Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

zajicek8

5. 4. 2011 11:06
Opravdu?

Opravdu si myslíte, že veškerou finanční zátěž nese rodina? To jako poplatek v nemocnici za dobu pobytu na nedonošenecké JIPCe? Víc ta péče opravdu nestojí?

Hraniční doba, dokdy se provádí potrat ze zdravotních důvodů, se téměř kyje s hraniční dobou, odkdy se zachraňuje nedonošené dítě. Divné, že?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

5. 4. 2011 9:23
Víte, mám ve vzdálenějším příbuzenstvu

nedonošenou dívku. Silně nedonošenou. A duševně i fyzicky silně poškozenou. Nemluvící.

Kdykoliv ji vidím, ptám se, kde je hranice snahy a zachování života.  Je to život, co bude ten člověk prožívat?  Jak těžký život mají rodiče, zejména matka. naštěstí mohou platit pomocnici - jinak by to bylo zoufalství.  Má její brácha dost láskyplné péče, když rodiče vyčerpává ona (dnes už ji matka neunese)?

O p r a v d u   j e   e t i c k é   t a k t o   s i l n ě   n e d o n o š e n é   z a c h r a ň o v at ?   Tento můj dotaz není ani náhodou o penězích  (i když ukazuje na jeden z mnoha důvodů, proč peníze ve zdravotnictví nestačí - jak na záchranu, tak na udržování).

0 0
možnosti
IP

deviv

5. 4. 2011 9:36
Re: Víte, mám ve vzdálenějším příbuzenstvu

Takhle položený a argumenty podložený dotaz je naprosto v pořádku, ale problém je v tom, že když se takových rodičů zeptáte....nikdy neřeknou, že litují a tím opět dodávají sílu lidem, kteří se třeba v budoucnu dostanou do podobné situace. Tohle rozhodnutí by mělo stát na lékaři, který je už schopný odhadnout opravdu vážné poškození a na rodičích, kteří budou přesně poučeni o tom, co přijde.

Já se spíš obávám, že tenhle krok skutečně odstartuje analýzu dalšího zbytečného "mrhání" peněz ze zdravotního pojištění na lidi, kteří už to nepotřebují a kdo ví, třeba časem nebude už takovým problémem uzákonit euthanasii :-/

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

5. 4. 2011 9:00
Nádherné...

...spravedlivé rozhořčení...city v písmenkách v přímém přenosu V R^

0 0
možnosti
MP

Martin V2

5. 4. 2011 6:37
Nechápu

Při čtení jsem se zasekl na téhle větě//...dnes je veškerá finanční zátěž s péčí o dítě primární starostí rodiny...//

Mohu se nesměle zeptat, na kom by měla být zátěž o starání o děti?

0 0
možnosti
HP

Fordána

5. 4. 2011 10:00
Re: Nechápu

Taky mě to zarazilo.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

4. 4. 2011 23:25
pokud není rozumně velká naděje

na rozumnou kvalitu života tak bych nezachraňovala a neléčila.

V některých případech bych dodala za rozumné náklady. Nákladové hledisko je sice diskutabilní, protože z morálního hlediska je cena lidského života  penězi nenahraditelná. Ovšem jistě chápete, že není možné (když to dovedu ad absurdum)vyplýtvat celý objem pojistného zdravotního pojištění na jednoho jedince.

0 0
možnosti
VN

Amoniak II

4. 4. 2011 23:32
Re: pokud není rozumně velká naděje

I tak lze srovnávat na kolik přijde jeden den plnohodnotného života nebo kolik zaplatíme za o den delší přežití. A prostředky směřovat především tam, kde lze očekávat výhodný poměr.

0 0
možnosti
D

dampfer

4. 4. 2011 21:42
Samozřejmě

předpokládáte, že všichni platí "ze svého" ministry, senátory-- ale to je ve všech státech světa a podílet se na nákladech na 11té romské dítě snad také nějak moc neprožíváte. S těmi nedonošenými kojenci je svízel, zachraňujte bytůstku, která se třeba po celý následný život nedozví, že vůbec žije. Na rozdíl od vás, je Dr Heger slušný člověk a nikoho sprostě nenapadá.

