Ideální letní dezert bez lepku a laktózy? Vyzkoušejte indický rýžový pudink.
Sladké rýžové pudinky "firni" jsou v indické kuchyni velmi populární, přesto jsem se jim dlouho vyhýbala. Sladké rýžové nákypy mi nikdy nechutnaly a předpokládala jsem, že indický pudink z rýže na tom bude podobně. Klasický nákyp a pudink firni se ale naprosto liší chutí i strukturou. Vlastně nemají společného nic - dokonce ani hlavní ingredienci - kterou, pokud se nejedná o pravou basmati rýži, Indové ani za rýži nepovažují...
K přípravě pudinku firni se používá výhradně basmati rýže. Ta je rozmixovaná najemno, takže struktura je podobná ovesné nebo krupicové kaši. Basmati je sama o sobě velmi aromatická a nasládlá, tudíž se velmi dobře kombinuje s ovocem nebo oříšky. Indické firni se nejčastěji ochucuje pistáciemi, směsí oříšků, růžovou vodou nebo kořením - obvykle šafránem a kardamomem. Pro začátek doporučuji moc neexperimentovat a zejména pokud chcete firni nabídnout dětem, vsaďte na sladké jahody.
Potřebujete: 12 lžic suché basmati rýže, 1 litr rostlinného mléka, 1 – 2 lžíce hnědého cukru. Na ochucení ještě potřebujete čerstvé jahody nebo ovocné pyré.Postup:
- Basmati namočte do čisté vody na čtyři hodiny. Vodu slijte a rýži v malém množství mléka rozmixujte ve stolním mixéru na jemnou kaši.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu zbylé mléko. Přidejte cukr a jakmile mléko začne vařit, vmíchejte rozmixovanou rýži. Na nízký stupeň povařte do zhoustnutí. Trvá to přibližně deset minut.
- Hotové firni nalijte do misek nebo na talířky a podávejte ochucené čerstvým ovocem nebo ovocným pyré (na obrázku jsou rozmačkané jahody svařené s cukrem).
Firni můžete připravit z klasického mléka ale i jakékoli rostlinné varianty (např. kokosové mléko, nemléko, sójové mléko apod.)
Firni je perfektní vydatná svačina do kanceláře, školy nebo (v uzavřených sklenkách) na výlety. Většinou velmi chutná i dětem. Basmati rýže je navíc bohatá na kyselinu listovou, selen a vitamíny skupiny B. Firni je nejen výživný ale i velmi chutný dezert pro vás i děti, kterému stojí za to dát šanci, co říkáte?
Recept a úvodní foto z mé knížky "Život s chutí kari".
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil
Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život
Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...
Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla
Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...
Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony
Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...
Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků
Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...
Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník
Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...
Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity
Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...
Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se
U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...
Prodej bytu 3+1, 103 m2, 5. května, Zbůch
5. května, Zbůch, okres Plzeň-sever
3 995 000 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1864x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!