Ideální letní dezert bez lepku a laktózy? Vyzkoušejte indický rýžový pudink.

Nadýchaný dezert z voňavé basmati rýže a kokosového mléka ochucený sezónním ovocem je lehký a vláčný, zasytí a dodá důležité živiny.

Sladké rýžové pudinky "firni" jsou v indické kuchyni velmi populární, přesto jsem se jim dlouho vyhýbala. Sladké rýžové nákypy mi nikdy nechutnaly a předpokládala jsem, že indický pudink z rýže na tom bude podobně. Klasický nákyp a pudink firni se ale naprosto liší chutí i strukturou. Vlastně nemají společného nic - dokonce ani hlavní ingredienci - kterou, pokud se nejedná o pravou basmati rýži, Indové ani za rýži nepovažují...

K přípravě pudinku firni se používá výhradně basmati rýže. Ta je rozmixovaná najemno, takže struktura je podobná ovesné nebo krupicové kaši. Basmati je sama o sobě velmi aromatická a nasládlá, tudíž se velmi dobře kombinuje s ovocem nebo oříšky. Indické firni se nejčastěji ochucuje pistáciemi, směsí oříšků, růžovou vodou nebo kořením - obvykle šafránem a kardamomem. Pro začátek doporučuji moc neexperimentovat a zejména pokud chcete firni nabídnout dětem, vsaďte na sladké jahody.

Potřebujete: 12 lžic suché basmati rýže, 1 litr rostlinného mléka, 1 – 2 lžíce hnědého cukru. Na ochucení ještě potřebujete čerstvé jahody nebo ovocné pyré.Postup:

  1. Basmati namočte do čisté vody na čtyři hodiny. Vodu slijte a rýži v malém množství mléka rozmixujte ve stolním mixéru na jemnou kaši.
  2. Ve větším hrnci přiveďte k varu zbylé mléko. Přidejte cukr a jakmile mléko začne vařit, vmíchejte rozmixovanou rýži. Na nízký stupeň povařte do zhoustnutí. Trvá to přibližně deset minut.
  3. Hotové firni nalijte do misek nebo na talířky a podávejte ochucené čerstvým ovocem nebo ovocným pyré (na obrázku jsou rozmačkané jahody svařené s cukrem).

Firni můžete připravit z klasického mléka ale i jakékoli rostlinné varianty (např. kokosové mléko, nemléko, sójové mléko apod.)

Firni je perfektní vydatná svačina do kanceláře, školy nebo (v uzavřených sklenkách) na výlety. Většinou velmi chutná i dětem. Basmati rýže je navíc bohatá na kyselinu listovou, selen a vitamíny skupiny B. Firni je nejen výživný ale i velmi chutný dezert  pro vás i děti, kterému stojí za to dát šanci, co říkáte?

Recept a úvodní foto z mé knížky "Život s chutí kari".

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 15.6.2020 11:00 | karma článku: 14,82 | přečteno: 780x