0 0
možnosti
IP

deviv

4. 4. 2011 21:48
Re: Samozřejmě

co sprostého jsem o panu ministrovi nepsala? Že to není slušné, etické a morální? Není, je to stejné jako by řekl a koneckonců svou novou reformou i říká, že postižení lidé nemají v české společnosti místo....nepřipomíná Vám to náhodou někoho? Mě ano!!!:-/

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

4. 4. 2011 21:38
Otázka je legitimní a nemá úplně jasná řešení

jako mnoho věcí ve zdravotnické praxi.Teoreticky máte pravdu. Co jiného by se mělo za každou cenu chránit, než život? ANO a pro všechny teoretiky i lidi neznalé reálií je to jasné. Citově také. Nic Vás ale tolik nepřesvědčí o nutnosti ptát se po hranicích tohoto inperativu jak péče o právě tyto dědi v čase.,Věda se vyvíjí a tak jak dříve byla hranice přežití kolem  l000g zralého novorozence ale většina z nich měl zásadní vady očí, mozku a nedokončeného vývoje, tak dnes novorozenci jinak zralí kolem 1000 g přežívají pravidelně a myslím většinou bez zásadních vad, dnes je hranice možného přežití 600g, nebo 500, nebo 350? Umíte si představit, jak takový novorozenec vypadá a jaká tak asi má šance?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

4. 4. 2011 21:40
Re: Otázka je legitimní a nemá úplně jasná řešení

Pokračování

 Medicína je mocná, někdy až příliš. Nemá to dobré řešení a myslím, že nikdo nemá právo rozhodovat zda ten ano a ten ne, nikdo ani tyto děti nehodlá ani vraždit. Ale probůh, umíte si představit, kolik intenzivní , sofistikované a dlouhodobé péče se musí poskytnout na to, aby se takové dítě dostalo do schopnosti přežít samo bez intenzivní medicínské péče? Chápete, že jen často i bez jakékoliv chyby v péči o  tyto děti nepřežijí? Jste schopna pochopit, že i drobné omezení péče pro ně může znamenat  obrovské riziko těžkých trvalých následků nebo nepřežití?  Neznám statistiky, ale je docela pravděpodobné, že velká většina z těchto takto hraničně přeživších dětí ani nemůže být bez zásadních vážných a trvalých vad a co to vlastně především pro jeho rodinu znamená. Neříkejte, že ty otázky nejsou legitimní. Pravda je, že na ně nemám odpověď....Kdo se cítí, ať odpoví.

0 0
možnosti
S

stedrik

4. 4. 2011 21:35
to by mě tedy zajímalo

k čemu je úloha rodiny a následné pořízení dětí. To je věta jako z bejvalé učebnice.

0 0
možnosti
V7

Vasco 75

4. 4. 2011 21:38
Re: to by mě tedy zajímalo

Ano, ty učebnice ale obsahovaly pravdu. Jestli se takové základní věci dnes neučí, nedivím se, že je všeobecně známo, že úroveň vzdělání v našem školství dramaticky klesá. Dá se to vypozorovat i na názorech dnešní mladé generace. A to prosím říkám jako třicátník, tudíž se rozhodně nepovažuji za starého

0 0
možnosti
IP

deviv

4. 4. 2011 21:26
Re: Ministr zdravotnictví Leoš Heger ČR obdržel

už nám EU ocenila i Kalouska coby nejlepšího ekonoma, takže není čemu se divit. :-P

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

4. 4. 2011 21:15
Tak mu, dámo,

už žádné další poslušné ovečky nevychovávejte! Právě kvůli takovým jako jste vy , kvůli vaší "výchově" ovcí to tu vypadá jak vypadá. Ať si stát říká a doporučuje co chce, pokud po mně nebude chtít abych mu na to platil. Jenže v našem socialistickém brajglu je úplně každý přesvědčen, že si " na všechno  platil" - čím větší blb, tím snáze je možné ho přesvědčit  o jeho "nárocích". Ať se stát nemontuje lidem do života, a starost přenechá dobrovlně vytvořeným skupinám občanů - t.zv. "občanské společnosti" co je dnes tak v módě.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

4. 4. 2011 21:27
Re: Tak mu, dámo,

Neříkáte nic nového. Jak autorka píše, podobně jako vy uvažují vládní politici...

0 0
možnosti
  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.