Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tíha odpovědnosti

Známe to všichni, kdož přemýšlíme o důsledcích svého konání. Miliony lidí denně nasedají do automobilů a vydávají se vstříc nepředvídatelným situacím. Většinou to dopadne dobře, někdy však dojde k nehodě a ten, kdo problém způsobil, bývá potrestán. Každý musíme nést odpovědnost za své činy; i trestněprávní. Platí to však i u politiků?

Příští týden začíná v Kodani jednání 15 tisíc zástupců zemí celého světa, kteří mají rozhodovat o přístupu států ke globálním změnám klimatu. Je třeba rozhodnout, zda budeme dál jen nečinně přihlížet, či dělat nějaké kompromisní kroky, které sice nikoho neurazí, ale ani nepomohou, nebo se rozhodneme situaci opravdu řešit.

Většina vědců se shodla, že člověk svým chováním dlouhodobě narušuje stabilitu klimatu. Jen někteří politici tvrdí, že to není pravda, že je to vše přirozené a jde pouze o strašení těch, kteří chtějí vydělat na ekošílenství. Mezi takové politiky patří i český prezident Václav Klaus. Čistě teoreticky mohou mít tito odpůrci „viny člověka“ pravdu. Jenže co když se za několik let ukáže, že pravdu měli přeci jen vědci? Už nyní se mluví o vzestupu hladiny moří a následném zaplavení pobřežních oblastí po celém světě, vítězství pouště v Africe, ještě větším zbídačení chudých oblastí a obrovské migraci jejich obyvatel do bohatších zemí. Hladomory mají postihnout až dvě miliardy lidí. Při větších změnách může dojít až ke zpomalení či zastavení cirkulace tepla v oceánech a příchodu doby ledové do Evropy. Podle odhadů by měly do roku 2050 na naší planetě přibýt asi dvě až tři miliardy obyvatel – tedy změnami bude postiženo více než 8 000 000 000 lidí.

Podle vědců je nyní prakticky poslední možnost zabránit katastrofě. Zpráva předního britského ekonoma Sira Nicholase Sterna vydaná v roce 2006 říká, že nyní stačí vynaložit na změnu pouze zlomek toho, co by bylo nutno k řešení důsledků o několik let později. Našemu panu prezidentovi to ale nestačí, vydává své spisky dále a prohlašuje se za jediného rozumného mezi poblázněnými.

Václav Klaus se roku 2050 pravděpodobně nedožije, ale je dosti pravděpodobné, že ještě během jeho života se projeví první důsledky již probíhajících změn. Je to škoda, že Klaus už tu nebude a nikdo se jej nebude moci zeptat na jeho vlastní pocit odpovědnosti. Odpovědnosti na znevažování a zlehčování situace a vlastní zviditelňování se. Pokud se nakonec potvrdí předpovědi odborníků, bude – díky naší současné nečinnosti – trpět několik miliard lidí. Moje generace a ty další si prožijí důsledky takových „klausů“ v plné míře. 

Co se stane Klausovi a jemu podobným? Bohužel nic. Bude třeba hasit požáry a nebude čas myslet na ty, kteří je zavinili. Zůstane tak na historicích, aby k položce Klaus v encyklopediích připsali, že je to jeden z těch, co neudělali nic proti smrti milionů, vykládali nesmysly a aktivně zdržovali snahu 
o záchranu lidstva. Jednou možná přejde Klausovo jméno do povědomí lidí stejně, jako jméno Jana Jiřího Grasela, z nějž vznikla nadávka „grázl“. Docela by mě zajímalo, jestli si Klaus – alespoň v koutku své duše – někdy připustí možnost, že by se mohl mýlit. Asi ne. Spíše bude svou snahu hodnotit stejně jako polistopadovou transformaci a období, kdy tak slavně řídil zemi jako její premiér. Odpovědnosti Klaus bohužel unikne.


Autor: Martin Pobucký | sobota 5.12.2009 20:05 | karma článku: 8,43 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

22.8.2011 v 9:22 | Karma: 39,11 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Vážení důchodci, děkujeme, odejděte!

Poslední dobou se v médiích mluví zejména o změně DPH, která ovlivní úplně všechny občany země a celou ekonomiku. Podle vlády je sjednocení sazeb daně na 20 % jedinou cestou ke spáse v podobě nového důchodového systému. Jenže co takové zvýšení bude znamenat právě pro důchodce?

6.3.2011 v 18:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Promarněná šance České televize

V sobotu se konala v Olomouci programová konference ČSSD. Poněkud netradičně na ní nebyli hlavními hosty politici, ale profesoři politologie, sociologie a ekonomie s nejrůznějšími pohledy na společnost. Vedli velice zajímavou diskuzi. Diváci České televize ale viděli politiky jiných stran debatující o úvodním projevu Bohuslava Sobotky, který zaujal ČT evidentně více, než diskuze moudrých mužů. Vskutku originální pojetí veřejnoprávní služby.

26.9.2010 v 19:10 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

V době voleb nebo výrazných ekonomických výkyvů se pravidelně mluví o výši platů státních úředníků, politiků a soudců. Někdy se podaří prosadit zmrazení platů některých skupin na dobu určitou (třeba po povodních), jindy projde – jakoby náhodou či mimochodem – zvýšení příjmů poslanců třeba spolu s učiteli. Přestože všechny parlamentní politické strany tvrdí, že s výší svých platů nejsou spokojeni (tedy že jsou neúměrně vysoké), žádnou výraznou změnu se nepodařilo za posledních dvacet let prosadit.

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Díky, pane primátore!

Bydlím a pracuju v Praze, denně jezdím z Hájí do Radlic – vzdušnou čarou 10 km. Protože nemám auto a MHD mi vcelku vyhovuje, strávím na každé jednotlivé cestě mezi domovem a pracovištěm 15 km a 40 minut v metru. Představa stávky MHD byla pro mě dosti vážná – neměl bych se jak do práce dostat. Rád bych proto poděkoval panu primátorovi Bémovi, že spolu s ředitelem Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Martinem Dvořákem dojednal s odboráři DPP kompromis a stávka nyní nebude. Škoda že novináři toto téma tak rychle opustili. A hlavně že se nikdo z nich nezabýval hlouběji tím, co odboráři požadovali.

15.11.2009 v 17:34 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Jsem 30letý informatik - analytik. Zajímám se o hudbu, literaturu, divadlo i film. Sleduji veřejné dění a vadí mi úpadek zájmu společnosti o věci veřejné, hrubnutí politické i společenské diskuze.