Dokážete z cibule a bílého jogurtu uvařit chutný oběd? Indická kuchyně si s tím poradí!

Jedinečnost indické kuchyně spočívá v tom, že dokáže z ničeho navařit plný hrnec jídla. Typickým příkladem je pokrm Punjabi kadhi, ke kterému potřebujete jen jogurt, cibuli, koření a cizrnovou mouku. 

Indická kuchyně je jedna z nejskromnějších a přesto nejchutnějších světových kuchyní. Pokrm Punjabi kadhi je typický pro relativně bohatou a úrodnou oblast Pandžábu. Přesto mám o jeho vzniku svoji představu: Hospodyně se ráno podívá na kuchyňskou polici, kde má jen větší hrnek  jogurtu, koření, nějakou tu cibuli a zbytek cizrnové mouky. Přemýšlí, jak s tímhle málem nasytit početnou rodinu... Nic moc dalšího (kromě přílohy) k tomuto kari opravdu není třeba. 

Nejdříve připravte kořeněnou jogurtovou směs. Potřebujete: 2 kelímky bílého jogurtu typu Hollandia (celkem 400g), 300ml vlažné vody, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky mleté garam masaly, špetku koření asafoetida, sůl, 8 lžic cizrnové mouky.

Postup: Bílý jogurt prošlehejte metlou, aby byl vláčný a bez hrudek. Vmíchejte cizrnovou mouku, všechno koření a sůl. Přidejte vodu a metlou vše důkladně promíchejte. Prozatím nechte stranou a připravte pakory. 

K bílému jogurtu vmíchejte cizrnovou mouku a koření.
Přilijte vodu a prošlehejte.
Na cibulové pakory si připravte: 2 střední červené cibule, hrnek cizrnové mouky, 1/2 lžičky mleté červené papriky, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky mleté garam masaly, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl, trochu vody.

Postup: 1) Cibuli překrojte napůl a ještě nakrájejte na proužky. V misce smíchejte cizrnovou mouku a všechno koření. Proužky cibule promíchejte a rukou promačkejte s cizrnovou moukou.

2) Nechte stát 30 minut. Cibule pustí vodu a z mouky tak vznikne lepivé těstíčko, které vše spojí. Po půl hodině zkontrolujte, a pouze pokud cibule pustila málo vody, přidejte pár lžic. 

Směs cibule, cizrnové mouky a koření připravená na pakory.

3) Z cibule by mělo jít snadno tvořit menší hrudky, které se nerozpadají. Rukou tvarujte malé nízké pakory (pro neznalé - cosi jako karbanátky) a opékejte z obou stran na středně rozpáleném oleji. Oleje dejte více - pakory musí být při smažení aspoň z poloviny ponořené. Opečené pakory přendejte na savý ubrousek. 

Na omáčku Punjabi kadhi potřebujete: připravenou kořeněnou jogurtovou směs (viz. výše), 1 červenou cibuli pokrájenou na drobné kostičky, 1 vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1/3 lžičky koření řecké seno (methi seeds), 2 sušené červené chilli papričky, 1 lžička celého římského kmínu, špetka asafoetidy, máslo ghí nebo olej. 

Koření indické kuchyně (zleva): římský kmín, řecké seno, asafoetida, chilli.

Postup: 1) V pánvi rozehřejte ghí. Přidejte celý římský kmín, chilli papričky, řecké seno a asafoetidu. Koření opékejte na mírně rozpáleném tuku, jakmile se rozvoní a změní barvu, přidejte pokrájenou cibuli. Snižte teplotu a opékejte 10 minut. Vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu a duste dalších 5 minut. 

Cibulový základ na Punjabi kadhi.

2) Vmíchejte připravenou jogurtovou směs. Dobře rozšlehejte. Směs většinou dost zahoustne, takže občas zkontrolujte, přidejte vodu a na nízkou teplotu pomalu vařte jednu hodinu (nebo i déle).

Přidejte jogurtovou směs a pomalu vařte na nízký stupeň.

Smyslem pomalého vaření či dušení je zjemnit ostrost chilli, cibule a česneku. Indická kuchyně míchá velmi aromatické a ostré ingredience, ale z hotových pokrmů není nikdy výrazně cítit ostrá či "syrová" chuť a vůně.

3) Jakmile se tedy chutě zjemní a spojí, vmíchejte připravené smažené pakory a vše ještě krátce prohřejte. Před podáváním můžete zlehka poprášit mletou garam masalou a posypat čerstvými listy koriandru. 

Pár tipů pro Punjabi kadhi

  • Chuť Punjabi kadhi by měla být kyselejší, je to protiklad sladkých kari typu máslové kuře. Přesto jej v některých restauracích dochucují lžící hnědého cukru. Každá z variant má něco do sebe, záleží čemu dáte přednost.
  • V originálu se pokrm připravuje z hořčicového oleje, který je celkem ostrý a nakyslé jogurtové omáčce dodá příjemný říz. V EU a Americe je ale hořčicový olej jako potravina zakázán. Hotovou omáčku tedy můžete dotáhnout přidáním vydatné lžičky dijonské hořčice.  
  • Jako příloha se obvykle podává basmati rýže. Akčoli mám basmati ráda a dokážu ji sníst hrnec jen tak samotnou, k tomuhle jídlu mi nesedí. Je to asi tou jogurtovou omáčkou. Doporučuji placky - nemusí to nutně být indický naan nebo čapátí - klidně sáhněte po kukuřičné tortille nebo placatém arabském chlebu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 30.6.2020 7:10 | karma článku: 18,83 | přečteno: 1354x