Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu, čemu, slouží antikomunismus? II – Vymývání mozečků

Vymývání mozků, tj. vnucování víry a názorů sloužících k snadnějšímu ovládání lidí, je zřejmě tak staré, jak starý je organizovaný stát ovládaný jednotlivcem či skupinou lidí. Mistry v tomto umění byla odjakživa církev ve službách panovníků. Záznamy lze najít již pár tisíciletí před n. l., dalo by se možná parafrázovat „již staří Egypťané…“. Pravděpodobně stejně dávno se objevovali samostatně myslící jedinci mezi podřízenými, kteří tomuto zrovna nefandili. Tady záznamů je podstatně méně, protože nebyli vládnoucí vrstvou moc oblíbeni a oslavováni (právě naopak).

Jedním takovým z „dávnověku“ (alespoň pro mne) je Marcus Tullius Cicero (Řím 1. století před n.l.). Líbí se mi jeho výrok „Neznalí lidé mohou být snadno donuceni k tomu, aby věřili.“ Dodnes stále aktuální a platné. A také využívané a zneužívané – např. „úpravou“ dějin, filtrací faktů apod.

Druhý citát, který je mi velmi blízký a sympatický je už vlastně z novověku – „Lidi je třeba učit, jak mají myslet, a ne to, co si mají myslet.“ Tento princi výchovy studentů formuloval profesor Georg Christoph Lichtenberg (1742 – 1799).

Rozepisovat se o středověké církevní dogmatice tady v Evropě, kdy myslet si a říkat nahlas něco jiného, než povolovala církev, bylo hazardování se životem, je pro vzdělanější část populace asi nošení dříví do lesa (odvolal – přežil, neodvolal – byl upálen).

Psát o tom, že komunistický režim se snažil vnucovat lidem, co si mají myslet, je také asi zbytečné. Ale měl jsem štěstí, že jsem na své vzdělávací pouti potkal několik kantorů a profesorů, kteří nás učili jak myslet. (Někteří to bohužel odnesli nucenou změnou zaměstnání.)

Ale současný svět se zase, od toho dřívějšího, tak moc neliší. Vládnoucí kruhy se stále snaží ovlivňovat myšlení lidí, včetně těch zemí, co se hrdě označují za demokratické. V diktátorských systémech k tomu slouží vše od výchovy a výuky až po média. V demokraciích se přece jen najdou školy a profesoři, kteří učí podle Lichtenbergova principu, k vymývání mozků pak slouží především jen masmédia v soukromých rukou příslušníků vládnoucí kasty a částečně kultura - zejména filmy (např. produkce Hollywoodu dotovaná armádou).

No a do tohoto systému oblbování dobře zapadá antikomunismus. Je to takový báječný strašák (asi jako měla dřív katolická církev Antikrista) a nástroj na vymývání mozečků a odvedení pozornosti od reality. Nevím jak ve světě (USA jej, alespoň ve vnějších vztazích, už vyměnili za antiterorizmus), ale u nás téma ještě docela živé a dosti používané a zneužívané (třeba pravicí před volbami).

Že antikomunismus v podstatě patří do jednoho pytle s rasizmem a jako takový by se měl stíhat (co na tom, jen když to plní účel udržet tu naši neschopnou, ale všeho schopnou, pravici u vesla)? Podle našeho antidiskriminačního zákona tam patří – je to totiž hlásání nenávisti proti skupině obyvatel stejného vyznání (dalo by se to označit za třídní nenávist, tolik odsuzovanou u předchozího režimu). Označovat všechny komunisty za zločince je stejné, jako bylo po válce označovat všechny Němce za fašisty, nebo dříve všechny Židy za lichváře, všechny katolíky za upalovače čarodějnic, později všechny obyvatele SSSR za okupanty, všechny Američany za vrahy shazující napalm na Vietnamská děvčátka, nebo dnes všechny Romy za zloděje, či všechny Muslimy za teroristy, atd.

