Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vážení důchodci, děkujeme, odejděte!

Poslední dobou se v médiích mluví zejména o změně DPH, která ovlivní úplně všechny občany země a celou ekonomiku. Podle vlády je sjednocení sazeb daně na 20 % jedinou cestou ke spáse v podobě nového důchodového systému. Jenže co takové zvýšení bude znamenat právě pro důchodce?

V současnosti máme v ČR průběžný důchodový systém, který vyplácí důchodcům to, co vybere od ekonomicky aktivních účastníků. Peníze odvedené v rámci tzv. sociálního pojištění z našich mezd a platů putují do důchodového systému, odkud jsou rozdělovány důchodcům. Podle ekonomů je problém v tom, že se rychleji zvyšuje počet důchodců než počet plátců pojištění. Tím vzniká, a v budoucnu se bude stále zvětšovat, deficit důchodového fondu.

Pokud uznáme tuto tezi jako pravdivou, vyplývá z toho, že řešením je narovnat podíl platících i vyplácených účastníků systému. Jde tedy o to, aby v naší zemi bylo více ekonomicky aktivních; nastavit podmínky, které by stimulovaly mladé lidi mít více dětí. Současný český průměr je pod 1,5 dítěte na ženu!

Naše vlády dvacet let mluví o tom, jak chtějí podporovat mladé vzdělané lidi.  Ale zkuste být mladým, jít studovat (nově se školným) třeba medicínu, dělat všechny povinné zkoušky, držet noční pohotovosti, pracovat přesčas a k tomu živit rodinu se dvěma, třemi dětmi! Když jde partnerka po studiích na mateřskou, má od státu minimální příjem. Když jde nejprve pracovat, mívá později méně dětí – většinou maximálně jedno. A najít školku s volným místem, aby mohli rodiče vydělávat? Takže taková mladá čtyřčlenná rodina dostává kromě problémů několikamilionové dluhy a hypotéku na 40 let jako start do života. Pak se není co divit, že si lidé hodně rozmýšlejí, než přivedou do takové situace dítě.

Zajistit dobré podmínky pro to, aby se rodilo více dětí, je poměrně složité. Ale jediné účelné. Co udělala místo toho naše mo(u)drá křesťansky smýšlející vláda? Rozhodla o zvýšení DPH. Daň z přidané hodnoty je daní nepřímou – spotřební. Podle ekonomické teorie se sami občané rozhodují o tom, kolik na ní zaplatí tak, že si vybírají, co si koupí. Není tak postihována přímá ekonomická aktivita. Jenže právě s ohledem na důchodce je tento krok nesprávný. Průměrný důchod v ČR je kolem 10.000. Nejedná se o žádný milodar! Jde o nárok, který vznikl dnešním důchodcům tím, že celý svůj ekonomicky aktivní život odváděli státu „na důchod“. Ti lidé mají nárok, aby mohli důstojně žít, dokud neumřou věkem, nikoli hladem!

Dvacet let slyšíme, že ty nebo ony peníze budou určeny pouze na reformu penzí, zdravotnictví či školství. A jak to vypadá dnes? Reformy nikde… a peníze taky nikde. A proto rozhodla vláda ODS,
TOP 09 a VV, že se zvýší, respektive sjednotí na 20 %, právě DPH. Do Topolánkova batohu byla u nás dolní sazba DPH na 5 %. Nyní je 10, od podzimu bude asi 20. To je už podstatný nárůst. Rovná daň je prý moudrá a bude podněcovat další ekonomický vzestup, bude spravedlivá… a nebudou se po ní trhat fusakle.

DPH je spotřební daň, která by měla postihovat spotřebu. Téměř v celé Evropě jsou sazby DPH rozděleny podle toho, nač jsou uplatňovány. Luxusní zboží je ve vyšší sazbě, každodenní a zboží nutné k životu je v sazbě nižší. V Británii je DPH na potraviny, knihy i dětské oblečení nulové! To u nás budou nově v základní (20%) sazbě kromě potravin i léky. Ukázalo se totiž, že důchodci za ně utrácejí zbytečně moc peněz. Když se zvýší jejich cena, důchodci si rozmyslí, jestli si koupí třeba lék na cukrovku nebo chleba. Stejně si nemoci způsobili nezdravým životním stylem, tak co! Teplo, nájemné a elektřina, to jsou další položky, které výrazně prodraží život všem důchodcům. Ono je totiž nejjednodušší zvednout ceny a přenést náklady na ty nejchudší a bezbranné. Jak zpívá Jarek Nohavica: „To umi každy debil“.

