Vzpomínka na Jana Horala
Jan Horal,
Vzpomeňme dnes již sedmé výročí úmrtí pana Jana Horala(† 3.11.2011).
Po nacistické okupaci Čech a Moravy odešel v pouhých šestnácti letech do exilu. Do československé armády se přihlásil dobrovolně na Středním východě, když si přidal dva roky, aby mohl narukovat.
S11. Východním pěším praporem prodělal i první bojový křest.
V červenci 1943 byla jeho jednotka přesunuta do Velké Británie, kde byl Jan Horal zařazen do Československé samostatné obrněné brigády.
Při jejím nasazení u Dunquerke byl těžce zraněn. Když se vyléčil, vrátil se po válce do Československa, kde v Praze vystudoval strojní inženýrství.
Na komunistický puč v roce 1948 reagoval opět emigrací - tentokrát do Švédska. Zastával postupně různé manažerské posty ve Švédsku, Japonsku, USA, Velké Británii či Švýcarsku.
Po pádu železné opony se Jan Horal vrátil do Čech.
Horal, který v emigraci zbohatl podporoval finančně válečné veterány - tedy například i ty britské. Československým pak posílal v letech tuhého komunismu nedostatkové západní léky.
Britská královna Alžběta II. proto Jana Horala vyznamenala nejen za bojové zásluhy o svobodu Velké Británie, ale také za mnohaletou humanitární pomoc válečným veteránům.
Český ministr obrany povýšil Jana Horala do hodnosti plukovníka
Se jménem Jan Horal se kromě bohaté historie jeho působení ve 2. světové válce, humanitární pomoci v komunistickém Československu a úspěšného podnikání v zahraničí pojí také název společnosti Bohemia Properties a.s., kterou v České republice po návratu z emigrace vybudoval a která pod vedením jeho dětí provozuje několik hotelů v Praze a Českém Krumlově.
Čest jeho památce.
Radek Pálka
Kam zmizel Michelin?
Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.
Radek Pálka
Končím
Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha
Radek Pálka
Proč jsem vydal knihu?
Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.
Radek Pálka
Zvěřinové hody bez zvěřiny
Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec
Radek Pálka
Svět se zbláznil
Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.
Další články autora |
Tisíce lidí v Opavě opouští domovy. Voda odřízla i sever Olomouckého kraje
Sledujeme online Velká část Česka čelí kvůli extrémním srážkám záplavám. Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily...
Druhý den povodní: voda řádila v 11 krajích, lidé prchali, katastrofa na Jesenicku
Velká voda v neděli zasáhla většinu Česka. Nejhorší situace byla na Jesenicku, řeka tam smetla domy...
Extrémní deště, silný vítr, na jihu Čech až stoletá voda. Řeky začaly stoupat
Sledujeme online Meteorologové v novém modelu potvrdili vysoké srážkové úhrny na českém území v nejbližších třech...
Zpřesněná výstraha: naprší až 250 mm, v Jeseníkách i víc. Upouštějí se přehrady
Meteorologové upravili výstrahu před extrémními srážkami. Platí od čtvrtka minimálně do neděle....
Česko od čtvrtka zasáhnou extrémní srážky. Záplav se obávají také Němci
Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle mohutné srážky. Na velké části území může napršet přes 100...
Povodňových stavů ubývá. Nejvyšší stupeň platí zejména na jihu Čech a Moravy
Sledujeme online Míst s dosaženým povodňovým stupněm v Česku dál ubývá. Ve středu ráno platil některý z povodňových...
Rusko sestřelilo přes padesát dronů, někde se ruší výuka. Útočil také Kyjev
Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu podle agentury TASS nad nejméně pěti oblastmi sestřelila...
Tajná služba mi zajistí lepší ochranu, řekl Trump po dvou neúspěšných atentátech
Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve středu řekl, že po dvou neúspěšných...
Pagery obsahovaly 20 gramů trhaviny, neodhalil by ji ani skener, tvrdí Libanonci
Izrael ukryl výbušný materiál do pagerů, které si před několika měsíci u tchajwanského výrobce Gold...
Prodej, Byty 3+1, 76m2 + 2 sklepy a koje - Nová Pec na Šumavě - turisticky žádaná lokalita
Nová Pec - Nové Chalupy, okres Prachatice
4 440 000 Kč
- Počet článků 81
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3399x
Jak to začalo.....
Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-).
Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila.
Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-).
Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit. Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.
Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád. A z nutnosti je životní láska.
Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.
Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník.
No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem.
Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík.
Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.
A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.
www.sefkucharuvdenik.cz