Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dokážete z cibule a bílého jogurtu uvařit chutný oběd? Indická kuchyně si s tím poradí!

Jedinečnost indické kuchyně spočívá v tom, že dokáže z ničeho navařit plný hrnec jídla. Typickým příkladem je pokrm Punjabi kadhi, ke kterému potřebujete jen jogurt, cibuli, koření a cizrnovou mouku. 

Indická kuchyně je jedna z nejskromnějších a přesto nejchutnějších světových kuchyní. Pokrm Punjabi kadhi je typický pro relativně bohatou a úrodnou oblast Pandžábu. Přesto mám o jeho vzniku svoji představu: Hospodyně se ráno podívá na kuchyňskou polici, kde má jen větší hrnek  jogurtu, koření, nějakou tu cibuli a zbytek cizrnové mouky. Přemýšlí, jak s tímhle málem nasytit početnou rodinu... Nic moc dalšího (kromě přílohy) k tomuto kari opravdu není třeba. 

Nejdříve připravte kořeněnou jogurtovou směs. Potřebujete: 2 kelímky bílého jogurtu typu Hollandia (celkem 400g), 300ml vlažné vody, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky mleté garam masaly, špetku koření asafoetida, sůl, 8 lžic cizrnové mouky.

Postup: Bílý jogurt prošlehejte metlou, aby byl vláčný a bez hrudek. Vmíchejte cizrnovou mouku, všechno koření a sůl. Přidejte vodu a metlou vše důkladně promíchejte. Prozatím nechte stranou a připravte pakory. 

K bílému jogurtu vmíchejte cizrnovou mouku a koření.
Přilijte vodu a prošlehejte.
Na cibulové pakory si připravte: 2 střední červené cibule, hrnek cizrnové mouky, 1/2 lžičky mleté červené papriky, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky mleté garam masaly, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl, trochu vody.

Postup: 1) Cibuli překrojte napůl a ještě nakrájejte na proužky. V misce smíchejte cizrnovou mouku a všechno koření. Proužky cibule promíchejte a rukou promačkejte s cizrnovou moukou.

2) Nechte stát 30 minut. Cibule pustí vodu a z mouky tak vznikne lepivé těstíčko, které vše spojí. Po půl hodině zkontrolujte, a pouze pokud cibule pustila málo vody, přidejte pár lžic. 

Směs cibule, cizrnové mouky a koření připravená na pakory.

3) Z cibule by mělo jít snadno tvořit menší hrudky, které se nerozpadají. Rukou tvarujte malé nízké pakory (pro neznalé - cosi jako karbanátky) a opékejte z obou stran na středně rozpáleném oleji. Oleje dejte více - pakory musí být při smažení aspoň z poloviny ponořené. Opečené pakory přendejte na savý ubrousek. 

Na omáčku Punjabi kadhi potřebujete: připravenou kořeněnou jogurtovou směs (viz. výše), 1 červenou cibuli pokrájenou na drobné kostičky, 1 vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1/3 lžičky koření řecké seno (methi seeds), 2 sušené červené chilli papričky, 1 lžička celého římského kmínu, špetka asafoetidy, máslo ghí nebo olej. 

Koření indické kuchyně (zleva): římský kmín, řecké seno, asafoetida, chilli.

Postup: 1) V pánvi rozehřejte ghí. Přidejte celý římský kmín, chilli papričky, řecké seno a asafoetidu. Koření opékejte na mírně rozpáleném tuku, jakmile se rozvoní a změní barvu, přidejte pokrájenou cibuli. Snižte teplotu a opékejte 10 minut. Vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu a duste dalších 5 minut. 

Cibulový základ na Punjabi kadhi.

2) Vmíchejte připravenou jogurtovou směs. Dobře rozšlehejte. Směs většinou dost zahoustne, takže občas zkontrolujte, přidejte vodu a na nízkou teplotu pomalu vařte jednu hodinu (nebo i déle).

Přidejte jogurtovou směs a pomalu vařte na nízký stupeň.

Smyslem pomalého vaření či dušení je zjemnit ostrost chilli, cibule a česneku. Indická kuchyně míchá velmi aromatické a ostré ingredience, ale z hotových pokrmů není nikdy výrazně cítit ostrá či "syrová" chuť a vůně.

3) Jakmile se tedy chutě zjemní a spojí, vmíchejte připravené smažené pakory a vše ještě krátce prohřejte. Před podáváním můžete zlehka poprášit mletou garam masalou a posypat čerstvými listy koriandru. 

Pár tipů pro Punjabi kadhi

  • Chuť Punjabi kadhi by měla být kyselejší, je to protiklad sladkých kari typu máslové kuře. Přesto jej v některých restauracích dochucují lžící hnědého cukru. Každá z variant má něco do sebe, záleží čemu dáte přednost.
  • V originálu se pokrm připravuje z hořčicového oleje, který je celkem ostrý a nakyslé jogurtové omáčce dodá příjemný říz. V EU a Americe je ale hořčicový olej jako potravina zakázán. Hotovou omáčku tedy můžete dotáhnout přidáním vydatné lžičky dijonské hořčice.  
  • Jako příloha se obvykle podává basmati rýže. Akčoli mám basmati ráda a dokážu ji sníst hrnec jen tak samotnou, k tomuhle jídlu mi nesedí. Je to asi tou jogurtovou omáčkou. Doporučuji placky - nemusí to nutně být indický naan nebo čapátí - klidně sáhněte po kukuřičné tortille nebo placatém arabském chlebu.

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 30.6.2020 7:10 | karma článku: 18,83 | přečteno: 1357x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 742x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Českem se v noci prohnala supercela. Padaly i čtyřcentimetrové kroupy

20. května 2024  8:12

Českem se v neděli prohnala supercela, která přinesla krupobití a silné nárazy větru. Bouřky...

Policie zadržela muže s neonacistickými nášivkami. A eviduje další falešné lístky

20. května 2024  8:11

Pražská policie zadržela o víkendu u O2 areny, kde se koná hokejové mistrovství světa, dva muže s...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!