- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Díky indické kuchyni jsem se naučila jíst (a taky správně připravovat) luštěniny. Kdysi jsem vystačila s hrachovou kaší a čočkou na kyselo, na které jsem dostala chuť přibližně jednou do roka. V indické domácnosti se ale luštěniny podávají každý den. Dokonce i malým dětem. Jejich organismus si tak prý na trávení luštěnin lépe zvykne a nebude je trápit nadýmání (ačkoli i s tím si umí Indové poradit - viz. šedý box pod článkem).
Dnes vám chci představit kari ze žlutého hrachu "chana dal", který připravuji nejčastěji.
Potřebujete: 3 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 1 velkou cibuli pokrájenou na jemno, 1 rajče pokrájené nadrobno, lžičku celého římského kmínu, lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, špetku asafoetidy, chilli papričky (množství dle chuti), lžičku strouhaného zázvoru a 2 prolisované stroužky česneku (nebo použijte už hotovou česnekovo-zázvorovou pastu), sůl, lžíci hnědého cukru, přepuštěné máslo ghí nebo olej na smažení, čerstvé listy koriandru nebo hladkolisté petržele.
Kari chana dal podávám s dušenou basmati rýží a smaženými placičkami. Ne každému totiž vyhovuje kašovitá struktura vařených luštěnin a křupavé placky ze žlutého hrachu jsou dokonalým doplňkem "k zakousnutí". Jejich příprava je super jednoduchá a mohou samostatně posloužit i jako rychlá svačinka.
Potřebujete: 1/2 hrnku namočeného žlutého hrachu (nevařeného!), 1 cibuli rozsekanou na jemno, 2 lžíce cizrnové mouky, prolisovaný česnek, špetku mletého chilli, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl.
K dokonalosti dnešního pokrmu chybí už jen drobnost: Jogurtová rajta! Napadlo vás už někdy kombinovat pálivé luštěninové kari s bílým jogurtem? Určitě to vyzkoušejte. Jogurt ještě můžete (ačkoli vůbec nemusíte) ochutit čerstvými bylinkami, špetkou soli a limetkovou šťávou.
A ještě jeden tip závěrem: Toto fantastické kari můžete využít i jako studenou pomazánku. Výborné je třeba v kombinaci s čerstvými listy salátu (nebo vařeným vajíčkem) zabalené jako wrap.
Jak snížit nadýmavý účinek luštěnin:
|
Další články autora |