Nejlepší limetková zmrzlina? Ta z avokáda!

Limetková zmrzlina z avokáda? Co je zase tohle za blbost...? Ano, napadlo mě to samé co teď vás. Ale pak jsem recept zkusila a objevila úžasně osvěžující, krémovou, krásně zelenkavou limetkovou zmrzlinu - z avokáda!

Dobrých zpráv mám na úvod hned několik:

1) Nepotřebujete zmrzlinovač (Nic proti kuchyňským vychytávkám, ale opravdu netuším, kde bych to všechno měla skladovat... Takže co není vyloženě nutností, já prostě nemám...).

2) Zmrzlina neobsahuje smetanu. Máte-li alergické dítko a přesto mu chcete v létě dopřát mražený mls, máte kromě ovocných dření několik dalších možností. Jednou z nich je právě tučný avokádový základ, který vytvoří tu správnou nadýchanou strukturu kopečkových zmrzlin. Avokádo si velmi dobře rozumí i s jahodami nebo borůvkami, takže se nemusíte omezovat jen na limetkovou příchuť, ale můžete vyrobit rovnou tříbarevnou variantu. 

3) Zmrzlina je plná vitamínu C a vápníku díky kokosovému mléku a limetkové šťávě. Takže když přimhouříte jedno očko, budete mít pocit, že namísto mlsání jen doplňujete důležité živiny. 

Avokádo, limetky, kokosové mléko,  agáve sirup, kokosový olej.
Na litr zmrzliny potřebujete: dvě avokáda (pouze černá, měkká), 1/2 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy (odpovídá cca 4ks malých limetek. Použijte čistou šťávu bez dužiny a peciček - můžete přecedit přes jemné sítko), 1/2 hrnku agáve sirupu (nebo javorového sirupu), 1 hrnek hutného kokosového mléka (nejlepší je AROY-D), 1/2 hrnku kokosového oleje.Uvedená míra "hrnek" odpovídá cca 250ml

Postup: 1) Vymačkejte šťávu z limetek a přeceďte přes jemné sítko, abyste ji zbavily všech drobných peciček.

2) Limetkovou šťávu i všechny ostatní ingredience rozmixujte dohladka. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte limetkovou šťávu.

3) Nalijte do nádobky, kterou můžete dát do mrazáku a je opatřena těsně přiléhajícím víčkem. Nádobka musí být uzavřena opravdu těsně, aby dovnitř nevnikal vzduch a na zmrzlině se tak netvořily krystalky.

4) Zmrzlinu dejte do mrazáku na dvě hodiny a pak ji zlehka prošlehejte elektrickým šlehačem. Dejte znova do mrazáku a tento postup zopakujte ještě alespoň jednou. Zmrzlina je pak nadýchanější. Klidně zopakujete ještě dvakrát. Není nutné, ale na výsledku to bude znát.

Mraženou zmrzlinu nechte trochu povolit, než ji budete z vaničky nabírat lžící, bude se vám s ní lépe pracovat. 

Dobrou chuť a krásné léto! 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 14.7.2020 7:07 | karma článku: 12,51 | přečteno: 901x