Důchodci dlouho takový ekonomický tlak nevydrží. Někteří se přestěhují do menších bytů nižších kategorií, někteří do holobytů, někteří do zemljanek a nakonec všichni závislí jen na důchodu prostě pomřou. To bude mít hned několik synergických efektů. Sníží se počet příjemců důchodového pojištění a bude více peněz na důchody pro současné plátce; uvolní se mnoho bytů, čímž klesne tržní cena všech bytů; zmenší se vytížení lékařů, kteří nebudou muset mít tolik přesčasů a nebudou proto stávkovat; zjednoduší se vyplácení důchodů, protože nebude komu penze vyplácet, což umožní propustit několik tisíc úředníků na úřadech správy sociálního pojištění i ve zdravotních pojišťovnách. A tak by se dalo určitě pokračovat. Zkrátka, jedná se o báječné řešení hodné křesťana Kalouska a jeho bratrstva Kočičí pracky. Vláda vlastně říká: „Vážení důchodci, děkujeme vám, že jste nám vybudovali tuto zemi, že jste se celý život dřeli, utrhovali si od úst kvůli vidině šťastných zítřků. Ale teď už vás nepotřebujeme, ujídáte nám chlebíčka. A tak prosím odejděte.“ Zbývá jen drobný dotaz – jaká bude sazba DPH za deset let – 30, 40, 50 %?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pobucký | neděle 6.3.2011 18:03 | karma článku: 37,96 | přečteno: 2388x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

22.8.2011 v 9:22 | Karma: 39,11 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Promarněná šance České televize

V sobotu se konala v Olomouci programová konference ČSSD. Poněkud netradičně na ní nebyli hlavními hosty politici, ale profesoři politologie, sociologie a ekonomie s nejrůznějšími pohledy na společnost. Vedli velice zajímavou diskuzi. Diváci České televize ale viděli politiky jiných stran debatující o úvodním projevu Bohuslava Sobotky, který zaujal ČT evidentně více, než diskuze moudrých mužů. Vskutku originální pojetí veřejnoprávní služby.

26.9.2010 v 19:10 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

V době voleb nebo výrazných ekonomických výkyvů se pravidelně mluví o výši platů státních úředníků, politiků a soudců. Někdy se podaří prosadit zmrazení platů některých skupin na dobu určitou (třeba po povodních), jindy projde – jakoby náhodou či mimochodem – zvýšení příjmů poslanců třeba spolu s učiteli. Přestože všechny parlamentní politické strany tvrdí, že s výší svých platů nejsou spokojeni (tedy že jsou neúměrně vysoké), žádnou výraznou změnu se nepodařilo za posledních dvacet let prosadit.

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

Známe to všichni, kdož přemýšlíme o důsledcích svého konání. Miliony lidí denně nasedají do automobilů a vydávají se vstříc nepředvídatelným situacím. Většinou to dopadne dobře, někdy však dojde k nehodě a ten, kdo problém způsobil, bývá potrestán. Každý musíme nést odpovědnost za své činy; i trestněprávní. Platí to však i u politiků?

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Díky, pane primátore!

Bydlím a pracuju v Praze, denně jezdím z Hájí do Radlic – vzdušnou čarou 10 km. Protože nemám auto a MHD mi vcelku vyhovuje, strávím na každé jednotlivé cestě mezi domovem a pracovištěm 15 km a 40 minut v metru. Představa stávky MHD byla pro mě dosti vážná – neměl bych se jak do práce dostat. Rád bych proto poděkoval panu primátorovi Bémovi, že spolu s ředitelem Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Martinem Dvořákem dojednal s odboráři DPP kompromis a stávka nyní nebude. Škoda že novináři toto téma tak rychle opustili. A hlavně že se nikdo z nich nezabýval hlouběji tím, co odboráři požadovali.

15.11.2009 v 17:34 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Jsem 30letý informatik - analytik. Zajímám se o hudbu, literaturu, divadlo i film. Sleduji veřejné dění a vadí mi úpadek zájmu společnosti o věci veřejné, hrubnutí politické i společenské diskuze.