Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hovězí maso z Polska

Kauza zkaženého masa, které k nám doputovala z Polska, hýbe českým veřejným prostorem. Naposled debatu ve středu rozvířil ministr zemědělství Miroslav Toman

když na sněmovním výboru prohlásil že restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské.

Každá restaurace má svoje dodavatele. Každý dodavatel má ve svém portfoliu sortiment masa - různé partie masa a z různých zemí. Pokud restaurace vytváří jídelní lístek, tak buď chce určitou část například hovězí pupek a nebo chce maso z určité země - Argentiny, Brazílie, USA, Austrálie či Uruguaye. Někdy jen napíši partii a původ země mění, jelikož se může stát, že dojde zrovna ta partie z určité země a nahradí se to tedy masem ze země jiné. Když si pak hosté objednávají jídlo, obsluhující servis je seznámí se zemí původu. Informace se tedy v lístku nemusí objevit.

A jestliže se v této hloupé kauze ukázalo, že kuchaři vaří z polského masa, rozhodně to není problém kuchaře, ale problém dodavatele.

Já osobně bych okamžitě vyměnil dodavatele masa.

Jestliže mi někdo prodává za nemalé peníze maso pod značkou Argentina, Brazílie, Amerika, nebo Uruguay a přitom mi vozí maso z Polska, je to jednoduše podvodník.

Kuchař nemá šanci poznat odkud maso pochází.

Jsem si na 100% jistý, postavíte-li před jakéhokoliv kuchaře na světě stejnou partii masa z Argentiny, Brazílie, USA, Austrálie, Uruguaye a Polska, tak nikdo nepozná na první pohled odkud maso pochází.

Troufnu si tvrdit, že po krátkém tepelném zpracování určité niance mohou vystoupit na povrch a případné nekvalitní maso se tím odhalí, ale běžným ohledáním to nezjistíte.

Proto bych rád vzkázal všem, kteří se obouvají do kuchařů, že nepoznají polské maso od argentinského, tak to prostě nelze.

Na můj vkus těch průserů s polskými potravinami bylo za posledních pár let docela dost.

Neměla by se Česká republika, potažmo Evropská unie nad tímto šlendriánem zamyslet?

Co třeba zpřísnit hygienické, veterinární a jiné výstupní kontroly v Polsku?

To máte závadné kuřecí. Závadné hovězí. Posypová sůl v potravinách, vadné drůbeží konzervy, zakázané pesticidy v polských jablkách, polské vafle pro Tesco, falšovaný kečup pro Kaufland, vejce plná salmonely, mleté maso plné salmonely, čaj s halucinogenními látkami, falešný eidam, atd, atd…

Poláci se po velkém potravinovém skandále dušovali, že k nám už závadné výrobky posílat nebudou. Opak je pravdou.

Nabízí se otázka co s tím?

Zakázat dovoz? Lze to vůbec?

Nevím. Jsem patriot. Pokud vím že dokážeme vypěstovat nebo vyprodukovat stejný produkt, tak proč ho kupovat ze zahraničí? Letos jsem viděl podél cest a v sadech jablka, které nikdo nesbíral. Ptal jsem se proč? Pak jsem viděl v televizi reportáž, ve které český pěstitel říkal: „Drahá pracovní síla a levná polská jablka, které se sem vozí, jelikož tam dostávají štědré dotace. S každou takovou aférou se o problému mluví víc a lidé se snaží kontrolovat zemi původu. Já sám se snažím eliminovat potraviny z Polska.

Za sebe můžu říct, že výrobky z Polska kupovat nebudu pokud to lze a pokud se to dá poznat vůbec..

Důležité ale je, abychom do budoucna vůbec měli co kupovat.

A tímto apeluji na naše podnikatele. Nekupujte polské výrobky. Nefalšujte země původu.

Nedělejte z nás šéfkuchařů blázny tím, že se jedná o Argentinu.

 

Stejně se na to přijde.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Pálka | pátek 8.2.2019 11:40 | karma článku: 0 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,42 | Přečteno: 3839x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 251x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 553x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13371x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Milovicích se zřítilo malé letadlo, dva lidé se při nehodě lehce zranili

20. května 2024  12:27,  aktualizováno  12:44

V Milovicích na Nymbursku se v pondělí dopoledne zřítilo malé letadlo v prostoru letiště. „Dva lidé...

Stát do deseti let zakáže kotle na uhlí. Lidem výměnu zadotuje

20. května 2024  12:42

Máte doma kotel na uhlí? Pak máte problém – když je nízkoemisní, moderní nebo nový. Ministerstvo...

Řidič dostal smyk, otočil auto přes střechu a skončil v řepném poli

20. května 2024  11:58

Jen s lehčím zraněním vyvázl z hrozivě vypadající nehody řidič, který v pondělí ráno dostal na...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  11:46

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3379x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik