Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ideální letní dezert bez lepku a laktózy? Vyzkoušejte indický rýžový pudink.

Nadýchaný dezert z voňavé basmati rýže a kokosového mléka ochucený sezónním ovocem je lehký a vláčný, zasytí a dodá důležité živiny.

Sladké rýžové pudinky "firni" jsou v indické kuchyni velmi populární, přesto jsem se jim dlouho vyhýbala. Sladké rýžové nákypy mi nikdy nechutnaly a předpokládala jsem, že indický pudink z rýže na tom bude podobně. Klasický nákyp a pudink firni se ale naprosto liší chutí i strukturou. Vlastně nemají společného nic - dokonce ani hlavní ingredienci - kterou, pokud se nejedná o pravou basmati rýži, Indové ani za rýži nepovažují...

K přípravě pudinku firni se používá výhradně basmati rýže. Ta je rozmixovaná najemno, takže struktura je podobná ovesné nebo krupicové kaši. Basmati je sama o sobě velmi aromatická a nasládlá, tudíž se velmi dobře kombinuje s ovocem nebo oříšky. Indické firni se nejčastěji ochucuje pistáciemi, směsí oříšků, růžovou vodou nebo kořením - obvykle šafránem a kardamomem. Pro začátek doporučuji moc neexperimentovat a zejména pokud chcete firni nabídnout dětem, vsaďte na sladké jahody.

Potřebujete: 12 lžic suché basmati rýže, 1 litr rostlinného mléka, 1 – 2 lžíce hnědého cukru. Na ochucení ještě potřebujete čerstvé jahody nebo ovocné pyré.Postup:

  1. Basmati namočte do čisté vody na čtyři hodiny. Vodu slijte a rýži v malém množství mléka rozmixujte ve stolním mixéru na jemnou kaši.
  2. Ve větším hrnci přiveďte k varu zbylé mléko. Přidejte cukr a jakmile mléko začne vařit, vmíchejte rozmixovanou rýži. Na nízký stupeň povařte do zhoustnutí. Trvá to přibližně deset minut.
  3. Hotové firni nalijte do misek nebo na talířky a podávejte ochucené čerstvým ovocem nebo ovocným pyré (na obrázku jsou rozmačkané jahody svařené s cukrem).

Firni můžete připravit z klasického mléka ale i jakékoli rostlinné varianty (např. kokosové mléko, nemléko, sójové mléko apod.)

Firni je perfektní vydatná svačina do kanceláře, školy nebo (v uzavřených sklenkách) na výlety. Většinou velmi chutná i dětem. Basmati rýže je navíc bohatá na kyselinu listovou, selen a vitamíny skupiny B. Firni je nejen výživný ale i velmi chutný dezert  pro vás i děti, kterému stojí za to dát šanci, co říkáte?

Recept a úvodní foto z mé knížky "Život s chutí kari".

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 15.6.2020 11:00 | karma článku: 14,82 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5507x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2353x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!