Myslím, že vzorovou ukázkou takové živé antikomunistické demagogie u nás jsou jihočeští studenti. Alespoň tento dojem jsem získal z médií, kdy probíhaly jejich akce a stávky proti demokraticky zvolené radní na školství. Argumentem proti nebyly její odborné schopnosti, ale výhradně to, že byla delegována za komunisty.

Možná se studenti báli, že by se museli pořádně učit a maturovat z matematiky? My jsme za komunistů museli na střední škole maturovat všichni a to včetně z matematiky (!!!) bez rozdílu, tak proč je to teď takový horor? Nebo to byly jen projevy dobře vymytých mozečků kantorem (antikomunistickým spasitelem), který porušuje Lichtenbergův princip učit jak myslet a naopak jim vtlouká, co si mají myslet?

Přikláním se k té druhé variantě. Kdyby je naučil jak myslet a nepodával jim přefiltrované informace, tak by totiž dnes museli jihočeští studenti protestovat daleko více a důrazněji proti rozdávání koryt nekompetentním poslancům (pro jednoho byla dokonce vytvořena nová funkce druhého místopředsedy dozorčí rady). Vždyť to je také jeden z pozůstatků předchozího režimu - odměna funkcí za zásluhy o stranu byla součástí nepsané praxe režimu (to jim asi jejich vůdce neřekl). A platíme to, jako dříve, my všichni, protože to je ve státních podnicích, tedy ze státních peněz – a pokud tam sedí někdo nekompetentní, tak je zbytečný, nemusel by tam být vůbec a plat za jeho funkci by mohl jít do státního rozpočtu.

A také by museli dávat hlasitě najevo svoji nespokojenost se závěry Vrchního soudu – i když tady je otázka, co je hlavní příčinou. Je to tendenční výklad pojmu „projev“ vybranými soudci (mohla by to být třeba i vražda?)? Nebo je příčina už v principu poslanecké imunity? Přikláním se k té imunitě. Kdyby nebyla vůbec, anebo jasně definovaná jako „pouze na slovní projev před poslanci na zasedání parlamentu“, pak by Vrchní soud ostrouhal a nemohl by ty tři poslance za ODS osvobodit od soudního stíhání. Takže bych čekal od radikálních studentů bouřlivé projevy nespokojenosti s poslaneckou imunitou a žádosti o její zrušení. A ono nic!!! Vybouřili se na neškodné radní pro školství na krajské úrovni a vládní celostátní lumpárny je nechávají v klidu. To je ten smysl antikomunismu.

Asi by to zabralo pár stránek sepisovat k zastírání čeho všeho (či odvádění pozornosti od čeho) je u nás zneužíván antikomunismus. Myslím, že jako námět k popřemýšlení to stačí.

PS

V dětství mne rodiče učili, že nemám posuzovat lidi hromadně podle toho jak, či ke komu, se modlí či hlásí, ale individuálně každého podle toho co, jak, komu dělá. Takže jsem proti principu kolektivní viny (i když už staří Římané ji v legiích praktikovali). Ze zkušeností a četby historie bych svůj názor formuloval asi takto: v každé větší otevřené*/masové „tématické“ skupině/organizaci (náboženské, politické, národnostní, profesní atd.) se vždy vyskytuje větší část slušných lidí (kteří věří hlásaným ideálům, ty vždy bývají dobré nebo aspoň lákavé, často utopické), ale také část těch druhých, kterým je tato skupina a ideály pouze nástrojem pro nadvládu.

*Kladu důraz na to otevřená – několikačlenná tajná organizace je něco zcela jiného s jinými pravidly.

Autor: Pavel Slouka | čtvrtek 8.8.2013 14:35 | karma článku: 21,71 | přečteno: 871x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ? – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80 | Přečteno: 5595x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

4.9.2013 v 9:57 | Karma: 11,96 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik