Co nás nezabije, to nás... Sežere! Aneb veselý Halloween v mojí kuchyni
Mnoho lidí nemá "halloweenské" pojetí tradičních Dušiček rádo. Vnímají to jako degradaci pokojného křesťanského svátku na karnevalovou veselici. Ve skutečnosti jsou ale Dušičky svátkem před-křesťanským. Slavili ho už Keltové - a že ti uměli oslavovat život jako smrt - byly to pořádně bujaré veselice! Žádný smutek ani truchlení se nekonalo. Na ochranu před zlými duchy oblékali Keltové masky, zapalovali ohně a v noci probíhaly oslavy jednoho z nejdůležitějších svátků roku: Samhain. Keltové věřili, že právě v tento den jsou si světy mrtvých a živých nejblíže a oni se mohou do světa "na druhém břehu" na krátko podívat. V podobném duchu se nesl i pohanský Svátek zesnulých.
Možná i proto mi přerod zachmuřených Dušiček, které jsme si jako děti pravidelně "odmrzly" na hřbitově, do jeho veselejší halloweenské podoby nevadí. Zatímco třeba Svátek svatého Valentýna mi k srdci nijak zvlášť nepřirostl, vymýšlet halloweenské dekorace nebo pochoutky mě baví. Strašidla, pavouci a duchové tak k našemu podzimu už tradičně patří...
Přeji Vám klidné Dušičky, veselý Halloween a magický Samhain - každému co jeho jest! :-)
Začneme něčím pro slabší povahy: Voňavé medové perníčky z vykrajovacích razítek s veselými halloweenskými motivy. Nejsou k nakousnutí?
Partička vyděšených banánů už na klidu moc nepřidá. Zvlášť po té, co jednomu z nich přistane na hlavě hasičská sekerka...
Limitovaná "dušičková edice" z nabídky Pizzerie U tří duchů: Domácí pizza s rajčatovým základem, slaninou, sýrovými duchy, bazalkou a olivami.... (nebo to jsou brouci??)
Avokádové guacamole, pár oliv, trocha zakysané smetany a halloweenská legrace je na světě. Mimochodem obyčejná zakysaná smetana ve zdobícím sáčku se hodí nejen k ozdobení nejrůznějších pomazánek, ale i krémových polévek (ano, ideální bude dýňová), buchet nebo pudinků. Stačí jen namalovat bílé (půl)kruhy a ty od středu ven protáhnout špejlí.
Úplně jednoduchý, vcelku roztomile vyhlížející, špagetový ďáblík z omáčky bolognese, vajíček a černých oliv (kterého teď ovšem musím dělat pořád dokola...)
Paprikové mističky "mini-dýně" můžete naplnit pomazánkou, salátem nebo hummusem. Pokud vaší paprice náhodou vyteče trochu náplně z nosu nebo pusy... Tak jí to tam nechte.
Pokud zrovna netrpíte arachnofobií jsou tyhle mini dortíčky roztomilost sama. Kolem hotových muffinů stačí navléct pavučinové košilky (koupíte v potřebách pro cukráře) a ozdobit pěnou z mascarpone a mangového pyré.
Dýně z listového těsta plněné dušenými jablíčky, skořicí a mletými ořechy jsou sázka na jistotu. Stejně tak lákavé budou i ve slané verzi - plněné směsí mletého masa a rozmačkaných brambor nebo slaniny a sýra.
Prsty v rohlíku nejsou nic pro slabé povahy. Kupodivu právě ty sklidily u mého pětiletého syna největší nadšení. Až PO TÉ co párek snědl se mě naprosto vážně zeptal: "Maminko, ty prsty byly opravdové, že jo!?"
A co vy, baví vás vymýšlet dekorace a jídlo podle aktuálních svátků v kalendáři? Možná se mýlím, ale někdy mám pocit, že je to jedna z výsad matek malých dětí... Pro koho já jednou budu řezat prsty do rohlíků a vyrábět mini-dýně z paprik, až mi místo malýho veselýho trpaslíka bude domů chodit pubertální intelektuál...? :-)
Přeji Vám klidné svátky a rozjímání...
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Řidič dostal smyk, otočil auto přes střechu a skončil v řepném poli
Jen s lehčím zraněním vyvázl z hrozivě vypadající nehody řidič, který v pondělí ráno dostal na...
Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael
Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...
SPOLU zahájí hlavní část kampaně na nádraží pod heslem Pravda vítězí
Pod zlaceným státním znakem první republiky s nápisem „Pravda vítězí“ ve zrekonstruovaném Fantově...
Místo pokuty 1 500 korun nutil hlídce bokem tisícovku, chtěl ušetřit na pivo
Tisícikorunový úplatek nutil policistům opilý spolujezdec z vozu, jehož řidiče hlídka přistihla na...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1860x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!