Cizrnový karbanátek aneb falafel - jak chutná a jak jej připravit?
Teplé cizrnové karbanátky nebo-li falafel, chutnají velmi podobně jako karbanátky z mletého masa. Pořád si pamatuji výraz fotografky, když jsme falafel fotily do mé kuchařky a ona se mě zeptala: "... a ty karbanátky z cizrny jsou teda kde?" "Právě jeden jíš," odpověděla jsem. "Cože?!" Vytřeštila krásné modré oči na dozlatova opečenou placičku "tohle není maso?!"
Jasně, kdo má něco natrénováno, pozná rozdíl hned, ale křupavé zlatavé placičky, které už na dálku lákají neodolatelnou vůní, si okamžitě získají vaše sympatie. Falafel původně pochází z Egypta, ale úspěšně jej adoptovaly snad všechny kuchyně směrem na východ - včetně té indické, kde se mu v různých obměnách (rajtách, čatní a plackách) daří dodnes. Co vy na to, dáte cizrnovým falafel taky šanci?
Potřebujete: 200 g suché cizrny, 1 větší cibuli, 4 stroužky česneku, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku černuchy, mleté chilli (můžete vynechat), hrst čerstvých koriandrových listů, petrželky nebo libečku (nebo klidně všechno dohromady), sůl a olej.
Postup: 1) Cizrnu předem namočte a nechte přes noc stát. Druhý den slijte a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Cizrna se předem nevaří, je nutné použít ji v syrovém stavu. Scezenou a propláchnutou cizrnu spolu se všemi ostatními ingrediencemi rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Těstíčko se nejdříve drolí a je suché. Nenechte se tím odradit, mixováním postupně získá hladší konzistenci.
2) Rozmixovanou cizrnu překryjte utěrkou a nechte hodinu odležet. Pak z těstíčka tvarujte kuličky (velikost o něco větší než Rafaelo) nebo tvarujte ploché karbanátky. Pokud cibule pustila hodně vody a těsto je příliš řídké, zahustěte ho cizrnovou moukou. Bude se vám lépe pracovat, pokud si do rukou rozetřete pár kapek rostlinného oleje. Před smažením ještě nechte kuličky trochu odležet.
3) Falafel opékejte na středně rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Olejem nešetřete, měl by dosahovat alespoň do půlky kuliček. Pokud bude tuku málo, nepropečou se a zůstanou ve středu syrové.
4) Falafel vždy podávejte s omáčkami, čatní apod. Vynikající jsou ty tradiční - sladkokyselá s tamarindem a datlemi, mátová nebo mangová, ale klidně si vystačíte i se zakysanou smetanou ochucenou citronovou šťávou, bylinkami, solí a pepřem.
Recept a úvodní foto z mé knížky Život s chutí kari
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci
Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...
Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím
Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...
Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil
Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...
Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká
Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...
Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov
Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...
Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi
Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...
Prodej pozemku v Senomatech, ul. Hostokryjská
Senomaty, okres Rakovník
2 890 000 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1862x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!