Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude se kvůli Koronaviru propouštět?

Firmy mají existenční problémy a řeší aby to vůbec ustály. Náklady 100%, příjmy 0. Tak jak tohle půjde ustát.

Aniž bych byl nějakým odborníkem na lidské zdroje, tak z logiky věci je mi jasné, že bude.

Nechci dělat žádnou osvětu, nebo stavět do role nějakého ombudsmana lidí z gastra. Myslím si však, že je dobré nalít si čistého vína a být na události příštích dnů připraveni. Nepsal bych tyto články, kdybychom měli dost informací, ať již obecných od Odborové organizace, nebo profesních os Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Ti by měli být první, kteří by nás - lidi z oboru měli informovat, povzbuzovat, radit. Ale oni mlčí. Teď se ukazuje síla /slabost/ této organizace. Bohužel.

 

Firmy mají existenční problémy a řeší aby to vůbec ustály. Náklady 100%, příjmy 0. Tak jak tohle půjde ustát.

Všichni začneme hrabat na vlastním písečku a budou se řešit jen záležitosti existenční.

Strach o ztrátu zaměstnání, neschopnost platit své závazky, strach o zánik podniků a možná celých oborů, pokřivená ekonomika. To jsou ty hlavní obavy, které teď panují napříč Českou republikou. Oprávněně?

 

Ještě před dvěmi/třemi týdny bychom se těmto obavám vysmáli. Práce byla spousta, lidí málo. Jediné, co jsme řešili bylo, kam pojedeme v létě na dovolenou a kde strávíme Velikonoce.

Dnes zaměstnanci a podnikatelé říkají téměř totéž - chápeme mimořádná opatření vlády ve prospěch ochrany zdraví obyvatel, ale pro nás to bude znamenat konec podnikání. Především v pohostinství, ubytování, organizování akcí, cestování….

 

Konec cestování?

Zákaz vycestovat - něco, co v ČR ještě nebylo. Naprosto zásadní je tato situace pro cestovní kanceláře. Ty v tuto chvíli svým klientům vracejí peníze, nebo se snaží přerezervovat jejich poptávku na jiný termín. Ale na jaký jiný termín? Kdo ví, kdy se hranice otevřou? Sledujete situaci ve světě? To bude ještě hoooodně dlouho trvat.

Jde o zcela mimořádnou situaci, která nemá oporu v žádném ze zákonu. Jak si myslíte, že cestovní kanceláře vydrží platit svým zaměstnancům? Jak si myslíte, že cestovní kanceláře dlouho vydrží platit nájmy svých kanceláří? Cestovní kanceláře nemají příjmy. Mají jen výdaje za vrácené zálohy, za zaměstnance, energie, nájmy, pojistky…

Ti silní to ještě chvíli potáhnou. Ti slabší už to balí.

 

Konec restaurací?

Některé podniky si sice vymyslely způsob, jak alespoň částečně vydělávat, ať již rozvozem jídla, nebo prodejem přes okénko, ale to stačit nebude. Je jasné, že většina podniků v této situaci zkrachuje do měsíce. 

Slibovaná pomoc státu v nedohlednu. Stát sice bude částečně přispívat na mzdy. Podnikatelé mohou odložit svá daňová přiznání, ale to nic neřeší. Bez finanční podpory to nedají. Ti šťastnější se domluví s majiteli budov na sníženém, nebo žádném nájmu a sníží si tak výdaje. Ale na jak dlouho?

Co mám možnost bavit se se svými kolegy, všichni postupovali identicky. Zrušili všechny externí pracovníky. Propustili zaměstnance ve zkušební době a neprodlužují dobu určitou.

Přesto všechno jim ještě zbývá až moc zaměstnanců. Všichni své omezené provozy staví na dvou až třech kuchařích. Ostatní jsou zatím doma. Jak dlouho?

Čas, kdy se začnou hromadně rozdávat výpovědi se již neměří na týdny a měsíce, ale na dny a hodiny.

 

Konec hotelů, penzionů a ubytovacích zařízení?

I v tomto oboru je to stejné. Hranice uzavřené. Lidé ani po vlasti nemohou cestovat a tedy ani se ubytovávat. Většina ubytovacích zařízení přišla o 100% příjmů.

Náklady zůstávají. Hotely podobně jako cestovní kanceláře generují jen výdaje. Vracejí zálohy na již objednané a nezrealizované akce. Vracejí zálohy na nezrealizovaná ubytování. Příjmy žádné. Lidé se neubytovávají, rezervace nechodí. Situace není jasná. nikdo neví, kdy se uvolní opatření vlády a nikdo neví, kdy se otevřou hranice, a nikdo neví, otevřou-li se, jestli lidé budou cestovat. Ať již z důvodu strachu, nebo prostě, že na to nebudou mít.

V hotelích jsou napříč zastoupeny všechny možné profese. Od recepčních, přes číšníky, kuchaře, skladníky, účetní, údržbáře, až po pokojské a v neposlední řadě obchodní oddělení.

Budou si moci hotely dovolit platit celý tento ansámbl, když když budou několik měsíců zavřeni? Odpověď asi znáte….

 

Konec fitness center?

I na sportoviště došlo. Všichni jsou zavřeni. Kolik jednotlivá sport centra, bazény, tenisové haly, kurty, a jiní zaměstnávají lidí? Kolik trenérů je teď bez práce? Kolik nájmů musí všichni platit ze prostory, kde podnikají? Jen kolik peněz měli z hromadných akcí třeba ze škol?

Fitness centra měli mít teď žně. V tomto čase si měly vytvořit finanční polštář na letní měsíce, kdy se obecně chodí do fitka méně. Tento polštář však nemají. Spíš naopak se vydají z rezerv. Co bude dál? Myslíte si, že i fitka budou propouštět? Odpověď asi znáte….

 

A co konec svateb? A co Autoškoly? A co třeba taxislužby? A co třeba zábavní parky, dětské kluby? A co třeba kamenné obchody s oblečením, obuví? Co třeba organizátoři kulturních akcí, divadla, kina, herci? A co třeba Letecká doprava, autobusová doprava, lodní doprava, vlaky? A co třeba domácí potřeby, hobby markety …….. Myslíte že se v těchto oborech nebude propouštět? Odpověď asi znáte….

 

Čeká nás rok plný změn. Všichni se budeme muset v něčem omezit. Nebude to lehké, a taky nereálné. Všichni, kdo si udržíme práci, buďme za ni rádi. 

Hlavu vzhůru. To dáme.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Pálka | neděle 29.3.2020 9:58 | karma článku: 14,54 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,42 | Přečteno: 3840x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 251x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 553x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13371x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Konec týdne bude ve znamení přeháněk a bouřek. Nejdeštivější bude pátek

23. května 2024  6:30

V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazná oblast nízkého tlaku vzduchu, a tak...

Děti podle obžaloby sprchovala ledovou vodou i bila. Vychovatelku soudí za týrání

23. května 2024  6:30

Soud v Českých Budějovicích začne dopoledne projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let....

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3380x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik