Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

Podle posledních zpráv ministerstvo připravuje systém, ve kterém budou zřízeny speciální účty u vybrané banky, na které budou posílány důchodcům, lidem na rodičovské, lidem pobírajícím dávky hmotné nouze… peníze. K účtu bude speciální karta, kterou bude možno použít k výběru hotovosti ve speciálních bankomatech. Těch má být v celé republice asi tisíc (takže pouze ve větších městech). Taková představa je naprosto nehorázná! Důchodci jsou ve značné míře lidé, kteří mají problémy s pohybem; většinou nemají k dispozici vlastní dopravní prostředek. Mnoho se tak ke „svému“ bankomatu nebude moci dopravit osobně a budou si pro peníze posílat známé či příbuzné, nežijí-li sami. Ministr to možná neví, ale mnoho starých lidí má s bankomaty problémy – nevidí na display, nepamatují si PIN, neumí a bojí se pracovat s přístroji. Ale to ministra nezajímá, hlavně, že ušetří ušmudlaných 250 milionů ročně. To je asi polovina ceny za jednoho českého Pandura!

V dnešní době vytvářet nový systém účtů a speciálních debetních karet sloužících pouze k výběru hotovosti je buďto naprostá hloupost, nebo – a to spíše – pokus o tunelování veřejných rozpočtů. Jednodušší by přece bylo, aby se použily ty účty, které už lidé mají. Proč zavádět další „sociální“ bankovní kartu?!

Systém má být nastaven tak, že jeden výběr z karty bezplatný, ostatní budou zpoplatněny dle sazebníku. (To aby ona vybraná banka nezchudla. Zajímalo by mě, jestli se bude také účtovat poplatek za příchozí platbu, jak je u nás zvykem!) Takže když se důchodce dobelhá k bankomatu, podaří se mu důchod si vybrat, postačí, aby si banda zlodějíčků počkala naproti a penízky si od důchodce „převzala“. A nemusí jít ani o zloděje, postačí smečka podomních obchodníků s úžasnými nabídkami levných služeb. (Ale bezpečnost důchodců přece pana ministra nezajímá.) A když si bude chtít důchodce převést peníze na svůj běžný účet (má-li jej), tak ať si zaplatí – dle sazebníku.

Ministr Drábek předvedl, že nemá skrupule. Místo, aby se postaral o správné fungování svého úřadu, bude radši odírat všechny, kteří se nemohou bránit. Jako ministr sociálních věcí má skvělou příležitost a chopil se jí skutečně se vší vervou. Ono nestačí, že vláda zvýšila sazby DPH, což se projeví hlavně v potravinách a lécích (opět zejména u důchodců). Je to krásná ukázka toho, jak se TOP09 staví k lidem, kteří tuto zemi budovali. Když už nepracují, nemají nárok na chléb. Chování ministra Drábka mi začíná připomínat chování německé nacistické státní správy ve třicátých letech! Jen se místo Židů rozhodl eliminovat důchodce (v první fázi jim jen ztížit život, jak nejvíc to jde). Hanba premiérovi, který má v evropské vládě ve třetím tisíciletí takového ministra!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pobucký | pondělí 22.8.2011 9:22 | karma článku: 39,11 | přečteno: 2432x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43

Martin Pobucký

Díky, pane primátore!

15.11.2009 v 17:34 | Karma: 14,18