Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strašák D1

Po mléčné smršti na blogu v tomto týdnu se spustila další smršť se společným, do všech pádů skloňovaným, jménem Lacina. Přiznám se, že od prvotního shlédnutí videa z dálnice pár dní po činu, jsem případ sledovala a to z jednoho prostého důvodu, řídím, jezdím po D1 a ačkoliv mám už řidičák poměrně dlouhou dobu, netroufnu si tvrdit, že jsem přeborník v řízení.

Začínala jsem řídit auto před patnácti lety a řekla bych, že se řadím mezi aktivní řidiče. Ve chvíli, kdy jsem prolomila počáteční nedůvěru a přestala přemýšlet kudy pojedu a kam zaparkuju, stalo se auto mým největším kámošem. Prvních pět let jsem si odjezdila na severu Čech, skoro bez sněhu, námrazy a relativně v klidu. Pravda coby majitel rok starého oprávnění jsem se vydala poprvé s dcerou a psem napříč republikou (pak pravidelně několikrát do roka) a odjela 250 km trasu Ústí nad Labem - Mělník – Kolín – domovina. Že se to moc nelíbilo mému tehdejšímu manželovi a tchýni se zpětně vůbec nedivím, ale já si prostě nedělala řidičák proto, abych ho doma uložila do zásuvky a nechala se dál vozit a navíc v tomto případě razím heslo, že na souši se prostě plavat nenaučíš. Takže až praxe ve mně vychovala jakž takž nějakého řidiče, který se nemusí stydět za to, jak jezdí a zřejmě se už budu opakovat (pro ty, kteří čtou diskuze pod články o pirátu D1), ale raději budu někde o pár minut později, než včas na pitevním stole.

Jediné, čemu jsem se vyhýbala, byla dálnice D1, nevím proč, ale vždy pro mě představovala větší riziko, než kterákoliv jiná, po kterých jsem běžně jezdila. Ale nakonec došlo i na ní. Kvůli nové práci, očekávaných následných služebních cestách po celé republice a po, v té době už téměř ročním, čerpání teoretických zkušeností zpoza místa spolujezdce při pravidelních týdenních návštěvách teď už nové tchýně, od 112 až po 230km D1, jsem začala používat i pro mě strašáka D1. A kupodivu, když člověk pochopí, že tady se prostě jezdí jinak, ono to jde. Ostatně v tu dobu už jsem bydlela zpět na Vysočině a nějakých 20 cm čerstvého sněhu, kterým jsem se po silnici brodila brzo ráno do práce, už mě v té době od využití auta prostě taky neodradilo.

Jenže pak jsem v roce 2006 vymodleně otěhotněla a pamatuju si poslední cestu do vedlejšího 30 km vzdáleného města, kam jsem jela právě v den, kdy poprvé hustě sněžilo. Popojíždění v kopci po metrech a na jedničku, fronta aut od úpatí až po vrcholek kopce, nic nečekaného, to je prostě Vysočina. Když už jsem se vyšplhala na kopec a postupně předpisově po metrech sjížděla dolů, v tu chvíli se objevil magor, co prostě odmítal dodržovat cokoliv (podotýkám, že ve starém žigulíku) a na dvojité čáře (co na tom, že zasněžené) se jal předjíždět celou kolonu, ačkoliv z protisměru se škrábala auta podél kolony stojících kamionů a on marně hledal větší prostor pro svůj úhybný manévr, no přiznám se, začala jsem se bát. Odevzdala jsem auto manželovi, který do té doby využíval na dojezd do práce volného místa v autě svých kolegů a on se stal vrchním taxíkářem skupiny.

Nejezdila jsem celou zimu a opět se vrátila k řízení až po porodu, pravda sem tam jsem si přemístila zadek z nějakého místa A do místa B, ale rozhodně už to nebylo přes celou republiku. Když jsem jela sama, bylo vše pořádku, necítila jsem žádný rozdíl, jen že se trošku přitvrdilo v agresivitě, ale když očekáváte od druhých to nejhorší a málokdy se zmýlíte, tak se jezdit celkem dá. Když však vezu děti, měním se vnitřně v šelmu a tak raději nechávám řídit manžela. Řekla bych, že měl pan Lacina přece jen ohromné štěstí, že nepotkal na dálnici mě, bez ohledu na to, co tragedii předcházelo. On o sobě tvrdí, že je skvělý řidič a když dokáži spoustu věcí ustát i já, přestože se považuji za průměr, měl by umět on předvídat mnohem lépe, než já.

Kdyby totiž takovým prasáckým manévrem ohrozil život mých blízkých, asi by mu to jen tak neprošlo, já bych to nejspíš, po zjištění jestli jsou všichni v pořádku, vzala kolem kufru (pokud bych se do něj dostala) a jednu mu švihla ....... heverem. (To by byla přece adekvátní reakce na tu jeho, nebo ne?) :o)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivet Palasiewicz | středa 24.11.2010 18:11 | karma článku: 15,70 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

15.1.2012 v 10:28 | Karma: 35,36 | Přečteno: 6833x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Slovenského premiéra Fica postřelili, transportovali ho do nemocnice

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:14

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  14:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.