Luštěniny "po indicku" aneb nejlepší způsob jak si na nich pochutnat.
Díky indické kuchyni jsem se naučila jíst (a taky správně připravovat) luštěniny. Kdysi jsem vystačila s hrachovou kaší a čočkou na kyselo, na které jsem dostala chuť přibližně jednou do roka. V indické domácnosti se ale luštěniny podávají každý den. Dokonce i malým dětem. Jejich organismus si tak prý na trávení luštěnin lépe zvykne a nebude je trápit nadýmání (ačkoli i s tím si umí Indové poradit - viz. šedý box pod článkem).
Dnes vám chci představit kari ze žlutého hrachu "chana dal", který připravuji nejčastěji.
Potřebujete: 3 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 1 velkou cibuli pokrájenou na jemno, 1 rajče pokrájené nadrobno, lžičku celého římského kmínu, lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, špetku asafoetidy, chilli papričky (množství dle chuti), lžičku strouhaného zázvoru a 2 prolisované stroužky česneku (nebo použijte už hotovou česnekovo-zázvorovou pastu), sůl, lžíci hnědého cukru, přepuštěné máslo ghí nebo olej na smažení, čerstvé listy koriandru nebo hladkolisté petržele.
Postup:
- Hrách na několik hodin namočte. Slijte, propláchněte pod tekoucí vodou a vařte v nesolené čisté vodě na co nejnižší teplotu dvě hodiny.
- Na ghí nebo oleji krátce opečte celý římský kmín a chilli. Přisypte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání pomalu opékejte 10-15 minut.
- Vmíchejte česnek se zázvorem. Orestujte a postupně přidejte všechno sypké koření – kurkumu, koriandr, asafoetidu a na závěr i sůl a cukr.
- K cibuli a koření přidejte pokrájené rajče a zakápněte trochou vody. Přiklopené duste na nízký stupeň cca 1 hodinu. Vodu můžete v průběhu doplnit, ale před koncem ji nechte z většiny vyvařit.
- Vařený slitý hrách vmíchejte do kořeněné rajčatové omáčky. Vše dobře promíchejte a prohřejte. Podle chuti dosolte, oslaďte a posypte čerstvým koriandrem.
Placičky "tikky" ze žlutého hrachu
Kari chana dal podávám s dušenou basmati rýží a smaženými placičkami. Ne každému totiž vyhovuje kašovitá struktura vařených luštěnin a křupavé placky ze žlutého hrachu jsou dokonalým doplňkem "k zakousnutí". Jejich příprava je super jednoduchá a mohou samostatně posloužit i jako rychlá svačinka.
Potřebujete: 1/2 hrnku namočeného žlutého hrachu (nevařeného!), 1 cibuli rozsekanou na jemno, 2 lžíce cizrnové mouky, prolisovaný česnek, špetku mletého chilli, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl.
Postup:
- Nevařený žlutý hrách rozsekejte v robotu. Všechny uvedené ingredience smíchejte. Do těstíčka můžete přidat i strouhané vařené brambory, květák apod. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte cizrnovou mouku.
- Z těsta tvarujte placičky, které opékejte v dostatečném množství oleje (musí být alespoň z poloviny ponořené) přibližně dvě minuty z každé strany. Po vyjmutí z oleje přendejte na savý ubrousek.
K dokonalosti dnešního pokrmu chybí už jen drobnost: Jogurtová rajta! Napadlo vás už někdy kombinovat pálivé luštěninové kari s bílým jogurtem? Určitě to vyzkoušejte. Jogurt ještě můžete (ačkoli vůbec nemusíte) ochutit čerstvými bylinkami, špetkou soli a limetkovou šťávou.
A ještě jeden tip závěrem: Toto fantastické kari můžete využít i jako studenou pomazánku. Výborné je třeba v kombinaci s čerstvými listy salátu (nebo vařeným vajíčkem) zabalené jako wrap.
Jak snížit nadýmavý účinek luštěnin:
|
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Z cel do boje. Ukrajinský parlament schválil zákon o mobilizaci některých vězňů
Ukrajinský parlament ve středu definitivně schválil zákon, který umožňuje mobilizaci vězňů...
Češi se zdrželi souhlasu s migračním balíčkem. Podle Fialy je třeba udělat víc
Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...
Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, humanitární pomoc se k civilistům nedostane
Izrael ve středu oznámil, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy, který...
„Velmi neobvyklé.“ Izrael vyslal na Eurovizi šéfa bezpečnosti. Pod ochranou je zpěvačka
Válka v Gaze a vlna protiizraelských nálad přiměla Tel Aviv, aby do dějiště letošního finále...
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!