Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

 

Indický pokrm sabzi nebo také sabji existuje v mnoha variantách. Jedno ale mají vždy společné - jde o čistě zeleninové jídlo bohatě provoněné a ochucené kořením. Dnešní varianta s bramborem, květákem a špenátem je můj jednoznačný favorit, ale tento recept na sabzi je výborný i s lilkem, cuketou, hráškem, zelenými fazolkami nebo dýní. 

Na 2 porce potřebujete:1/2 květáku1 velkou (až obří) bramboru2 hrnky čerstvých špenátových listů1 velké nebo dvě malá rajčata1 cm čerstvého najemno strouhaného zázvoru 1-2 chilli papričky1 lžč celého římského kmínu1 lžč mleté kurkumy1 a 1/2 lžč mleté garam masalysůlmáslo ghí nebo olej

Postup:

1) Všechnu zeleninu důkladně omyji, špenát usekám nahrubo a brambory pokrájím na menší kostky. Květák rozeberu na menší růžičky a košťály odkrojím. Rajče rozsekám v malém kuchyňském robotu na pastu.

2) Na pánvi rozehřeji ghí a špenát jen krátce orestuji tak, aby listy zavadly, ale neztratily čerstvou zelenou barvu. Vyjmu z pánve a nechám prozatím stranou.

3) Do stejné pánve dám nové ghí a za stálého míchání krátce orestuji římský kmín, zázvor a celé chilli.

4) Přidám rajčatovou pastu a zprudka vydusím na tuk. 

5) Do pánve nasypu brambory a květák, na nižší teplotu restuji 1 - 2 minuty. Přidám garam masalu a kurkumu. Vše dobře promíchám, aby se zelenina dobře obalila kořením. Osolím dle chuti.

6) Zastříknu trochou vody nebo vývaru, a přiklopené dusím zhruba 20 minut nebo dokud zelenina není zcela měkká. Vody nedávejte mnoho, před koncem varu je třeba nechat ji odpařit. Stačí pouze tak, aby zelenina byla jen z poloviny ponořená (jako na obrázku).

7) Před koncem nechám většinu tekutiny odpařit. Na závěr vmíchám orestované listy špenátu a společně krátce prohřeji. 

  • Pokud by se vám pokrm zdál suchý, můžete přidat ještě lžíci másla ghí. Indická kuchyně je, pokud jde o tuk, celkem velkorysá a kupodivu v kombinaci se zeleninou nebo luštěninami není výsledné jídlo nijak těžké.?????
  • K servírování vám doporučuji přidat na kraj talíře kopeček bílého jogurtu. Je to vynikající způsob jak vyvážit případnou pálivost jídla. Sami časem zjistíte, že se vaše odolnost vůči "pálivosti" zvyšuje a postupně jogurt nebudete ani potřebovat. Já ho přesto na okraj talíře dávám stále. Stejně jako čerstvou krájenou zeleninu vedle na malý talířek (rajčata a okurku). Naučila jsem se to v rodině, která takto stoluje a jídlo mi tak připadá více komplexní a "hotové". Chuťově se navíc opravdu výborně doplňuje s pálivými pokrmy.?
  • Jako přílohu doporučuji indické placky čapátí, jejichž přípravu popisuji zde v článku.

 

Autor: Valijah Rashidová | středa 29.9.2021 8:00 | karma článku: 17,81 | přečteno: 2375x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 742x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  10:34

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

Zemřel advokát Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory

20. května 2024  9:51

V neděli 19. května zemřel ve věku nedožitých 65 let advokát, filantrop a prezident Česko-izraelské...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  9:03

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

20. května 2024

Premium Přichází nový ministr Marek Ženíšek, který má za úkol, slovy Miroslava Kalouska, „tančit na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!