Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Piráti okresních silnic

Zdá se mi nespravedlivé, jaká nadměrná publicita se věnuje občasným excesům dálničních pirátů (třeba proto, že mívají drahá auta a lid se může spravedlivěji rozhořčit?), zatímco okresní silnice, pokud při bouračce není pět mrtvých, stojí v pozadí zájmu. Rozhodl jsem se tuto nespravedlnost trochu zmírnit a předkládám malou systematiku pirátů a exotů okresních silnic.

 

Dáma v SUV

Protivy se přitahují, takže čím křehčí dáma či dívka, tím větší a robustnější SUV, v němž madam trůní. Její důstojná jízda ve stylu "Nevím, co s tím mám dělat" naštěstí obvykle končí po několika stech metrech odbočením na nějakou soukromou cestu.

 

Střízlivé nás nedostanou

Tento typ zahrnuje více variant, od poměrně neškodných podnapilých traktoristů, kteří na návsi cestou z jedněch vrat do druhých přejedou pár slepic a zbourají pilíř u vjezdu, přes nebezpečný typ "Jedu jen do vedlejší vesnice" až k partičkám mladých i starších opilců, vracejících se za úsvitu z plesu či zábavy. Jejich veselá jízda nezřídka končí na nějakém stromě, u něhož se pak každoročně objevují kytičky a zapálené svíčky.

 

Zahraniční dělníci jedou na stavbu

Nezaměnitelné spojení malého rozpadajícího se auta či omlácené dodávky a co největšího počtu pasažérů. Přetížený vůz courá zadní zástěrky po zemi, svítí obvykle jen jedno světlo vzadu a jedno vpředu. Pokud je řidič střízlivý, bývá toto vozidlo nebezpečné, jen když mu upadne výfuk nebo kolo.

 

Pan Rozvážný

Nikam nepospíchá, drží si svých 60 km/h v obci i mimo obec, v lepším případě jede při straně a je možné ho předjet, v horším případě přečuhuje přes středovou čáru a systematicky si pěstuje kolonu za sebou.

 

Pan Vzorný 

Pan Vzorný si potrpí na pečlivé dodržování předpisů: v obci jede raději jen 40 km/h, aby nepodráždil radar, ještě na ceduli úzkostlivě hlídá 50 km/h, vzápětí zařadí dvojku a vystřelí kupředu. Pak jede přesně 90 km/h, než přijde nějaké další omezení, které opět pečlivě dodržuje, atd. atd.  Vlastně nic proti němu, chová se předpisově, jen jízda za ním je trochu o nervy, nemyslí, jen reaguje na povely značek jako voják na cvičáku a tím je nepředvídatelný.

 

Bacha výmol

Tento druh má na českých okreskách plný volant práce – ze strachu, aby mu neupadla kola, vyhýbá se virtuózně opravdovým výmolům i pouhým flekům na silnici – jeho jízda připomíná lochnesku položenou na bok a je lahůdkovou prověrkou pozornosti protijedoucích řidičů. Pan Výmol se zásadně vyhýbá směrem ke středu vozovky nebo rovnou do protisměru, i když má u krajnice dva metry místa. Tento druh je poměrně nebezpečný.

Poměrně neškodným poddruhem je pan Velejemný, projevující se převážně na objížďkách a drncavých nouzových komunikacích – své autíčko vede po nerovnostech hlemýždím tempem tak jemňounce, jako by ho ukládal do postýlky, takže na průjezdech řízených světly nikdy nestihne interval, k velké radosti čekajících protijedoucích.

 

Řízňák

Řízňák vede své vozidlo do zatáček s citem opravdového mistra, využívá celou šíři vozovky a neomylně skončí za středovou čárou právě ve chvíli, kdy v protisměru někdo jede. Tento druh je neobyčejně rozšířený a velmi až smrtelně nebezpečný. Existuje mnoho variant, od neumětelů, kteří prostě neumějí řídit, až po blbečky, kteří ty zatáčky řežou schválně na doklad svého sportovního "mistrovství".

Velmi nepříjemnou odrůdou jsou Řízňáci křižovatkoví, kteří při odbočování nepočítají s autem čekajícím na vedlejší a řežou křižovatku po úhlopříčce. Tato odrůda má velmi hojné zastoupení i mezi dámami.

