Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvrhlá demokracie ?

To, co dnes zažíváme s naší politickou scénou, vyvolává takové divné otázky. Jako např. co to vlastně ta demokracie je; nebo máme my tady vůbec demokracii, nebo jen parodii na ni apod. A pak jednu nepříjemnou, vlezlou filozofickou či z teorie podobnosti – neměli jsme v roce 1989, při cinkání klíči, stejně/podobně zkreslené, krásné a utopické představy o demokracii, jako měli naši předci v únoru 1948 o budoucím spravedlivém systému v komunismu?

Škoda, že to nemohu vidět, jak někteří v tomto okamžiku již vylétli ze židle jak pilot při katapultáži a řvou jak poraněný tur (a myšlení se zatemňuje). Pro ostatní, co jsou schopni klidného uvažování. Pokud máte trochu ponětí o reálném stavu první republiky před válkou (z literatury, od rodičů či prarodičů) udivuje vás to moc, že lidé toužili po lepší společnosti a volili v roce 1948 alternativu? (že výsledek nesplnil očekávání, je druhá věc) Stejně tak asi málo koho udiví, že pod vládou totální neschopnosti konce 80. let jsme šli za nadějí na lepší řád v roce 1989. (a vypadá to, že výsledek opět nesplnil očekávání většiny)

Vezměme si dnešní stav: v parlamentu sedí 101* poslanců jak v zákopech (či spíše v protiatomovém bunkru), chráněných imunitou proti stíhání snad za jakoukoliv zločinnost spáchanou na půdě parlamentu, jak nám potvrdil Nejvyšší soud. Většina obyvatel je sice proti nim, ale tenhle spolek je neodvolatelný, nerozpustitelný a musíme si to prý „vyžrat“ až do dna – pardon, do konce jejich volebního období. A tohle spolčení ………. (podstatné jméno koho ať si dá každý podle své povahy) má reálnou šanci, že nám nakonec vnutí vládu, kterou kromě nich a pár lidí, co na tom budou profitovat, nikdo v zemi nechce (tedy skoro nikdo, vždy se najde pár hlupců, co uvěří čemukoliv, třeba spasení Marťany). Jako občané jsme po odevzdání volebního hlasu v pasti, dál už jen bezmocně přihlížíme co se děje až do dalších voleb, kdy opět jsme za kašpary a jdeme zase volit. Je to absurdní, jak manželství na dobu určitou bez možnosti rozvodu před termínem, nebo půjčka bez možnosti předčasného splacení atd.

Samozřejmě, že v souvislosti s předčasnými volbami lze slyšet a číst, že by to bylo zbytečně drahé. Kdo to asi šíří? Komu dotyční slouží, pokud se nejedná o ty, jichž se to týká bezprostředně :-)? Daleko dráž nás přijde, pokud nás potká to neštěstí, že budeme mít Nečasovsko-Kalouskovskou vládu bez Nečase.

Jednou z dalších dotěrných otázek v této souvislosti je, zda by nepomohla ta přímá demokracie, o které mluví senátor Okamura. Jestli by v ní bylo místo pro vyvolání předčasných voleb, když si to bude přát většina – ale jak to zjistit a jak to zajistit. Třeba by se pak ta demokracie mohla začít trochu blížit snu, který jsme měli (a podvědomě se ho pořád nechceme vzdát – do okamžiku, než nám někdo nabídne jiný, lepší sen (nový, nepoužitý). Po Nečasově-Kalouskovském vládnutí je na to myslím národ již (skoro) zralý, ale já na další revoluci už moc starý, takže bych dal přednost evoluci.)

* PS pro některé ……..

 vím, že poslanců je v parlamentu 200, ale zabarikádovaných proti předčasným volbám je právě těch 101, jejichž podpisy má? pí Němcová připravené pro presidenta

Autor: Pavel Slouka | čtvrtek 25.7.2013 21:40 | karma článku: 22,32 | přečteno: 772x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ? – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80 | Přečteno: 5595x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

4.9.2013 v 9:57 | Karma: 11,96 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik