Luštěniny "po indicku" aneb nejlepší způsob jak si na nich pochutnat.

Indická kuchyně si s luštěninami umí poradit jako žádná jiná. Vyzkoušejte kombinaci indického koření a křupavých placiček v jednom z nejoblíbenějších receptů na kari ze žlutého hrachu.

Díky indické kuchyni jsem se naučila jíst (a taky správně připravovat) luštěniny. Kdysi jsem vystačila s hrachovou kaší a čočkou na kyselo, na které jsem dostala chuť přibližně jednou do roka. V indické domácnosti se ale luštěniny podávají každý den. Dokonce i malým dětem. Jejich organismus si tak prý na trávení luštěnin lépe zvykne a nebude je trápit nadýmání (ačkoli i s tím si umí Indové poradit - viz. šedý box pod článkem).

Dnes vám chci představit kari ze žlutého hrachu "chana dal", který připravuji nejčastěji.

"Žlutý hrách" je rozpůlená hnědá cizrna zbavená slupky.
Potřebujete: 3 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 1 velkou cibuli pokrájenou na jemno, 1 rajče pokrájené nadrobno, lžičku celého římského kmínu, lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, špetku asafoetidy, chilli papričky (množství dle chuti), lžičku strouhaného zázvoru a 2 prolisované stroužky česneku (nebo použijte už hotovou česnekovo-zázvorovou pastu), sůl, lžíci hnědého cukru, přepuštěné máslo ghí nebo olej na smažení, čerstvé listy koriandru nebo hladkolisté petržele. 

Indické koření na kari ze žlutého hrachu.

Postup: 

  1. Hrách na několik hodin namočte. Slijte, propláchněte pod tekoucí vodou a vařte v nesolené čisté vodě na co nejnižší teplotu dvě hodiny.
  2. Na ghí nebo oleji krátce opečte celý římský kmín a chilli. Přisypte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání pomalu opékejte 10-15 minut.
  3. Vmíchejte česnek se zázvorem. Orestujte a postupně přidejte všechno sypké koření – kurkumu, koriandr, asafoetidu a na závěr i sůl a cukr. 
  4. K cibuli a koření přidejte pokrájené rajče a zakápněte trochou vody. Přiklopené duste na nízký stupeň cca 1 hodinu. Vodu můžete v průběhu doplnit, ale před koncem ji nechte z většiny vyvařit. 
  5. Vařený slitý hrách vmíchejte do kořeněné rajčatové omáčky. Vše dobře promíchejte a prohřejte. Podle chuti dosolte, oslaďte a posypte čerstvým koriandrem.

Placičky "tikky" ze žlutého hrachu

Kari chana dal podávám s dušenou basmati rýží a smaženými placičkami. Ne každému totiž vyhovuje kašovitá struktura vařených luštěnin a křupavé placky ze žlutého hrachu jsou dokonalým doplňkem "k zakousnutí". Jejich příprava je super jednoduchá a mohou samostatně posloužit i jako rychlá svačinka.

Potřebujete: 1/2 hrnku namočeného žlutého hrachu (nevařeného!), 1 cibuli rozsekanou na jemno, 2 lžíce cizrnové mouky, prolisovaný česnek, špetku mletého chilli, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl.

Ingredience na "karbanátky" ze žlutého hrachu.

Postup:

  1. Nevařený žlutý hrách rozsekejte v robotu. Všechny uvedené ingredience smíchejte. Do těstíčka můžete přidat i strouhané vařené brambory, květák apod. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte cizrnovou mouku.
  2. Z těsta tvarujte placičky, které opékejte v dostatečném množství oleje (musí být alespoň z poloviny ponořené) přibližně dvě minuty z každé strany. Po vyjmutí z oleje přendejte na savý ubrousek.
Placičky opékejte z obou stran po dobu několik minut.

K dokonalosti dnešního pokrmu chybí už jen drobnost: Jogurtová rajta! Napadlo vás už někdy kombinovat pálivé luštěninové kari s bílým jogurtem? Určitě to vyzkoušejte. Jogurt ještě můžete (ačkoli vůbec nemusíte) ochutit čerstvými bylinkami, špetkou soli a limetkovou šťávou.

A ještě jeden tip závěrem: Toto fantastické kari můžete využít i jako studenou pomazánku. Výborné je třeba v kombinaci s čerstvými listy salátu (nebo vařeným vajíčkem) zabalené jako wrap.

Wrap z luštěninového kari "chana dal".

Jak snížit nadýmavý účinek luštěnin:

  • Luštěniny vždy předem namočte. Čím déle tím lépe. Ve vodě je nechte klidně i dva dny. Pouze vyměňujte vodu.
  • Vodu ve které luštěniny namáčíte, slijte. Na vaření vždy použijte čerstvou.
  • Vařte je velmi pomalu na co nejnižší teplotu.
  • Během vaření sbírejte lžící pěnu, která se tvoří na hladině.
  • Luštěniny musí být zcela měkké - tedy lehce je rozmáčknete jazykem o patro. Pokud je musíte kousat, jsou nedovařené!
  • Vývar z luštěnin vylijte a vařené luštěniny ještě propláchněte pod tekoucí vodou v sítu.

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 4.2.2020 14:21 | karma článku: 22,94 | přečteno: 3063x

Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1398x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 469x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5619x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 18,35 | Přečteno: 2872x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 849x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

Skokem do propasti Macocha ukončila život matka oběti střelby na fakultě

14. dubna 2025  8:27,  aktualizováno  9:06

Skokem do Macochy ukončila o víkendu život matka jedné z obětí tragické střelby na Filozofické...

Bílá rakev, věnec od Gottové. Na rozloučení se Slováčkovou dorazil i prezident

15. dubna 2025  8:30,  aktualizováno  16:35

Rodina a přátelé se v kostele v centru Prahy rozloučili Annou Julií Slováčkovou. Zpěvačka a...

Bili ho, řezali a natáčeli, jak umírá. Mladíci umučili třináctiletého kluka, pro zábavu

14. dubna 2025

Premium Mladistvý spolu s kamarádem zabil v Děčíně před třemi lety třináctiletého chlapce. Nebývale...

Dan Bárta si traumaticky poškodil sluch, J.A.R. přesouvají vyprodané koncerty v Lucerně

16. dubna 2025  19:27

Populární kapela J.A.R. musela přesunout na jiný termín dva vyprodané koncerty v Lucerna Music Baru...

Trump si hraje s vojáčky. Stažení by Evropu bolelo, na výběr jsou jen špatné varianty

15. dubna 2025  14:06

Premium Je to jen pár dní, co Donald Trump vyslal směrem k Evropě poněkud nepříjemnou zprávu. USA mohou ze...

Malý provinilec rozhrnul železnou oponu. Poznáte kluka ze slavné fotky?

20. dubna 2025

Seriál Dnes by mu mohlo být něco přes sedmdesát a narodil se v Praze. Víc toho o klukovi z fotky ověnčené...

Čína v Západem opuštěné Africe změnila pravidla hry, říká slavný reportér Woods

20. dubna 2025

Premium Čínské investice přepsaly vztahy Afriky se světem. Miliardové projekty mění kontinent, ale...

Lidé chtějí umírat důstojně. Počet lůžek v hospicích roste, dost jich však není

20. dubna 2025

Premium Téma je to choulostivé a citlivé, ale poptávka po hospicech roste a nabídka lůžek v nich také. Lidé...

Střelec v Německu zabil dva lidi, z místa činu utekl. Policie po něm pátrá

19. dubna 2025  22:37

Útočník severně od Frankfurtu nad Mohanem zastřelil dva lidi. Nyní je na útěku, policie po něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1964x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!