Nejlepší limetková zmrzlina? Ta z avokáda!
Dobrých zpráv mám na úvod hned několik:1) Nepotřebujete zmrzlinovač (Nic proti kuchyňským vychytávkám, ale opravdu netuším, kde bych to všechno měla skladovat... Takže co není vyloženě nutností, já prostě nemám...). 2) Zmrzlina neobsahuje smetanu. Máte-li alergické dítko a přesto mu chcete v létě dopřát mražený mls, máte kromě ovocných dření několik dalších možností. Jednou z nich je právě tučný avokádový základ, který vytvoří tu správnou nadýchanou strukturu kopečkových zmrzlin. Avokádo si velmi dobře rozumí i s jahodami nebo borůvkami, takže se nemusíte omezovat jen na limetkovou příchuť, ale můžete vyrobit rovnou tříbarevnou variantu. 3) Zmrzlina je plná vitamínu C a vápníku díky kokosovému mléku a limetkové šťávě. Takže když přimhouříte jedno očko, budete mít pocit, že namísto mlsání jen doplňujete důležité živiny. |
Na litr zmrzliny potřebujete: dvě avokáda (pouze černá, měkká), 1/2 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy (odpovídá cca 4ks malých limetek. Použijte čistou šťávu bez dužiny a peciček - můžete přecedit přes jemné sítko), 1/2 hrnku agáve sirupu (nebo javorového sirupu), 1 hrnek hutného kokosového mléka (nejlepší je AROY-D), 1/2 hrnku kokosového oleje.Uvedená míra "hrnek" odpovídá cca 250ml
Postup: 1) Vymačkejte šťávu z limetek a přeceďte přes jemné sítko, abyste ji zbavily všech drobných peciček.
2) Limetkovou šťávu i všechny ostatní ingredience rozmixujte dohladka. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte limetkovou šťávu.
3) Nalijte do nádobky, kterou můžete dát do mrazáku a je opatřena těsně přiléhajícím víčkem. Nádobka musí být uzavřena opravdu těsně, aby dovnitř nevnikal vzduch a na zmrzlině se tak netvořily krystalky.
4) Zmrzlinu dejte do mrazáku na dvě hodiny a pak ji zlehka prošlehejte elektrickým šlehačem. Dejte znova do mrazáku a tento postup zopakujte ještě alespoň jednou. Zmrzlina je pak nadýchanější. Klidně zopakujete ještě dvakrát. Není nutné, ale na výsledku to bude znát.
Mraženou zmrzlinu nechte trochu povolit, než ji budete z vaničky nabírat lžící, bude se vám s ní lépe pracovat.
Dobrou chuť a krásné léto!
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael
Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...
SPOLU zahájí hlavní část kampaně na nádraží pod heslem Pravda vítězí
Pod zlaceným státním znakem první republiky s nápisem „Pravda vítězí“ ve zrekonstruovaném Fantově...
Místo pokuty 1 500 korun nutil hlídce bokem tisícovku, chtěl ušetřit na pivo
Tisícikorunový úplatek nutil policistům opilý spolujezdec z vozu, jehož řidiče hlídka přistihla na...
Vláda nechce dodržet dohodu s lékaři, bojí se zdravotnické odbory
Zástupci zdravotnických odborů a lékařů se vloni dohodli s premiérem Petrem Fialou na zvýšení platů...
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1860x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!