Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

PRDUCH - nejodíranější pracující v této zemi.

PRDUCH = pracující důchodce je bezesporu občanem, kterého stát nejvíce obírá a nejméně mu za to dává. Pracující důchodce platí procenticky nejvyšší daně v této zemi a za to nedostává prakticky nic. Použít v této situaci pojem vykořisťování asi není tak zcela mimo realitu. Je to školní ukázka pravicového přístupu – okrádat chudé ve prospěch bohatých – a nebo „jenom“ trest za to, že ještě pracují a zabírají tak místo někomu z mladších nezaměstnaných?

Bývalá Nečasova vláda na popud ministra Kalouska prosadila, že od letošního roku výdělečně činní příjemci starobních důchodů si již nebudou moci od daně z příjmů odečítat základní slevu na poplatníka v roční výši 24 840 korun. Tuto slevu si přitom mohou odečítat všichni pracující s výjimkou pracujících důchodců. Z pracujících důchodců je tak vytvořena diskriminovaná kasta se speciálním vyšším zdaněním. 

Zdůvodnění v nějakém TV pořadu padlo zcela v duchu Gotwaldovy teorie stejných žaludků, kterou i komunisti opustili už někdy mezi léty 1970-1980. Zaznělo tam, že tím, že důchodci už mají svůj důchod, tak vlastně už mají existenci zaručenou, tak je to neohrozí. Zajímavý argument pravice!

Dodatečným zdaněním důchodců tak má stát si přijít v průběhu tří let na cca 7-7,5 miliardy Kč. Jen tak mimochodem. Je zajímavé, že „skvělý a starostlivý“ ministr Kalousek se stejným úsilím nebojoval o 14 mld., o které se jedná u soudu ve Švýcarsku. Tam by mohl získat 2 krát tolik a nemusel by okrádat důchodce. Ale to by asi nebylo to pravé „pravicové“ (nebo kolegiální?). No je fakt, že u soudu to není nikdy jisté, kdežto z těch důchodců to berňák vyrazí spolehlivě.

Zajímalo by mne, co na to právníci (tedy kromě těch prokalouskovských) – nepatří náhodou tato diskriminace pod zákon č. 189/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon)? Po dlouhé době se snad tímto problémem bude zabývat ústavní soud. Jsem zvědavý na výsledek.

Podívejme se na další daně. Ty jsou už v souladu s ostatními pracujícími, takže z hlediska principu hlásané solidárnosti (poněkud ovšem opomíjeného u nejvyšších příjmů) v pořádku. Ale na rozdíl od ostatních pracující důchodce již za to nic nedostane. Berme to po pořádku: 

1,2 % na státní politiku zaměstnanosti – to pro případ, že by přišel o práci, nebo sám skončil, a šel se přihlásit na úřad práce (a požadoval třeba zaplatit rekvalifikaci na nepracující senior)? Platí to buď jako OSVČ přímo, nebo nepřímo to za něj odvádí zaměstnavatel (o to by mu mohl dát víc). 

13,5 % zdravotního pojištění – Zdravotní pojištění platí stát za děti, studenty, registrované nezaměstnané a důchodce (tolik úřední citace). Pracující důchodce tak do zdravotní pokladny přispívá vlastně 2 krát; jednou to za něj dělá stát + pak ještě sám přispívá z příjmu. Ale nadstandard za dvojí platbu nedostane. Přesto je toto položka, proti které kolegové, co jsou již pracující důchodci, nic nenamítají. 

28 % na důchodové pojištění – to je docela dobré podojení státem, protože z toho pracující důchodce téměř nic už neuvidí. Tohle už se nezapočítává do vyměřovacího základu, ani do odpracovaných let. V podstatě tohle propadá ve prospěch státu. Je sice pravda, že po dvou odpracovaných letech může pracující důchodce požádat o zvýšení důchodu a dostane je. To je však v řádu desetikorun, takže pokud by tohle důchodové pojištění neplatil, měl by za pouhý jeden rok „vyděláno“ na mnoho desetiletí dopředu toho nepatrného zvýšení důchodu. (V mém případě při příjmu trošku pod průměrem to representuje prostou návratnost „vloženého“ [státem zabaveného] kapitálu 177 let za ty dva roky odvedeného důchodového pojištění.) 

Takže PRDUCH přispívá do státní kasy daleko nejvíce ze všech zaměstnanců. Místo zdanění navíc by tak měl mít naopak úlevy na daních.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Slouka | úterý 20.8.2013 9:11 | karma článku: 29,52 | přečteno: 1534x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ? – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80 | Přečteno: 5595x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

4.9.2013 v 9:57 | Karma: 11,96 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  17:29

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. května 2024  16:09

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého...

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. května 2024  16:03

Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik