Co nás nezabije, to nás... Sežere! Aneb veselý Halloween v mojí kuchyni

Vařené prsty v rohlíku, vyděšený banán nebo duchařská pizza? O Halloweenu vás může potkat opravdu cokoli. Zachovejte rozumnou míru paniky a nechte se inspirovat vtipnými i hororovými pochoutkami.

Mnoho lidí nemá "halloweenské" pojetí tradičních Dušiček rádo. Vnímají to jako degradaci pokojného křesťanského svátku na karnevalovou veselici. Ve skutečnosti jsou ale Dušičky svátkem před-křesťanským. Slavili ho už Keltové - a že ti uměli oslavovat život jako smrt - byly to pořádně bujaré veselice! Žádný smutek ani truchlení se nekonalo. Na ochranu před zlými duchy oblékali Keltové masky, zapalovali ohně a v noci probíhaly oslavy jednoho z nejdůležitějších svátků roku: Samhain. Keltové věřili, že právě v tento den jsou si světy mrtvých a živých nejblíže a oni se mohou do světa "na druhém břehu" na krátko podívat. V podobném duchu se nesl i pohanský Svátek zesnulých.

Možná i proto mi přerod zachmuřených Dušiček, které jsme si jako děti pravidelně "odmrzly" na hřbitově, do jeho veselejší halloweenské podoby nevadí. Zatímco třeba Svátek svatého Valentýna mi k srdci nijak zvlášť nepřirostl, vymýšlet halloweenské dekorace nebo pochoutky mě baví. Strašidla, pavouci a duchové tak k našemu podzimu už tradičně patří...

Přeji Vám klidné Dušičky, veselý Halloween a magický Samhain - každému co jeho jest! :-)

Začneme něčím pro slabší povahy: Voňavé medové perníčky z vykrajovacích razítek s veselými halloweenskými motivy. Nejsou k nakousnutí?

Partička vyděšených banánů už na klidu moc nepřidá. Zvlášť po té, co jednomu z nich přistane na hlavě hasičská sekerka... 

Limitovaná "dušičková edice" z nabídky Pizzerie U tří duchů: Domácí pizza s rajčatovým základem, slaninou, sýrovými duchy, bazalkou a olivami.... (nebo to jsou brouci??)

Avokádové guacamole, pár oliv, trocha zakysané smetany a halloweenská legrace je na světě. Mimochodem obyčejná zakysaná smetana ve zdobícím sáčku se hodí nejen k ozdobení nejrůznějších pomazánek, ale i krémových polévek (ano, ideální bude dýňová), buchet nebo pudinků. Stačí jen namalovat bílé (půl)kruhy a ty od středu ven protáhnout  špejlí.

Úplně jednoduchý, vcelku roztomile vyhlížející, špagetový ďáblík z omáčky bolognese, vajíček a černých oliv (kterého teď ovšem musím dělat pořád dokola...) 

Paprikové mističky "mini-dýně" můžete naplnit pomazánkou, salátem nebo hummusem. Pokud vaší paprice náhodou vyteče trochu náplně z nosu nebo pusy... Tak jí to tam nechte.

Pokud zrovna netrpíte arachnofobií jsou tyhle mini dortíčky roztomilost sama. Kolem hotových muffinů stačí navléct pavučinové košilky (koupíte v potřebách pro cukráře) a ozdobit pěnou z mascarpone a mangového pyré.

Dýně z listového těsta plněné dušenými jablíčky, skořicí a mletými ořechy jsou sázka na jistotu. Stejně tak lákavé budou i ve slané verzi - plněné směsí mletého masa a rozmačkaných brambor nebo slaniny a sýra. 

Prsty v rohlíku nejsou nic pro slabé povahy. Kupodivu právě ty sklidily u mého pětiletého syna největší nadšení. Až PO TÉ co párek snědl se mě naprosto vážně zeptal: "Maminko, ty prsty byly opravdové, že jo!?"

A co vy, baví vás vymýšlet dekorace a jídlo podle aktuálních svátků v kalendáři? Možná se mýlím, ale někdy mám pocit, že je to jedna z výsad matek malých dětí... Pro koho já jednou budu řezat prsty do rohlíků a vyrábět mini-dýně z paprik, až mi místo malýho veselýho trpaslíka bude domů chodit pubertální intelektuál...? :-)

Přeji Vám klidné svátky a rozjímání...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | sobota 31.10.2020 17:56 | karma článku: 16,00 | přečteno: 409x