Hovězí maso z Polska

Kauza zkaženého masa, které k nám doputovala z Polska, hýbe českým veřejným prostorem. Naposled debatu ve středu rozvířil ministr zemědělství Miroslav Toman

když na sněmovním výboru prohlásil že restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské.

Každá restaurace má svoje dodavatele. Každý dodavatel má ve svém portfoliu sortiment masa - různé partie masa a z různých zemí. Pokud restaurace vytváří jídelní lístek, tak buď chce určitou část například hovězí pupek a nebo chce maso z určité země - Argentiny, Brazílie, USA, Austrálie či Uruguaye. Někdy jen napíši partii a původ země mění, jelikož se může stát, že dojde zrovna ta partie z určité země a nahradí se to tedy masem ze země jiné. Když si pak hosté objednávají jídlo, obsluhující servis je seznámí se zemí původu. Informace se tedy v lístku nemusí objevit.

A jestliže se v této hloupé kauze ukázalo, že kuchaři vaří z polského masa, rozhodně to není problém kuchaře, ale problém dodavatele.

Já osobně bych okamžitě vyměnil dodavatele masa.

Jestliže mi někdo prodává za nemalé peníze maso pod značkou Argentina, Brazílie, Amerika, nebo Uruguay a přitom mi vozí maso z Polska, je to jednoduše podvodník.

Kuchař nemá šanci poznat odkud maso pochází.

Jsem si na 100% jistý, postavíte-li před jakéhokoliv kuchaře na světě stejnou partii masa z Argentiny, Brazílie, USA, Austrálie, Uruguaye a Polska, tak nikdo nepozná na první pohled odkud maso pochází.

Troufnu si tvrdit, že po krátkém tepelném zpracování určité niance mohou vystoupit na povrch a případné nekvalitní maso se tím odhalí, ale běžným ohledáním to nezjistíte.

Proto bych rád vzkázal všem, kteří se obouvají do kuchařů, že nepoznají polské maso od argentinského, tak to prostě nelze.

Na můj vkus těch průserů s polskými potravinami bylo za posledních pár let docela dost.

Neměla by se Česká republika, potažmo Evropská unie nad tímto šlendriánem zamyslet?

Co třeba zpřísnit hygienické, veterinární a jiné výstupní kontroly v Polsku?

To máte závadné kuřecí. Závadné hovězí. Posypová sůl v potravinách, vadné drůbeží konzervy, zakázané pesticidy v polských jablkách, polské vafle pro Tesco, falšovaný kečup pro Kaufland, vejce plná salmonely, mleté maso plné salmonely, čaj s halucinogenními látkami, falešný eidam, atd, atd…

Poláci se po velkém potravinovém skandále dušovali, že k nám už závadné výrobky posílat nebudou. Opak je pravdou.

Nabízí se otázka co s tím?

Zakázat dovoz? Lze to vůbec?

Nevím. Jsem patriot. Pokud vím že dokážeme vypěstovat nebo vyprodukovat stejný produkt, tak proč ho kupovat ze zahraničí? Letos jsem viděl podél cest a v sadech jablka, které nikdo nesbíral. Ptal jsem se proč? Pak jsem viděl v televizi reportáž, ve které český pěstitel říkal: „Drahá pracovní síla a levná polská jablka, které se sem vozí, jelikož tam dostávají štědré dotace. S každou takovou aférou se o problému mluví víc a lidé se snaží kontrolovat zemi původu. Já sám se snažím eliminovat potraviny z Polska.

Za sebe můžu říct, že výrobky z Polska kupovat nebudu pokud to lze a pokud se to dá poznat vůbec..

Důležité ale je, abychom do budoucna vůbec měli co kupovat.

A tímto apeluji na naše podnikatele. Nekupujte polské výrobky. Nefalšujte země původu.

Nedělejte z nás šéfkuchařů blázny tím, že se jedná o Argentinu.

 

Stejně se na to přijde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Pálka | pátek 8.2.2019 11:40 | karma článku: 0 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,42

Radek Pálka

Končím

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37

Radek Pálka

Svět se zbláznil

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01