Luštěniny "po indicku" aneb nejlepší způsob jak si na nich pochutnat.

Indická kuchyně si s luštěninami umí poradit jako žádná jiná. Vyzkoušejte kombinaci indického koření a křupavých placiček v jednom z nejoblíbenějších receptů na kari ze žlutého hrachu.

Díky indické kuchyni jsem se naučila jíst (a taky správně připravovat) luštěniny. Kdysi jsem vystačila s hrachovou kaší a čočkou na kyselo, na které jsem dostala chuť přibližně jednou do roka. V indické domácnosti se ale luštěniny podávají každý den. Dokonce i malým dětem. Jejich organismus si tak prý na trávení luštěnin lépe zvykne a nebude je trápit nadýmání (ačkoli i s tím si umí Indové poradit - viz. šedý box pod článkem).

Dnes vám chci představit kari ze žlutého hrachu "chana dal", který připravuji nejčastěji.

"Žlutý hrách" je rozpůlená hnědá cizrna zbavená slupky.
Potřebujete: 3 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 1 velkou cibuli pokrájenou na jemno, 1 rajče pokrájené nadrobno, lžičku celého římského kmínu, lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, špetku asafoetidy, chilli papričky (množství dle chuti), lžičku strouhaného zázvoru a 2 prolisované stroužky česneku (nebo použijte už hotovou česnekovo-zázvorovou pastu), sůl, lžíci hnědého cukru, přepuštěné máslo ghí nebo olej na smažení, čerstvé listy koriandru nebo hladkolisté petržele. 

Indické koření na kari ze žlutého hrachu.

Postup: 

  1. Hrách na několik hodin namočte. Slijte, propláchněte pod tekoucí vodou a vařte v nesolené čisté vodě na co nejnižší teplotu dvě hodiny.
  2. Na ghí nebo oleji krátce opečte celý římský kmín a chilli. Přisypte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání pomalu opékejte 10-15 minut.
  3. Vmíchejte česnek se zázvorem. Orestujte a postupně přidejte všechno sypké koření – kurkumu, koriandr, asafoetidu a na závěr i sůl a cukr. 
  4. K cibuli a koření přidejte pokrájené rajče a zakápněte trochou vody. Přiklopené duste na nízký stupeň cca 1 hodinu. Vodu můžete v průběhu doplnit, ale před koncem ji nechte z většiny vyvařit. 
  5. Vařený slitý hrách vmíchejte do kořeněné rajčatové omáčky. Vše dobře promíchejte a prohřejte. Podle chuti dosolte, oslaďte a posypte čerstvým koriandrem.

Placičky "tikky" ze žlutého hrachu

Kari chana dal podávám s dušenou basmati rýží a smaženými placičkami. Ne každému totiž vyhovuje kašovitá struktura vařených luštěnin a křupavé placky ze žlutého hrachu jsou dokonalým doplňkem "k zakousnutí". Jejich příprava je super jednoduchá a mohou samostatně posloužit i jako rychlá svačinka.

Potřebujete: 1/2 hrnku namočeného žlutého hrachu (nevařeného!), 1 cibuli rozsekanou na jemno, 2 lžíce cizrnové mouky, prolisovaný česnek, špetku mletého chilli, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl.

Ingredience na "karbanátky" ze žlutého hrachu.

Postup:

  1. Nevařený žlutý hrách rozsekejte v robotu. Všechny uvedené ingredience smíchejte. Do těstíčka můžete přidat i strouhané vařené brambory, květák apod. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte cizrnovou mouku.
  2. Z těsta tvarujte placičky, které opékejte v dostatečném množství oleje (musí být alespoň z poloviny ponořené) přibližně dvě minuty z každé strany. Po vyjmutí z oleje přendejte na savý ubrousek.
Placičky opékejte z obou stran po dobu několik minut.

K dokonalosti dnešního pokrmu chybí už jen drobnost: Jogurtová rajta! Napadlo vás už někdy kombinovat pálivé luštěninové kari s bílým jogurtem? Určitě to vyzkoušejte. Jogurt ještě můžete (ačkoli vůbec nemusíte) ochutit čerstvými bylinkami, špetkou soli a limetkovou šťávou.

A ještě jeden tip závěrem: Toto fantastické kari můžete využít i jako studenou pomazánku. Výborné je třeba v kombinaci s čerstvými listy salátu (nebo vařeným vajíčkem) zabalené jako wrap.

Wrap z luštěninového kari "chana dal".

Jak snížit nadýmavý účinek luštěnin:

  • Luštěniny vždy předem namočte. Čím déle tím lépe. Ve vodě je nechte klidně i dva dny. Pouze vyměňujte vodu.
  • Vodu ve které luštěniny namáčíte, slijte. Na vaření vždy použijte čerstvou.
  • Vařte je velmi pomalu na co nejnižší teplotu.
  • Během vaření sbírejte lžící pěnu, která se tvoří na hladině.
  • Luštěniny musí být zcela měkké - tedy lehce je rozmáčknete jazykem o patro. Pokud je musíte kousat, jsou nedovařené!
  • Vývar z luštěnin vylijte a vařené luštěniny ještě propláchněte pod tekoucí vodou v sítu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 4.2.2020 14:21 | karma článku: 22,94 | přečteno: 2878x