 

Blinkr - co to je?

Dálniční rádobyfrajer nepoužívající zásadně blinkry při přejíždění z pruhu do pruhu nebo při sjíždění z dálnice má velmi zdatnou konkurenci na okreskách či ve městech v řidičích, kterým zapomněli říct, že auto vůbec nějaké blinkry má. Tento nepříjemný typ potkáváme na křižovatkách typu T, kde si můžeme hodit korunou, na kterou stranu pojedou, ještě horší je, když jedouce před námi to nečekaně strhnou ke krajnici, neb konečně uviděli, co hledali, nebo stejně nečekaně od té krajnice vyjedou nám do cesty. 

 

Můj velorex je největší velorex na světě

Typ četný v pánském i dámském provedení považuje své pidiauto nejméně za letadlovou loď a obezřetně je vede prostředkem silnice, daleko od příkopů a jiných nástrah. Bývá vidět zdaleka a lze se mu většinou vyhnout, přinejhorším nám očeše zrcátko.

 

Ferda Mravenec

Pilný a silný jako Ferda Mravenec veze náklad, pod kterým auto či vlek není ani vidět, výstražný červený praporek jako nedůstojný zásadně odmítá. Při jízdě za ním riskujeme, že nám něco z jeho nákladu přistane na autě, při jízdě v protisměru bývá těžké se mu vyhnout, zejména v zatáčce, kdy jeho náklad opisuje jinou dráhu, než si Mraveneček umí představit. Fatální - při správném výškovém rozdílu - může být srážka s Mravenečkem vezoucím lešenářské trubky přečuhující vepředu o 2 metry.

 

Toho bohdá nebude, abych se nechal předjet

Hrdina, který se doteď coural a začně razantně zrychlovat ve chvíli, kdy hrozí, že bude předjet. Setkání s tímto heroickým typem může skončit pouhým naštváním, ale i smrtelnou čelní srážkou, když nám hrdina neumožní ani předjet, ani zařadit se zpět.

 

To stihnu

Za cyklistou jedoucím jeho směrem nejprve prudce zabrzdí a nechá nás doufat, že tam zůstane, pak se vzmuží a když už opravdu nejde předjet, předjíždí. Výsledek záleží na rychlosti naší reakce a šířce silnice.

 

Nějak to dopadne

Týpek, který netuší, jestli je na hlavní nebo na vedlejší. V lepším případě ač na hlavní, zůstane trčet uprostřed křižovatky, překáží všem a posléze se nedůvěřivě nechá vyposunkovat k dokončení manévru, v horším případě vletí z vedlejší do křižovatky mylně přesvědčen, že přednost zprava platí bez ohledu na značky, případně že rovná je dobrá a určitě ta hlavní. Následky mohou být fatální.

 

 

Tento malý výčet nechce ani nemůže být úplný, zcela samostatný článek si určitě zaslouží cyklisti, chodci, bruslaři, majitelé kárek, malotraktůrků, povozů apod., mnohdy automobilovými piráty ohrožovaní, mnohdy sami ostatní účastníky provozu ohrožující.

 

Víkend je každopádně před námi a bez ohledu na předpověď počasí je jisté, že na okreskách bude zase pořádně horko!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Široký | pátek 10.8.2012 9:44 | karma článku: 24,88 | přečteno: 1832x
  • Další články autora

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXVIII. - Rokycany 16)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

9.5.2024 v 8:42 | Karma: 15,39 | Přečteno: 291x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXVII. - Rokycany 15)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

2.5.2024 v 8:42 | Karma: 12,29 | Přečteno: 506x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXVI. - Rokycany 14)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

25.4.2024 v 8:42 | Karma: 13,27 | Přečteno: 582x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXV. - Pouzdřany 2024 - 2. expedice)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

18.4.2024 v 8:42 | Karma: 15,06 | Přečteno: 487x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXIV. - Rokycany 13)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

12.4.2024 v 8:42 | Karma: 17,06 | Přečteno: 529x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 22,19
  • Průměrná čtenost 1192x
HIC RHODUS, HIC SALTA.

Kybernetik, milovník blues a jižanského rocku, hledač pravdy a harmonie.