Ideální letní dezert bez lepku a laktózy? Vyzkoušejte indický rýžový pudink.
Sladké rýžové pudinky "firni" jsou v indické kuchyni velmi populární, přesto jsem se jim dlouho vyhýbala. Sladké rýžové nákypy mi nikdy nechutnaly a předpokládala jsem, že indický pudink z rýže na tom bude podobně. Klasický nákyp a pudink firni se ale naprosto liší chutí i strukturou. Vlastně nemají společného nic - dokonce ani hlavní ingredienci - kterou, pokud se nejedná o pravou basmati rýži, Indové ani za rýži nepovažují...
K přípravě pudinku firni se používá výhradně basmati rýže. Ta je rozmixovaná najemno, takže struktura je podobná ovesné nebo krupicové kaši. Basmati je sama o sobě velmi aromatická a nasládlá, tudíž se velmi dobře kombinuje s ovocem nebo oříšky. Indické firni se nejčastěji ochucuje pistáciemi, směsí oříšků, růžovou vodou nebo kořením - obvykle šafránem a kardamomem. Pro začátek doporučuji moc neexperimentovat a zejména pokud chcete firni nabídnout dětem, vsaďte na sladké jahody.
Potřebujete: 12 lžic suché basmati rýže, 1 litr rostlinného mléka, 1 – 2 lžíce hnědého cukru. Na ochucení ještě potřebujete čerstvé jahody nebo ovocné pyré.Postup:
- Basmati namočte do čisté vody na čtyři hodiny. Vodu slijte a rýži v malém množství mléka rozmixujte ve stolním mixéru na jemnou kaši.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu zbylé mléko. Přidejte cukr a jakmile mléko začne vařit, vmíchejte rozmixovanou rýži. Na nízký stupeň povařte do zhoustnutí. Trvá to přibližně deset minut.
- Hotové firni nalijte do misek nebo na talířky a podávejte ochucené čerstvým ovocem nebo ovocným pyré (na obrázku jsou rozmačkané jahody svařené s cukrem).
Firni můžete připravit z klasického mléka ale i jakékoli rostlinné varianty (např. kokosové mléko, nemléko, sójové mléko apod.)
Firni je perfektní vydatná svačina do kanceláře, školy nebo (v uzavřených sklenkách) na výlety. Většinou velmi chutná i dětem. Basmati rýže je navíc bohatá na kyselinu listovou, selen a vitamíny skupiny B. Firni je nejen výživný ale i velmi chutný dezert pro vás i děti, kterému stojí za to dát šanci, co říkáte?
Recept a úvodní foto z mé knížky "Život s chutí kari".
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Atraktivní stavební pozemek na prodej u Vysokého Chlumce
Vysoký Chlumec, okres Příbram
3 191 250 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!