Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nedobrý boj Renaty Vesecké

Nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou vyzývá k odstoupení kdekdo – opozice, část koalice, tento týden se přidala i Unie státních zástupců. Zdá se, že v příštím týdnu se proti Vesecké postaví i Soudcovská unie ČR. Nejde už jen o politikaření, ale o podstatu funkce činnosti státního zástupce. Pokud je někdo na místě, jehož podstatou je stíhat nepravosti, musí být bez poskvrnky. A to Renata Vesecká už není. Navíc ztratila i důvěru – alespoň části – profesních organizací justice; proto by měla odstoupit.

Renata Vesecká se dostala do své funkce na nátlak tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce. Tomu se nelíbilo, že jej kritizovala Marie Benešová – předchůdkyně Vesecké. Benešová byla nahrazena kvůli kritice Němcova postupu v kauze katarského prince. Nakonec se ukázalo, že měla Benešová pravdu.

Nicméně, Vesecká byla – z pohledu vytvořeného médii – dobrou krajskou státní zástupkyní v Hradci Králové, která mohla vyrůst ve výbornou nejvyšší státní zástupkyni. Pak ale přišel problém šetření případu Jiřího Čunka, který přinesl pochybnosti a nedůvěru k Vesecké. Podle zákona má každý právo na své očištění před soudem, ale u některých profesí musí platit presumpce viny. Mělo by tak být zejména v politice a justici.

Renata Vesecká může být přesvědčena, že se ničeho špatného nedopustila. Možná že ona sama je jen obětí shody okolností a činů svých podřízených a lidí, se kterými se stýkala. Vesecká má ale dohlížet na to, aby bylo zkoumáno vše, co vypadá jako trestný čin. A v takovém postavení prostě nemůže být někdo, jehož konání vypadá jako politická manipulace, nezákonné odebírání případů dohlížejícím státním zástupcům apod. Je zde osobní problém Renaty Vesecká, která je možná v některých věcech obviňována nespravedlivě. Je to bohužel riziko spojené s její funkcí. Renata Vesecká má právo na očištění, ale nemůže to chtít z pozice nejvyšší státní zástupkyně.

V nedělním pořadu ČT Otázky byly hosty dva renomovaní právníci – veřejný ochránce lidských práv Otakar Motejl a předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský. Oba byli velice opatrní, vyjadřovali se tak, aby nemluvili o něčem, co neznají podrobně. Shodli se však na tom, že není možné, aby nejvyšší státní zástupkyně podávala žalobu na ochranu osobnosti. Že není možné, aby v případě pochybnosti zůstala na svém místě. Ve slušné společnosti by odešla, aby nepoškodila pověst své funkce. Vesecká nejlepší příležitost propásla. Kdyby odstoupila sama, mohla si zachránit profesní čest. Teď bude s největší pravděpodobností odvolána. Ale i to je lepší, než kdyby zůstala dál. Pověst státního zastupitelství teď má naději na očištění.


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pobucký | sobota 21.3.2009 9:35 | karma článku: 40,96 | přečteno: 5369x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

22.8.2011 v 9:22 | Karma: 39,11 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Vážení důchodci, děkujeme, odejděte!

Poslední dobou se v médiích mluví zejména o změně DPH, která ovlivní úplně všechny občany země a celou ekonomiku. Podle vlády je sjednocení sazeb daně na 20 % jedinou cestou ke spáse v podobě nového důchodového systému. Jenže co takové zvýšení bude znamenat právě pro důchodce?

6.3.2011 v 18:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Promarněná šance České televize

V sobotu se konala v Olomouci programová konference ČSSD. Poněkud netradičně na ní nebyli hlavními hosty politici, ale profesoři politologie, sociologie a ekonomie s nejrůznějšími pohledy na společnost. Vedli velice zajímavou diskuzi. Diváci České televize ale viděli politiky jiných stran debatující o úvodním projevu Bohuslava Sobotky, který zaujal ČT evidentně více, než diskuze moudrých mužů. Vskutku originální pojetí veřejnoprávní služby.

26.9.2010 v 19:10 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

V době voleb nebo výrazných ekonomických výkyvů se pravidelně mluví o výši platů státních úředníků, politiků a soudců. Někdy se podaří prosadit zmrazení platů některých skupin na dobu určitou (třeba po povodních), jindy projde – jakoby náhodou či mimochodem – zvýšení příjmů poslanců třeba spolu s učiteli. Přestože všechny parlamentní politické strany tvrdí, že s výší svých platů nejsou spokojeni (tedy že jsou neúměrně vysoké), žádnou výraznou změnu se nepodařilo za posledních dvacet let prosadit.

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

Známe to všichni, kdož přemýšlíme o důsledcích svého konání. Miliony lidí denně nasedají do automobilů a vydávají se vstříc nepředvídatelným situacím. Většinou to dopadne dobře, někdy však dojde k nehodě a ten, kdo problém způsobil, bývá potrestán. Každý musíme nést odpovědnost za své činy; i trestněprávní. Platí to však i u politiků?

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Vy psi, pošlapeme vás. Izraelci zveřejnili záběry únosu pěti vojaček Hamásem

23. května 2024  9:19

Izraelský spolek bojující za osvobození rukojmích z Pásma Gazy zveřejnil záběry pořízené kamerou...

V Krči se střetl autobus MHD s náklaďákem, dvanáct lidí se lehce zranilo

23. května 2024  8:50,  aktualizováno  8:55

Policisté zasahují u dopravní nehody na křižovatce ulic Zálesí a Sulická v Praze 4, v místě se...

Budu volit Trumpa, oznámila Haleyová. Získejte si mé voliče, doporučila mu

23. května 2024  8:53

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových...

Malé děti sprchovala ledovou vodou i bila, soudí vychovatelku za týrání

23. května 2024  6:30,  aktualizováno  8:46

Soud v Českých Budějovicích začal projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let. Dopustila se ho...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Jsem 30letý informatik - analytik. Zajímám se o hudbu, literaturu, divadlo i film. Sleduji veřejné dění a vadí mi úpadek zájmu společnosti o věci veřejné, hrubnutí politické i společenské diskuze.