- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Indický pokrm sabzi nebo také sabji existuje v mnoha variantách. Jedno ale mají vždy společné - jde o čistě zeleninové jídlo bohatě provoněné a ochucené kořením. Dnešní varianta s bramborem, květákem a špenátem je můj jednoznačný favorit, ale tento recept na sabzi je výborný i s lilkem, cuketou, hráškem, zelenými fazolkami nebo dýní.
Na 2 porce potřebujete:1/2 květáku1 velkou (až obří) bramboru2 hrnky čerstvých špenátových listů1 velké nebo dvě malá rajčata1 cm čerstvého najemno strouhaného zázvoru 1-2 chilli papričky1 lžč celého římského kmínu1 lžč mleté kurkumy1 a 1/2 lžč mleté garam masalysůlmáslo ghí nebo olej
1) Všechnu zeleninu důkladně omyji, špenát usekám nahrubo a brambory pokrájím na menší kostky. Květák rozeberu na menší růžičky a košťály odkrojím. Rajče rozsekám v malém kuchyňském robotu na pastu.
2) Na pánvi rozehřeji ghí a špenát jen krátce orestuji tak, aby listy zavadly, ale neztratily čerstvou zelenou barvu. Vyjmu z pánve a nechám prozatím stranou.
3) Do stejné pánve dám nové ghí a za stálého míchání krátce orestuji římský kmín, zázvor a celé chilli.
4) Přidám rajčatovou pastu a zprudka vydusím na tuk.
5) Do pánve nasypu brambory a květák, na nižší teplotu restuji 1 - 2 minuty. Přidám garam masalu a kurkumu. Vše dobře promíchám, aby se zelenina dobře obalila kořením. Osolím dle chuti.
6) Zastříknu trochou vody nebo vývaru, a přiklopené dusím zhruba 20 minut nebo dokud zelenina není zcela měkká. Vody nedávejte mnoho, před koncem varu je třeba nechat ji odpařit. Stačí pouze tak, aby zelenina byla jen z poloviny ponořená (jako na obrázku).
7) Před koncem nechám většinu tekutiny odpařit. Na závěr vmíchám orestované listy špenátu a společně krátce prohřeji.
Další články autora |
Jesenická, Šumperk
4 890 000 Kč